Krijgt Spanje in maart nu al te maken met een hittegolf?

Krijgt Spanje in maart nu al te maken met een hittegolf?
Beeld: Canva

Krijgt Spanje in maart nu al te maken met een hittegolf?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De temperaturen zullen de komende dagen stijgen tot ongebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar. Met voorspellingen van meer dan 30 graden op sommige plaatsen, vragen velen zich af of Spanje een hittegolf in maart zal meemaken. Echter, volgens de website El Tiempo is het antwoord nee. Men hoeft geen hittegolf te verwachten op het Iberisch schiereiland (het vasteland van Spanje), de Balearen of de Canarische Eilanden, hoewel Spanje wel te maken krijgt met ongewone en hoge temperaturen.

Hoewel men in Spanje geen hittegolf zal meemaken, zullen steden zoals Valencia, Murcia en Santa Cruz de Tenerife wel te maken krijgen met hoge temperaturen. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een hogedrukgebied aan de oppervlakte en hoge neerwaarts gerichte luchtbewegingen, wat resulteert in verwarming van de luchtmassa wanneer deze daalt in hoogte, waardoor de temperaturen aan het oppervlak stijgen.

Dit weekend zal de stabiliteit de overhand hebben en zullen de temperaturen uitzonderlijk hoog zijn in het oosten en zuidoosten van het Spaanse vasteland en de Balearen. Het zal gemakkelijk boven de 30 graden kunnen komen, evenals op de Canarische Eilanden, waar vergelijkbare temperaturen worden verwacht. Het is niet uitgesloten dat sommige records worden gebroken. Het kan ongeveer 10 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Op zaterdag kunnen de maximale temperaturen die in het oosten worden geregistreerd, de hoogste van de hele periode zijn. Volgens de recentste voorspellingen kunnen in gebieden van Murcia en de Valencia regio maximale temperaturen van 32 graden gehaald worden.

Op zondag zullen de maximale temperaturen vergelijkbaar zijn of iets lager in het oosten van het land. Toch zal de algemene stijging van de temperatuur ergens anders in het land aanhouden, waardoor temperaturen van bijna 30 graden worden bereikt, ook in delen van de Guadalquivir vallei. 

  • kaart1
  • kaart2

Maar, wat is een hittegolf in Spanje?

Een van de belangrijkste problemen bij het spreken over ‘hittegolven’ is dat er geen enkele en nauwkeurige definitie van de term bestaat. Bekend is dat het gaat om periodes van abnormaal hoge temperaturen die meerdere dagen aanhouden en een belangrijk deel van ons geografisch gebied beïnvloeden.

Een hittegolf wordt gedefinieerd als een periode van minstens drie opeenvolgende dagen waarbij ten minste 10% van de meetstations die in aanmerking worden genomen, maxima registreren boven het percentiel van 95% van hun dagelijkse maximumtemperaturen van de maanden juli en augustus in de periode 1971-2000.

Uitleg van hittegolf in Spanje
Spanje heeft elk jaar last van hittegolven waarbij de temperaturen flink oplopen maar wanneer spreekt men over een ola de calor?
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl
Ga naar de inhoud