Joan Laporta opnieuw gekozen tot voorzitter van FC Barcelona

Joan Laporta opnieuw gekozen tot nieuwe voorzitter van FC Barcelona
Beeld: Joan Laporta / Twitter

Joan Laporta opnieuw gekozen tot voorzitter van FC Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Joan Laporta heeft bij de club verkiezingen van FC Barcelona de meeste stemmen weten te krijgen. Daarmee is de Catalaanse advocaat voor de tweede keer gekozen tot president of voorzitter van Futbol Club Barcelona.

Op zondag 7 maart vonden er vervroegde verkiezingen plaats bij FC Barcelona nadat Josep Maria Bartomeu eind 2020 als voorzitter van Futbol Club Barcelona opstapte.

Bartolomeu werd in 2014 gekozen tot president van FC Barcelona maar kreeg al in 2003 een functie binnen het bestuur van de nu opnieuw gekozen Joan Laporta.

Laporta was reeds vanaf 2003 tot 2010 president van FC Barcelona en zal dat 11 jaar later vanaf 2021 voor de komende 4 jaar weer zijn.

Joan Laporta kreeg 54,28% van de stemmen op zondag bij de club verkiezingen. Zijn concurrent Victor Font kreeg bijna 30% van de stemmen en Antoni Freixa bijna 8,6% van de stemmen.

Laporta was een van de meest charismatische, controversiële en ook succesvolle presidenten in de geschiedenis van Fútbol Club Barcelona. 

Overzicht 2003-2010

Onder het bewind van Laporta als voorzitter van FC Barcelona tussen 2003 en 2010 kende de Catalaanse club sportief gezien een zeer succesvolle periode.

Er kwamen verschillende topspelers naar de Catalaanse club, waaronder Ronaldinho (2003), Deco (2004), Samuel Eto’o (2004), Thierry Henry (2007) en Zlatan Ibrahimović (2009). Laporta’s beleid leidde tot grote successen.

Barça klom uit het sportieve dal waarin het zich sinds 2000 bevond en begon weer prijzen te winnen met de Spaanse landstitel (2005, 2006, 2009, 2010), de Copa del Rey (2009), de UEFA Champions League (2006, 2009) en de wereldbeker (2009) als voornaamste voorbeelden.

In het eerste deel van de bestuursperiode van Laporta (2003-2008) was de Nederlander Frank Rijkaard de hoofdtrainer. Na twee tegenvallende seizoenen werd hij in 2008 vervangen door voormalig speler Josep Guardiola (2008-2012).

Ondanks dat de overige kanshebbers Freixa en Font de club verkiezingen verloren, gaven ze aan de nieuwe president te steunen want de Catalaanse topclub die financiële en sportieve problemen heeft kan alle hulp gebruiken. Laporta heeft ook al gezegd dat er voor Font en Freixa plaats is in het bestuur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.