Gratis biologische menstruatieproducten voor vrouwen in Catalonië

Gratis biologische menstruatieproducten voor vrouwen in Catalonië
Beeld: Canva

Gratis biologische menstruatieproducten voor vrouwen in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië heeft een plan voor menstruatie- en menopauze gelijkheid goedgekeurd dat voorziet in gratis biologische menstruatieproducten voor alle vrouwen in Catalonië. Hiermee wil de regering in Catalonië de toegangsproblemen aanpakken waarmee ongeveer 20% van de vrouwen te maken heeft. Er is een startbudget van meer dan 7,6 miljoen euro voor een plan dat in 2025 volledig moet zijn uitgevoerd.

De producten zullen beschikbaar worden gesteld via speciale punten en het netwerk van diensten voor vrouwenondersteuning van de Generalitat de Cataluña. Deze maatregel volgt op het plan ‘mi regla, mis reglas’, waarbij derdejaars studenten van Catalaanse middelbare scholen een kit hebben ontvangen met een herbruikbare cup, slipje en maandverband. Het plan omvat ook specifieke training voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen, evenals de bevordering van medisch onderzoek op het gebied van menstruatie en menopauze.

Het plan omvat ook het toevoegen van vakken over de menstruatie en menopauze aan de studieprogramma’s van Gezondheidswetenschappen voor het academiejaar 2024/25, om de zorg en begeleiding van vrouwen te verbeteren en hen te helpen om deze levensfase op een betere manier te ervaren

“Menopauze is zelfs nog onzichtbaarder dan de menstruatie en er bestaan ​​veel mythes en taboes omheen. We hebben nog veel onwetendheid over hoe we onze gezondheid in deze levensfase kunnen verzorgen” volgens de regionale minister van Gelijkheid en Feminisme Tània Verge.

Het plan heeft als doel om sociale maatregelen op het gebied van arbeidsgezondheid op te nemen, zoals verbeterde ventilatie of rust- en hygiëne ruimtes, en het plan voor flexibele werktijden dat al geldt voor vrouwelijke ambtenaren in Catalonië uit te breiden. Dit omvat een herstelbaar verlof van acht uur, dat moet worden terugverdiend binnen vier maanden en dat sinds oktober al door meer dan 200 vrouwen (meestal docenten van openbare scholen en instituten) is gebruikt.

Ga naar de inhoud