skip to Main Content
Hoge boetes voor autoverhuurmaatschappijen Mallorca
123rf

Hoge boetes voor autoverhuurmaatschappijen Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Autoverhuurmaatschappijen moeten zich houden aan de regels en normen op Mallorca en mogen de klanten niet oplichten, voorliegen of op elke andere wijze een slecht imago generen van de Balearen eilanden. De regionale overheid van de Balearen heeft verschillende ‘rent a car’ bedrijven boetes gegeven van 130.000 euro voor misleidende praktijken waardoor toeristen een slecht beeld hebben gekregen van Mallorca en de andere eilanden.

Tijdens de ITB-beurs in Berlijn heeft men deze nieuwe maatregel bekend gemaakt waarbij er diverse autoverhuurbedrijven zijn geweest die in 2017 en 2018 de code van goede praktijken hebben doorbroken. De directeur van de afdeling Consumo van de Govern van de Balearen vraagt aan de touroperators om hulp bij het verspreiden van dit nieuws om er zeker van te zijn dat toeristen weten dat de regionale overheid wat aan de situatie doet.

Maar wat is de misbruik dan waarvoor deze autoverhuurbedrijven zijn beboet? De belangrijkste ‘overtredingen’ zijn het in rekening brengen van een ander dan van te voren afgesproken huurbedrag welke niet overeenkomt met de geadverteerde prijzen en de verplichting om na afloop extra zogenaamde ‘verplichte’ kosten te betalen. Een andere niet eerlijke praktijk is het berekenen van torenhoge waarborgsommen op de kredietkaarten.

Het schijnt ook vaker voor te komen dat klanten na afloop kosten in rekening worden gebracht voor schade aan de auto zoals beschadigde ruiten en kleine deukjes in de carrosserie, dit terwijl de auto door de klant goed werd ingeleverd. Daarom zegt de directeur van Consumo dat het altijd beter is om met de smartphone of camera foto’s te maken als men de auto teruggeeft.

Op dit moment zijn er 95 bedrijven op de Balearen waarvan 50 op Mallorca die een kwaliteitszegel (sello de calidad) van de regionale overheid hebben gekregen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Ik ben al een tiental jazr klant bij Centauro in Alicante en Valencia. Ik hiur jaarlijks een 40-45 dagen per jaar een auto bij hen. Ik heb nooit problemen gehad, behalve die twee keer dat ik de auto in Alicante binnen bracht voordat het onthazl open was… m.a.w. wanneer ik me niet kon verdedigen.
  De eerste keer zou ik de auto binnen gebracht met een platte band (foto hiervan hebben ze nooit open gekregen…).
  De tweede keer met een kras van 25 cm. Na het eerste voorval foto’s genomen van de auto bij terugkomst maar maakte niets uit… Zelfs de kleur kwal niet overeen!
  Ik heb een jaarlijkse Belgische verzekering met franchise van 200 euro, wat raar maar waar het maximum bedrag is dat ze aanrekenen, zodat ik mijn verzekering zich er niet mee kan laten bemoeien…

 2. Ik heb gelijkaardige ervaring met huurauto’s op Mallorca: onverwachte kosten aanrekenen, agressieve verkooptechnieken, fictieve schade naderhand in rekening brengen. Vooral de Spaanse landelijke maatschappijen zijn problematisch: GoldCar en RecordGo zijn bijvoorbeeld te mijden. De grote internationale verhuurmaatschappijen zijn betrouwbaarder maar ook een stuk duurder …

 3. Ik huur voor vrienden altijd een auto bij Ecocar Fuerteventura in Caleta de Fuste. Nooit problemen. Vorige week had mijn vriend een nieuwe auto. Er stond 800 km op de teller. De service van Eco car is prima.

 4. Zoek via lokale verhuurbedrijven. Geen landelijke. Je hebt al veel verhuurbedrijven die all-in verhuren. Zoek hierop. Deze moeten nog naam opbouwen. Al een aantal goede gehad.

   1. Al die grote verhuurders doen het, op Testaankoop, en de officiële site van de EEG voor consumenten staat het vol van dezelfde klachten, ze hebben in het verleden al hoge boetes gehad, maar doen rustig voort. Indien iemand info over het klachtenpunt van de EEG wil kan ik het doorgeven.

 5. Ik huur om de 14 dagen een auto op Valencia airport.
  Wanneer ik deze terug inlever buiten de openingsuren kan je er zeker van zijn dat er minstens 250€ van je Visa gaat wegens zogezegde “schade”.
  Nooit krijg ik een foto te zien of enig officieel document. Dit is me al overkomen bij verschillende maatschappijen. Foto’s trekken bij achterlaten hebben geen waarde, aangezien de zogezegde schade erna door derden kan zijn aangebracht.
  Zuivere diefstal waar ik me tot op heden nooit heb kunnen tegen verdedigen.
  Eindelijk schiet er dan toch een officiële instantie wakker. Nu wachten op de comunidad Valencia…

  1. Ik heb na 4 jaar in Alicante één maal gehuurd vanaf Valencia, en idd 3dagen later zonder ons medeweten 250euro schade afgetrokken.
   Heb onmiddelijk een aangetekende brief gestuurd naar Goldcar, en de dienst voor bescherming Consumenten van de EEG, en na hun optreden is na 2 mnd 250euro teruggestort, met de vermelding dat er wel degelijk schade was, ik gebruik nu de e-mail van de EEG als ik aankom om hun te waarschuwen dat ik het er niet bij laat en ze niet moeten proberen.

    1. Klacht indienen bij het Europees Centrum voor de Consument.
     www://eccbelgie.be
     Mijn contactpersoon was : Martijn Dirckx legal advisor
     Het duurt soms een tijdje met de communicatie, maar heeft mij toch goed geholpen.

 6. Ik heb nooit problemen met de huur van auto’s gehad, maar nu spreek ik wel over 10 jaar terug. Wel vind ik dat de laatste jaren de verkoopmentaliteit aan het veranderen is. Ikzelf heb enorme problemen met Vodafone die bedragen in rekening brengt van kontrakten die ik nooit getekend heb voor een mobiel. Maar ik ben hier echt niet de enige in Spanje die daarmee te maken heeft. De overheid moet ook hier echt ingrijpen.

 7. De meeste zijn allemaal boeven en proberen je extra verzekeringen aan te smeren .
  Dit gebeurt vrij agressief zodat mensen die het niet gewend zijn toch overstag gaan.
  Cold car die bakte het een paar jaar terug helemaal bond in Alicante daar was een wachttijd van 1,5uur voor hun loket.
  Een hele rij wachtende.
  Openen ze ernaast nog een balie kon je voor €50,00 een voorkeur behandeling krijgen zodat je eerder je auto had .
  Heb nog geprobeerd toen om het programma ‘Red mijn vakantie” erachter aan te sturen.
  Helaas waren die met de opnames gestopt.
  Aanpakken moet ze dit soort bedrijven

 8. Goede ervaringen met Autoverhuurbedrijf Lundrent in San Augustin op Gran Canaria:
  http://lundrent.com/es/
  Prijzen inclusief verzekering. Benzine vol is vol, halfvol is halfvol, geen problemen.
  Zeer correct en flexibel met leveren en ophalen van een auto.
  Huren voorlangere tijd = betere prijs.
  Zeer tevreden!

 9. Smerige zaakjes gehad op Ibiza en mallorca,voel niet goed de praktijken die men er uit voert,voelde me beide keren zeer ongemakkelIj jk en genaaid,goed dat er wat aan gedaan gaat worden.

 10. Altijd met creditcard betalen en bij onterechte kosten de betaling storneren/terugdraaien/chargeback doen. Creditcard betalingen kan je altijd terugdraaien. Daarnaast helpt het ook te dreigen alles (inc foto’s van facturen of medewerkers) op social media te zetten.

 11. Op Madeira hadden wij het probleem ook. Wij wilden allen dat auto wat bestelt was. We kegen toen bij Europcar Airport het auto het slechste wat te verhuren was. In de bergen sloop het auto zo dat ik meestag in de eerste versnelling must. We konden terug komen om een andere auto met een hogere prijs te kijgen. Met een schadelijke lach.

 12. ik huur in tenerife van autoreisen en die maken helemaal geen probleem, geen extra verzekering, tank half vol bij afhalen is tank half vol bij het terug binnen brengen, een klein krasje of deukje wordt niet bekeken, ook een waarborg via de credit card is niet nodig, wel geregeld een auto met meer dan 100.000km en een paar kleine gebreken, maar ja je kan niet alles hebben, en last but not least, de prijzen horen bij de beste van de markt.
  spijtig genoeg enkelt te boeken op de canarische eilanden denk ik.

 13. Had dezelfde slechte ervaring op het Spaanse vasteland. Ik leverde de auto in perfecte staat in (helaas om 0600u en zonder foto’s want wat bewijst dat immers), kreeg drie (!) dagen later een mail vergezeld van zeer onduidelijke foto’s met de mededeling dat er aan de auto op 5 plaatsen schade was vastgesteld voor 800 euro. Naderhand bleek echter dat men reeds op de dag van inleveren reeds 1108 euro van mijn rekening had afgeschreven. Na mijn reactie daarop kreeg ik een standaard mail met de mogelijkheden van verzekeren van een voertuig. Concrete antwoorden op mijn vragen dienaangaande kreeg ik niet. Zij hebben de veldslag gewonnen (denken ze) maar IK win deze oorlog. Als iemand tips heeft waar ik nog niet aan gedacht heb (en dat zijn er al heel erg veel) dan houd ik me aanbevolen.

