8 maart is Internationale Vrouwendag, maar bestaat er ook een Internationale Mannendag in Spanje?

8 maart is Internationale Vrouwendag, maar bestaat er ook een Internationale Mannendag in Spanje?
Beeld: Freepik & Canva

8 maart is Internationale Vrouwendag, maar bestaat er ook een Internationale Mannendag in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 8 maart staat de hele wereld stil bij de inmiddels bekende Internationale Vrouwendag. Het is een dag waarop vrouwen (en mannen) de straat opgaan tijdens feministische protesten en manifestaties om te laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. ¡BASTA YA! Maar veel mannen vragen zich af of er ook zoiets is als een Internationale Mannendag?

Het antwoord daarop is ja, er bestaat ook een Internationale Mannendag, maar die is veel minder bekend dan de Internationale Vrouwendag. Elk jaar staat 19 november in het teken van de Internationale Mannendag die vaak gepaard gaat met ‘Movember’, een jaarlijks terugkerend evenement in november waarbij mannen over de hele wereld hun snor laten groeien om aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen en om geld in te zamelen voor onderzoek en bewustwording van prostaatkanker, teelbalkanker, de gezondheid van mannen en de preventie van zelfmoord bij mannen.

Waarom Internationale Mannendag?

De Internationale Mannendag op 19 november is een dag die is bedoeld om de positieve bijdragen van mannen aan de samenleving te erkennen en te vieren, en ook om aandacht te vragen voor de uitdagingen waarmee mannen worden geconfronteerd in de moderne wereld. De ‘International Men’s Day’ wordt gevierd op deze datum gevierd sinds Thomas Oaster, directeur van het Centre for Men’s Studies aan de University of Missouri-Kansas, het instelde in 1992 met als doel de focus te leggen op de gezondheid van mannen, de bijdragen van mannen aan de samenleving te benadrukken en gendergelijkheid, tolerantie en vrede te bevorderen.

Een van de belangrijkste doelen van Internationale Mannendag is om mannen aan te moedigen openlijk te praten over hun ervaringen, uitdagingen en problemen. Mannen kunnen soms het gevoel hebben dat ze worden verwacht om sterk en onafhankelijk te zijn en niet hun kwetsbaarheden te tonen. Dit kan ertoe leiden dat ze hun emoties verbergen en zich afsluiten voor anderen, waardoor het moeilijker wordt om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Een ander belangrijk aspect van Internationale Mannendag is het aanpakken van de ongelijkheden en problemen waarmee mannen worden geconfronteerd. Zo hebben mannen bijvoorbeeld een hoger risico op zelfmoord, verslaving en geweld, en hebben ze vaak minder toegang tot gezondheidszorg dan vrouwen. Internationale Mannendag biedt een kans om deze kwesties te bespreken en oplossingen te vinden om mannen te ondersteunen bij het omgaan met deze uitdagingen.

Een ander belangrijk thema op Internationale Mannendag is het bevorderen van mannelijke rolmodellen. Mannen kunnen een belangrijke rol spelen als vaders, mentoren en leiders, en het is belangrijk om deze rolmodellen te erkennen en te vieren. Door positieve mannelijke rolmodellen te benadrukken, kunnen mannen aangemoedigd worden om verantwoordelijke en empathische leden van de samenleving te zijn.

Hoewel sommige mensen hebben geprobeerd om Internationale Mannendag te framen als een reactie op Internationale Vrouwendag, is het belangrijk om te benadrukken dat de twee dagen niet concurreren om aandacht of middelen. Beide dagen zijn belangrijk om de gelijkheid en het welzijn van mannen en vrouwen te bevorderen, en bieden een kans om belangrijke kwesties aan de orde te stellen en de samenleving vooruit te helpen.

Ga naar de inhoud