Stop met de verkiezingspropaganda in Spanje en bespaar vele miljoenen

Oeps ... foto ontbreekt!

Stop met de verkiezingspropaganda in Spanje en bespaar vele miljoenen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er komen verkiezingen aan op 28 april en op 26 mei en de politieke partijen zijn druk bezig met de verkiezingscampagnes. naast de televisie, kranten en sociale media is het gebruik van verkiezingspropaganda via de traditionele post nog steeds gebruikelijk in Spanje. Maar dat kost enorm veel geld, geld dat volgens de Partij voor de Dieren PACMA wel beter besteed kan worden.

Verkiezingen kosten veel geld. Nadat de politieke partijen in het Spaanse parlement de staatsbegroting van Pedro Sánchez en de PSOE hebben afgewezen en nadat de premier vervroegde verkiezingen heeft aangekondigd zal dit de Spaanse staatskas weer zo’n 175 miljoen euro gaan kosten, aldus de krant la Vanguardia.

Het organiseren van de verkiezingen op 28 april heeft wat betreft de organisatie een kostenplaatje van ongeveer 130 miljoen euro. Daarbovenop komen de subsidies die politieke partijen van de staat krijgen wat ook nog eens 45 miljoen euro zal zijn.

Bij de laatste algemene parlementsverkiezingen in Spanje op 26 juni 2016 liepen de kosten op tot 175 miljoen euro. Maar op 20 december 2015 waren er ook al verkiezingen die toen 185 miljoen euro hebben gekost.

Volgens de krant La Vanguardia werden de 130 miljoen euro wat de organisatie heeft gekost bij de laatste verkiezingen als volgt verdeeld: 48 miljoen euro voor de Spaanse pors (Correos) voor het versturen van stembiljetten en verkiezingspropaganda; 12,8 miljoen voor onderzoek en verspreiding van gegevens; 12,5 miljoen euro voor logistiek; 55 miljoen euro voor uitgaven van de overheidsdiensten en omvatten kosten zoals de inzet van o.a. de politie.

Gekeken naar de laatste twee verkiezingen op 20 december 2015 en die van 26 juni 2016 (nadat men geen regering kon vormen) hebben de politieke partijen bijna 100 miljoen euro ontvangen voor de verkiezingen. Al deze uitgaven zijn afhankelijk van de uitvoering van het verkiezingsmechanisme van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Spaanse regering en worden uiteindelijk betaald door alle Spanjaarden en andere inwoners van het land die belastingen betalen.

STOP

De Partij voor de Dieren (PACMA) legt op haar website uit dat de grote politieke partijen  ruim 19 miljoen euro zullen besteden aan verkiezingspropaganda via de post. Buiten het feit dat de partij vindt dat dit geld wel beter besteed kan worden is al dat papier ook slecht voor het milieu gezien het feit dat de meeste van de propaganda niet gelezen wordt en op straat of in de afvalbak wordt gegooid.

Daarnaast is de politieke partij PACMA van mening dat het een oneerlijke situatie is aangezien alleen partijen die vertegenwoordiging hebben in het Spaanse parlement kans maken op subsidie terwijl andere partijen zoals PACMA maar ook de extreemrechtse VOX geen subsidie ontvangen.

Maar stel dat PACMA wel subsidie zou kunnen ontvangen dan nog zegt de Partij voor de Dieren dat dit geld beter besteed kan worden aan sociale doeleinden of aan het redden van dieren etc. Op de website van PACMA legt de partij uit hoe men kan aanvragen of doorgeven dat men geen verkiezingspropaganda wilt ontvangen in de brievenbus.

Daar heb je een zogenaamde Cl@ve voor nodig die men kan aanvragen op deze pagina. Daar moet je (als ingeschreven buitenlander) je ‘NIE’ invullen en het ‘número de soporte’ wat op de achterkant van het groene kaartje (certificado de ciudadano de la EU) staat (als dat minder dan 8 cijfers zijn moet je dit aanvullen met een 0 en een C). Daarna krijg je een aanvraag met pin thuisgestuurd.

Als je eenmaal via de post je pin hebt ontvangen kun je naar deze website gaan om daar je aanvraag in te dienen.

Ga naar de inhoud