Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners

Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners
Beeld: Europa Press

Spanje krijgt drie grote opvangcentra voor gevluchte Oekraïners

MADRID – Spanje heeft aangekondigd dat er drie grote opvangcentra komen voor oekraïense vluchtelingen. Deze zijn gelegen in Pozuelo de Alarcón (Madrid), in Barcelona en in de Ciudad de la Luz (Alicante). Er zal plaats zijn voor meer dan 6.000 personen. De werkwijze zal ongeveer hetzelfde zijn als tijdens de Afghanistan-crisis.

Naast de opvangcentra zelf wordt er ook gekeken naar hotelkamers in de nabijheid van deze centra in Madrid, Barcelona en Alicante waar de voor de oorlog gevluchte inwoners van Oekraïne kunnen overnachten voordat ze naar een definitieve tijdelijke verblijfplaats gaan.

In alledrie de gevallen gaat het om opvangcentra die gebruikt worden voor de registratie, het geven van informatie en eventueel medische assistentie. Na registratie worden de Oekraïens door de regionale autoriteiten verder verspreidt naar de tijdelijke verblijfplaatsen. Weliswaar is er plaats voor 6.000 personen, het exacte aantal oorlogsvluchtelingen is nog niet bekend.

Alle voor de oorlog gevluchte Oekraïens hebben binnen de Europese Unie een speciale status waardoor de bureactraische rompslomp versoepeld en versneld is. Dat geldt ook voor Spanje waar het papierwerk vereenvoudigd is waardoor ze makkelijker kunnen werken en speciale internationale hulp kunnen krijgen.

In Spanje wonen circa 130.000 Oekraïners en velen van hen hebben hun uit Oekraïne gevluchte familie of vrienden opgevangen maar exacte aantallen zijn niet te geven. Bij de Spaanse autoriteiten zijn tot nu toe slechts weinig aanvragen voor hulp binnengekomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.