Succesvolle autoloze zondag in de Aragón straat in Barcelona

Succesvolle autoloze zondag in de Aragón straat in Barcelona
Beeld: Burgemeester: Ada Colau / Twitter

Succesvolle autoloze zondag in de Aragón straat in Barcelona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als onderdeel van het project ‘Obrim Carrers’ van de gemeente Barcelona heeft men op zondag de Calle de Aragón autovrij gemaakt. Deze belangrijke en normaal gesproken met duizenden auto’s gevulde straat was zondag alleen te gebruiken door voetgangers die er met dank gebruik van maakten door te wandelen, fietsen, tafeltennissen, zonnen etc.

De Calle de Aragón wordt ook wel eens de ‘autopista’ of snelweg binnen Barcelona genoemd omdat het een zeer drukke weg is met gemiddeld op een doordeweekse dag zo’n 85.000 voertuigen die er gebruik van maken. Een 4,5 km lang deel tussen de Calle Tarragona en Avinguda Meridiana werd op zondag afgesloten voor het autoverkeer waardoor deze straat ‘zona peatonal’ werd ofwel voetgangerszone.

Het was voor veel inwoners een ongewoon beeld om deze drukke weg zonder auto’s te zien en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Zo waren er tafeltennistafels, picnictafels, zonnebedjes, opblaasbare zwembaden, fietsen, piano’s, tafels en stoelen, roller skates, kinderspeelplekken etc. te zien in plaats van auto’s, scooters en motoren.

Terwijl de inwoners van de Calle Aragón blij waren met het initiatief en gebruik maakten van de gelegenheid om op deze zonnige zondag het nieuwe eendaagse voetgangersgebied te proberen, klaagden de bewoners van de omliggende straten steen en been vanwege de slechte organisatie.

De naast de Aragón straat gelegen Valencia straat was extra druk en er was dubbel zoveel verkeer met de daarbij horende problemen dat men niet naar rechts mocht gaan omdat daar de straat was afgesloten.

Overigens waren er op zaterdag ook al voetgangersgebieden gecreëerd op de Gran de Gracía, Via Laietana en Creu Coberta straten waar men ook veel gebruik van maakte. 

Ga naar de inhoud