skip to Main Content
Thuis bevallen in Spanje kan leiden tot gevangenisstraf

Thuis bevallen in Spanje kan leiden tot gevangenisstraf

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ouders die ervoor kiezen om thuis te bevallen zonder medische assistentie riskeren vanaf nu gevangenisstraffen in Spanje. Een rechter heeft de ouders van een nieuw geboren baby die direct na de geboorte overleed tot 15 jaar celstraf veroordeeld. In Spanje is slechts een klein deel van de ouders die voor een thuisbevalling kiest en als dat al gebeurd dan is dat bijna altijd met medische hulp.

In dit geval hebben de ouders medische hulp bij de thuisbevalling van hun baby geweigerd en is dat kind direct na de geboorte overleden door nalatigheid en passiviteit van de vader en moeder. De ouders gingen pas naar het ziekenhuis toen de baby al dood was. De rechter van het Hooggerechtshof heeft nu verklaard dat de ouders schuldig zijn aan de dood van hun babydochter.

In Spanje kiest bijna iedereen voor een bevalling in het ziekenhuis en is er slechts een klein deel van de ouders die kiest voor een thuisbevalling en dan een nog kleiner deel die dat zonder medische assistentie wil doen. De reden dat vrouwen dat doen is omdat ze zeggen dat de geboorte van een baby een natuurlijk proces is en het lichaam van een vrouw daar op voorbereid is. Helaas kunnen er ook wel eens complicaties ontstaan en daarom is medische assistentie bij een thuisbevalling van essentieel belang. Dit is echter niet verplicht in Spanje.

In dit specifiek geval spreekt de rechter van nalatigheid van de ouders waardoor het kind is overleden. De ouders hebben in de ogen van de rechter tekortgeschoten in de specifieke zorgplicht van de baby bij de geboorte waarmee schade en dood voorkomen dient te worden.

De ouders van deze overleden baby hebben van de rechter beiden 15 jaar celstraf gekregen voor nalatigheid omdat ze wisten dat ze risico’s hebben genomen door thuis te bevallen zonder medische assistentie. Deze rechtsuitspraak moet gezien worden als een waarschuwing voor alle ouders die zonder medische hulp thuis willen bevallen, gelukkig slechts een kleine groep in Spanje. In het ergste geval kan een rechter de ouders beschuldigen van onvrijwillige doodslag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
  1. Mijn 4 kinderen niet!
   En bewust niet Hans.
   En denk in Spanje, 95% van de kinderen niet, omdat men hier geen risico´s wil nemen met hun ongeboren kind….dat men dat in vooral NL nog wel doet, verklaart toch de hoge baby sterfte heh…..

  2. ??????
   Ik niet.
   In Nederland (vroeger) bijna iedereen.
   Nederland moet altijd iets anders doen dan anderen.
   Zoals nog steeds.
   Daarom gaat (ging) er ook zoveel mis.
   Halsoverkop met gevaar voor complicaties naar het ziekenhuis.
   Moet daar ook strafbaar zijn.
   Thuisbevallen in Nederland, ze promoten het zelfs, is wegens andere redenen, geen personeel en liefst niet in het weekend bevallen.
   Er zullen altijd en overal vrouwen thuisbevallen, ongewenste zwangerschap, geloofsovertuiging enz.
   We weten inderdaad niks over de ouders.
   Wetende dat er iets mis is , kan ook.
   Sommige ( geloofsovertuiging) laten hun pas geboren kinderen sterven , indien er iets mee is, door ze niet te voeden.
   Wie weet de reden, ik niet.
   In elk geval, bevallen hoort in het ziekenhuis.

 1. In algemene zin is het maar de vraag of thuis bevallen nog van deze tijd is. Ja ja ik weet het, ik trap tegen een heilig, met name Nederlands, huisje aan. Maar als je ziet hoe hoog de baby sterfte nog altijd is in Nederland, dat is volkomen onnodig.
  In Nederland roept men dan maar dat andere landen de baby sterfte niet goed bijhouden, ook Spanje niet….wat onzin is natuurlijk.

  Uiteraard heeft iedereen een vrije keuze, maar gezien hoeveel complicaties er tijdens een gewone bevalling kunnen plaatsvinden, zou ik ervoor pleiten om toch vooral zoveel mogelijk ziekenhuis bevallingen te promoten. Niet dat daar niets mis kan gaan, maar je hebt wel gelijk alles bij de hand voor het geval er iets mis gaat en dat kan je thuis niet zeggen.

 2. Kan misschien wat ver gezogt zijn maar kan volgende informatie niet vinden :
  ouderdom ouders, nationalitiet ouders, geslacht van het kind.
  Ben er volledig mee eens dat er medische assistentie moet zijn bij thuisbevallingen.

  1. Het heeft niks met thuisbevalling te maken. Ze kozen voor thuisbevalling omdat ze in het ziekenhuis het kind niet dood laten gaan, en bij hun thuis konden ze het wel dood laten gaan, vandaar.

 3. De straf is zo hoog omdat ze het kind verwaarloosden, en niet omdat ze thuis was bevallen. Als ik het zo lees dan lieten ze het kind na geboorte gewoon (opzettelijk) doodgaan, dat is moord.

  “After the birth, they did not cut the umbilical cord, clean the secretions or properly wrap up the child. The parents didn’t feed her the next day or take her to the hospital despite signs that her life was in danger (she was breathing less frequently and was increasingly still). They only took her to the hospital once she had died.”

  1. Jawel, artikelomschrijving kan soms verwarrend zijn.
   “Spaanse leger neemt Catalaanse stad Tarragona over.” Ik was dus echt in de overtuiging dat het leger Tarragona was binnengevallen met die Catalaanse toestanden. Was dus een legeroefening.
   “Vloer van Mercadona supermarkt moet opengebroken worden op zoek naar verdwenen vrouw.”
   Ik dacht dus hoe kun je nu een lijk verstoppen onder een vloer, daar zit toch een bodemplaat ? Bleek dat men bewijsmateriaal ging zoeken onder de tegelvloer en geen lichaam dus.

   1. Ja, het begint steeds ergerniswekkender te worden hier op Spanjevandaag . Zie ook mijn reactie op het slechte weer dat eraan komt. Dat is nu ineens een “bom”. Dan ben je gewoon met sensatiezucht bezig.

    1. Wat is er niet goed aan dit artikel of de titel?
     Het artikel gaat over 1 voorbeeld, maar in algemene zin kan een rechter dus een straf opleggen als je thuis bevalt, zonder medische hulp en er gaat iets mis.

     In plaats van te zagen over de titel en de woorden die men gebruikt, kan je beter je afschuw uitspreken over dat zoiets gebeurd is, want daar is dit artikel meer voor bedoelt denk ik. Zeer zeer triest zoiets en zeker als je zelf kinderen hebt, gaat je dit soort zaken enorm aan het hart.

     Dit soort ouders zouden naast een straf ook nooit meer het voorrecht mogen hebben om nog kinderen op de wereld te mogen zetten wat mij betreft. Dit is gewoon bewust een baby om het leven brengen. Inderdaad moord.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken