Nederlandse vrouw gered uit horror-opvanghuis in Cádiz

Oeps ... foto ontbreekt!

Nederlandse vrouw gered uit horror-opvanghuis in Cádiz

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – De Guardia Civil politie heeft in Chiclana de la Frontera in de provincie Cádiz een bejaarde Nederlandse vrouw en een bejaarde Duitse man uit een illegaal opvanghuis gered. Een andere Duitse vrouw is overleden nadat de beheerders van het illegale opvanghuis de vrouw uit het ziekenhuis hadden gehaald. In Spanje wordt gesproken van een ‘horrorhuis’ waarbij de ‘verzorgers’ alleen maar uit waren op geld.

Volgens de Spaanse pers heeft de politie zes personen aangehouden en worden er nog eens negen onderzocht in een zaak waarbij er rond de 2 miljoen euro is gestolen door middel van het plunderen van bankrekeningen en de verkoop van woningen van de ouderen die mem verzorgde. In de zaak die de politie de naam ‘Teydea’ heeft gegeven, werden als eerste een Cubaanse man en Duitse vrouw aangehouden als hoofverantwoordelijken.

Dit tweetal en hun woning in de wijk El Palmar werden onderzocht nadat de familie van een Duitse vrouw aangifte had gedaan van de vermissing van de 101-jarige María. De laatste keer dat er van haar iets werd vernomen was toen ze in het ziekenhuis terecht was gekomen en door het eerder genoemde echtpaar mee naar huis was genomen. Niet veel later overleed de vrouw.

Horrorhuis

Toen de politie eenmaal de losstaande woning binnenging trof men het echtpaar aan met vliegtickets naar Cuba en de reservering voor een hotel op het eiland. Maar in een ernaast gelegen woning, welke gehuurd werd door het echtpaar, troffen de agenten het ‘horrorhuis’ aan.

In twee aparte kamers die aan de buitenkant waren afgesloten lagen in vreselijke hygiënische omstandigheden een oude Nederlandse vrouw en een bejaarde Duitse man gedrogeerd en vastgemaakt op bed. De vrouw en man werden gevoed door een nasogastrische buis en hadden een gebrek aan mobiliteit. Uiteindelijk kwam men er ook achter dat de Nederlandse vrouw zich (gedwongen) voordeed als de overleden Duitse vrouw María waarbij ze notariële akten ondertekende.

1,8 miljoen

Verder onderzoek wees uit dat de Cubaanse man en Duitse vrouw die zich gedroegen als de verzorgers van de bejaarden, dankzij hun acties meer dan 1,8 miljoen euro buit hadden gemaakt. Dat deden zij hoofdzakelijk door oudere buitenlanders op Tenerife te benaderen en hen over te halen om naar Chiclana de la Frontera te komen waar zij voor hen zouden zorgen.

De dood van de 101-jarige Duitse María is opmerkelijk te noemen omdat ze door heer ‘verzorgers’ in gezonde toestand uit het ziekenhuis was gehaald. Daarnaast vond de politie een video waarop de vrouw op de dag van haar dood in goede gezondheid te zien is en zelfs muziek maakte. Die avond overleed ze echter op mysterieuze wijze. De politie onderzoekt ook de dood van vier andere inwoners van het illegale opvangcentrum.

De agenten kwamen er ook erachter dat er nog vier andere personen bij de zaak betrokken zijn die werden aangehouden en loopt er nog een onderzoek naar negen andere personen.

Ga naar de inhoud