   1. sterker nog, bij elk bedrijf of winkel kun je in Spanje officieel een klacht indienen. Vraag om een ‘hoja de reclamaciones’ en dat moet men dan geven. Daar wordt streng naar gekeken door de instanties en bij een x-aantal klachten wordt er actie ondernomen. Ik weet dat men in Catalonië in het toerisme bv. erg streng zijn.

  1. dit hebben wij in zaventem meegemaakt, auto moeten inleveren voor opening en enkele dagen later was er ongeveer 450€ van de visa verdwenen, toen ik contact opnam met de firma zeiden ze dat het eigen schuld was, we hadden dan de auto de avond ervoor maar moeten inleveren, gelukkig nemen we altijd een verzekering dus een 5tal dagen later geld terug.

  2. Klacht indienen bij de EEG consumenten bescherming, ik heb alles terug gekregen, hoe meer reacties hoe rapper de boetes voor die dieven.

 14. In Alicante op de luchthaven zijn er ook die zich niet houden aan de afspraken.
  als je zegt dat je geen omnium verzekering wil en dat je zelf een verzekering hebt, doen ze al de moeite om een aan te smeren.
  Als je dan de auto terug binnen brengt zoeken ze zolang tot dat ze wel een krasje vinden en dan kan je bijna duizend euro betalen. Dit heeft mijn zoon Wouter mee gemaakt met Goldcar.

 15. Remco, dit is niet alleen het geval op de Balearen maar op alle bekende vlieghavens aan de diverse Costa’s. Ik verdenk er diverse verhuurmaatschappijen zelfs van dat ze moedwillig krasjes en deuken op hun auto’s hebben gemaakt om later schadevergoeding te claimen. Frappant dat op het wagenpark van mijn verhuurder allemaal gelijkwaardige krasjes zaten. Werd jou onterecht een vergoeding ge-eist voor z.g. schade? Maak de zaak aanhangig bij je CC maatschappij. Mij is het gelukt om de betaling ongedaan te maken.

  1. Ik huur al meer dan 25 auto’s en deze ervaring heeft mij geleerd om altijd een verzekering af te sluiten, en voor de ontvangst van de auto neem ik auto minutieus op de korrel, inclusief de velgen, banden en de bekleding.
   (1 keer meegemaakt dat die bekleding kort daarvoor was ondergekotst…)
   Bij de minste twijfel haal ik de medewerker er bij voordat ik in de auto stap en laat hem of haar ALLE krasjes en twijfels noteren op het contract.
   Verder ga ik met de auto om alsof het de mijne is, dus voorzichtig en geen flauwekul ermee.
   De commentaren die ik hier lees vind ik écht extreem en uit mijn bovenstaande commentaar zul je begrijpen dat ik al die verhuurders nog voor geen millimeter vertrouw….

   1. Ja Piet dat is het hem juist, als je geen dure verzekering neemt, want dat is hun winst, dan proberen ze je zo te naaien, indien je een verzekering bij hun neemt heb je er geen last van.
    Maar ik ben reeds 2x apart verzekerd voor een huurauto en dan profiteren ze ervan als je een vroege vlucht neemt zoals in Valencia ,dan is hun loket niet open voor een na-controle en sturen ze dan dagen nadien een paar foto’s van alleen krassen die waarschijnlijk van een andere auto zijn en trekken ze 250 euro af.
    Ik had net hetzelfde als Pepe hierboven, van mij was er zelfs de eerste dag verhuur al 1108 euro af van mijn rekening, en stond niet in reserve zoals gewoonlijk dus er was al voorbedachtheid, ik was al jaren lid van Goldcarclub zonder problemen in Alicante, en opeens heb je het ook voor.

 16. Heel terecht. Ik had in december een vlucht naar Amsterdam met huurauto. Gekocht in Spanje via Vueling. Die huurauto moest ik binnen 30 minuten na landing ophalen, maar dat lukte niet. Vervolgens verloor ik dus de reservering en kreeg geen geld terug. Ik was 10 minuten te laat en mocht een nieuwe reservering doen en betalen anders geen auto. Belachelijk, maar contractueel hadden ze gelijk. Zo staat het in het contract. Het contract dat je krijgt NADAT je gereserveerd en betaald hebt.

  1. je auto boeken met een reserve aan tijd he, dat doen wij altijd, als we bv landen om 14u boek ik mijn auto rond 15u. beter iets te vroeg dan te laat

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken