Search
menu
Search

Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners

Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners
Beeld: Europa Press

Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft aangekondigd dat er drie grote opvangcentra komen voor oekraïense vluchtelingen. Deze zijn gelegen in Pozuelo de Alarcón (Madrid), in Barcelona en in de Ciudad de la Luz (Alicante). Er zal plaats zijn voor meer dan 6.000 personen. De werkwijze zal ongeveer hetzelfde zijn als tijdens de Afghanistan-crisis.

Naast de opvangcentra zelf wordt er ook gekeken naar hotelkamers in de nabijheid van deze centra in Madrid, Barcelona en Alicante waar de voor de oorlog gevluchte inwoners van Oekraïne kunnen overnachten voordat ze naar een definitieve tijdelijke verblijfplaats gaan.

In alledrie de gevallen gaat het om opvangcentra die gebruikt worden voor de registratie, het geven van informatie en eventueel medische assistentie. Na registratie worden de Oekraïens door de regionale autoriteiten verder verspreidt naar de tijdelijke verblijfplaatsen. Weliswaar is er plaats voor 6.000 personen, het exacte aantal oorlogsvluchtelingen is nog niet bekend.

Alle voor de oorlog gevluchte Oekraïens hebben binnen de Europese Unie een speciale status waardoor de bureactraische rompslomp versoepeld en versneld is. Dat geldt ook voor Spanje waar het papierwerk vereenvoudigd is waardoor ze makkelijker kunnen werken en speciale internationale hulp kunnen krijgen.

In Spanje wonen circa 130.000 Oekraïners en velen van hen hebben hun uit Oekraïne gevluchte familie of vrienden opgevangen maar exacte aantallen zijn niet te geven. Bij de Spaanse autoriteiten zijn tot nu toe slechts weinig aanvragen voor hulp binnengekomen.

Ga naar de inhoud