Stop met de verkiezingspropaganda in Spanje en bespaar vele miljoenen

Stop met de verkiezingspropaganda in Spanje en bespaar vele miljoenen
Beeld: El Confidencial

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er komen verkiezingen aan op 28 april en op 26 mei en de politieke partijen zijn druk bezig met de verkiezingscampagnes. naast de televisie, kranten en sociale media is het gebruik van verkiezingspropaganda via de traditionele post nog steeds gebruikelijk in Spanje. Maar dat kost enorm veel geld, geld dat volgens de Partij voor de Dieren PACMA wel beter besteed kan worden.

Verkiezingen kosten veel geld. Nadat de politieke partijen in het Spaanse parlement de staatsbegroting van Pedro Sánchez en de PSOE hebben afgewezen en nadat de premier vervroegde verkiezingen heeft aangekondigd zal dit de Spaanse staatskas weer zo’n 175 miljoen euro gaan kosten, aldus de krant la Vanguardia.

Het organiseren van de verkiezingen op 28 april heeft wat betreft de organisatie een kostenplaatje van ongeveer 130 miljoen euro. Daarbovenop komen de subsidies die politieke partijen van de staat krijgen wat ook nog eens 45 miljoen euro zal zijn.

Bij de laatste algemene parlementsverkiezingen in Spanje op 26 juni 2016 liepen de kosten op tot 175 miljoen euro. Maar op 20 december 2015 waren er ook al verkiezingen die toen 185 miljoen euro hebben gekost.

Volgens de krant La Vanguardia werden de 130 miljoen euro wat de organisatie heeft gekost bij de laatste verkiezingen als volgt verdeeld: 48 miljoen euro voor de Spaanse pors (Correos) voor het versturen van stembiljetten en verkiezingspropaganda; 12,8 miljoen voor onderzoek en verspreiding van gegevens; 12,5 miljoen euro voor logistiek; 55 miljoen euro voor uitgaven van de overheidsdiensten en omvatten kosten zoals de inzet van o.a. de politie.

Gekeken naar de laatste twee verkiezingen op 20 december 2015 en die van 26 juni 2016 (nadat men geen regering kon vormen) hebben de politieke partijen bijna 100 miljoen euro ontvangen voor de verkiezingen. Al deze uitgaven zijn afhankelijk van de uitvoering van het verkiezingsmechanisme van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Spaanse regering en worden uiteindelijk betaald door alle Spanjaarden en andere inwoners van het land die belastingen betalen.

STOP

De Partij voor de Dieren (PACMA) legt op haar website uit dat de grote politieke partijen  ruim 19 miljoen euro zullen besteden aan verkiezingspropaganda via de post. Buiten het feit dat de partij vindt dat dit geld wel beter besteed kan worden is al dat papier ook slecht voor het milieu gezien het feit dat de meeste van de propaganda niet gelezen wordt en op straat of in de afvalbak wordt gegooid.

Daarnaast is de politieke partij PACMA van mening dat het een oneerlijke situatie is aangezien alleen partijen die vertegenwoordiging hebben in het Spaanse parlement kans maken op subsidie terwijl andere partijen zoals PACMA maar ook de extreemrechtse VOX geen subsidie ontvangen.

Maar stel dat PACMA wel subsidie zou kunnen ontvangen dan nog zegt de Partij voor de Dieren dat dit geld beter besteed kan worden aan sociale doeleinden of aan het redden van dieren etc. Op de website van PACMA legt de partij uit hoe men kan aanvragen of doorgeven dat men geen verkiezingspropaganda wilt ontvangen in de brievenbus.

Daar heb je een zogenaamde Cl@ve voor nodig die men kan aanvragen op deze pagina. Daar moet je (als ingeschreven buitenlander) je ‘NIE’ invullen en het ‘número de soporte’ wat op de achterkant van het groene kaartje (certificado de ciudadano de la EU) staat (als dat minder dan 8 cijfers zijn moet je dit aanvullen met een 0 en een C). Daarna krijg je een aanvraag met pin thuisgestuurd.

Als je eenmaal via de post je pin hebt ontvangen kun je naar deze website gaan om daar je aanvraag in te dienen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Sorry, ik moet, kijkend naar het spaanse nieuws, even iets kwijt over Puigdemont en Torra van Catalunia. De eerste laat een referendum plaatsvinden, verdwijnt als het te heet onder zijn voeten wordt naar het buitenland waar hij onschendbaarheid wil als europarlementarier en zijn collega’s in Spanje voor alles laat opdraaien (waarschijnlijk gevangenisstraffen). De tweede is net een grote kleuter. Weghalen van de gele lanzos, maar iets anders ervoor in de plaats hangen.
Wat een verschrikkelijke mensen uit een provincie waar wij veel op vakantie zijn geweest en met veel Catalanen hebben gesproken.

Doeslief.

Ze hadden niet zo lang geleden juist de wet aangepast zodat politieke partijen als enige zich niks van privacy of antispam-regels hoefden aan te trekken en wel ongewenst mochten bellen en sms’en en politieke voorkeuren van mensen mochten vastleggen. Het gaat dus de andere kant op: méér ongewenste reklame.

“…Daarnaast is de politieke partij PACMA van mening dat het een oneerlijke situatie is aangezien alleen partijen die vertegenwoordiging hebben in het Spaanse parlement kans maken op subsidie terwijl andere partijen zoals PACMA maar ook de extreemrechtse VOX geen subsidie ontvangen….”
Daar knijpt dus het schoentje en waarom worden naast PACMA en VOX die andere extremisten, Hogar Social, niet vermeld. De eerlijkheid van PACMA lijkt nogal selectief !!

Ha ha ha, Miel wil even laten weten dat HIJ nog een partijtje weet. Interessant hoor. Onbenul.

Redactie, hjs, denk eraan: als assertiviteit agressiviteit wordt, wordt zelfzekerheid arrogantie. ‘k Heb dat hier nogal meegemaakt. Met andere Hollanders.

Blijft lachen met die Miel.

HJS, het erge is dat hij het nog meent ook….
Was het allemaal maar met een grappige intentie, dan zouden we er maar het beste om lachen. Nu hij het echt meent, is het vooral triest en treurig aan het worden, maar ja, dat mag ik niet zeggen als Hollander, althans volgens hem dan heh.

Juan74, ok. Het moge dus duidelijk zijn dat, als hij het echt meent, het dus ook echt onbenullig is. Derhalve dus ook echt er gemeent om lachen!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.