Search
menu
Search

Hoe micro-organismen binnenkort misschien ook de Spaanse bodem kunnen redden

Hoe micro-organismen binnenkort misschien ook de Spaanse bodem kunnen redden
Beeld: Canva

Hoe micro-organismen binnenkort misschien ook de Spaanse bodem kunnen redden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ook in Spanje gaat het niet goed met de bodemkwaliteit. Verwoestijning, een gebrek aan neerslag en de uitputting door intensieve landbouw bedreigen de toekomst. Aan de universiteit van Wageningen onderzoeken ze de inzet van micro-organismen om het probleem aan te pakken.

We vragen te veel aan onze grond. Vandaag de dag moeten de zee, de landbouw en de veeteelt aan ruim 7 miljard mensen te eten te geven, een cijfer dat onophoudelijk groeit. Volgens een van de experts van WWF, Jason Clay, moet onze planeet de komende 40 jaar meer voeding produceren dan in de afgelopen 8 millennia. Een grote uitdaging.

Bovendien is 75 % van de landbouwwaardige grond nu al gedegradeerd in waarde. Tegen 2050 zou dat cijfer naar de 90% neigen. En daar doen we weinig aan. Hoogstens pompen we de bodem vol kunstmeststoffen, wat op zijn beurt ook tot bodemdegradatie leidt.

Het grote probleem zit hem in de menselijke verstoring van het bodem evenwicht. Daarin leven namelijk verschillende diersoorten, plantensoorten, schimmels en bacteriën die samen in balans zijn. Zij zijn essentieel voor de productie van voedsel. En als een van hen wegvalt, stort al snel het hele systeem in.

Aan de Universiteit van Wageningen gingen onderzoekers op zoek naar oplossingen voor dat probleem. En die vonden ze verrassend genoeg in onszelf, meer bepaald in onze darmen. Volgens Javier Cuervo, directeur van het Spaans instituut van Nutricion Personalizada (gepersonaliseerde voeding) dragen we zo maar liefst 2 kilogram bacteriën in ons lichaam.

Tussen ons en die bacteriën bestaat een evenwicht. Wij voeden hen, zij veroorzaken chemische processen die fundamenteel zijn voor ons organisme. De groep wetenschappers uit Wageningen zocht nu uit hoe die bacteriën in plaats van in ons lijf, chemische reacties in de bodem kunnen uitvoeren om de grond te verbeteren. Het zou gaan om een schokbehandeling die de bodemkwaliteit, de wateropname en het zoutniveau reguleert.

In Spanje volgt men de ontwikkeling met argusogen. Het Iberische schiereiland heeft te maken met een chronisch watertekort en een dreigende verwoestijning. Die problemen moeten dringend worden aangepakt op alle fronten om de voedselbevoorrading van alle Spanjaarden te verzekeren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?