Thuis bevallen in Spanje kan leiden tot gevangenisstraf

Thuis bevallen in Spanje kan leiden tot gevangenisstraf

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ouders die ervoor kiezen om thuis te bevallen zonder medische assistentie riskeren vanaf nu gevangenisstraffen in Spanje. Een rechter heeft de ouders van een nieuw geboren baby die direct na de geboorte overleed tot 15 jaar celstraf veroordeeld. In Spanje is slechts een klein deel van de ouders die voor een thuisbevalling kiest en als dat al gebeurd dan is dat bijna altijd met medische hulp.

In dit geval hebben de ouders medische hulp bij de thuisbevalling van hun baby geweigerd en is dat kind direct na de geboorte overleden door nalatigheid en passiviteit van de vader en moeder. De ouders gingen pas naar het ziekenhuis toen de baby al dood was. De rechter van het Hooggerechtshof heeft nu verklaard dat de ouders schuldig zijn aan de dood van hun babydochter.

In Spanje kiest bijna iedereen voor een bevalling in het ziekenhuis en is er slechts een klein deel van de ouders die kiest voor een thuisbevalling en dan een nog kleiner deel die dat zonder medische assistentie wil doen. De reden dat vrouwen dat doen is omdat ze zeggen dat de geboorte van een baby een natuurlijk proces is en het lichaam van een vrouw daar op voorbereid is. Helaas kunnen er ook wel eens complicaties ontstaan en daarom is medische assistentie bij een thuisbevalling van essentieel belang. Dit is echter niet verplicht in Spanje.

In dit specifiek geval spreekt de rechter van nalatigheid van de ouders waardoor het kind is overleden. De ouders hebben in de ogen van de rechter tekortgeschoten in de specifieke zorgplicht van de baby bij de geboorte waarmee schade en dood voorkomen dient te worden.

De ouders van deze overleden baby hebben van de rechter beiden 15 jaar celstraf gekregen voor nalatigheid omdat ze wisten dat ze risico’s hebben genomen door thuis te bevallen zonder medische assistentie. Deze rechtsuitspraak moet gezien worden als een waarschuwing voor alle ouders die zonder medische hulp thuis willen bevallen, gelukkig slechts een kleine groep in Spanje. In het ergste geval kan een rechter de ouders beschuldigen van onvrijwillige doodslag.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.