Deze mobiele tiny houses worden in Aragón gemaakt voor minder dan 30.000 euro

Beeld: Tiny Houses España / web
Beeld: Beeld: Tiny Houses España / web

Deze mobiele tiny houses worden in Aragón gemaakt voor minder dan 30.000 euro

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Tijdens en na de pandemie is er een ware opleving gekomen in de wereld van prefab woningen en tiny houses. Er zijn veel meer modellen beschikbaar en deze lijken ook steeds goedkoper te worden. De inflatie heeft echter weer tijdelijk gezorgd voor een stijging in prijzen, en de producenten hebben het enorm druk waardoor wachttijden langer zijn dan normaal. Dat geldt ook voor het bedrijf Tiny Houses España dat elke veertien dagen een woning aflevert vanuit Aragón.

Mocht je het nog niet weten, een tiny house is een kleine woning met een oppervlakte van meestal minder dan 50 vierkante meter, die is ontworpen om functioneel en efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Het idee achter tiny houses is om te leven met minder materiële bezittingen en ruimte, waardoor er meer tijd, geld en vrijheid is om te besteden aan ervaringen en persoonlijke groei.

Tiny Houses España verkoopt elke twee weken een van deze kleine huizen en heeft al 56 van dit type verkocht. De huizen kunnen op elk perceel worden geplaatst en de mogelijkheden zijn eindeloos. Op de website van Tiny Houses España staan 17 modellen die allemaal op maat zijn gemaakt voor de klant, inclusief lay-out, afmetingen, afwerking, ontwerp en uitrusting.

Volgens beheerder Fernando Llera zijn ze in Europa de leiders in de productie van dit soort huizen, vanwege de uitgebreide uitrusting van een tiny house voor de prijs van een middenklasse auto en het feit dat ze zonder vergunningen op landelijke terreinen kunnen worden geïnstalleerd en dus legaal zijn. Hun magazijn in het Malpica-industriegebied in La Puebla de Alfindén (Zaragoza) heeft al 56 mobiele accommodaties geproduceerd, met een gemiddelde van één huis elke twee weken op dit moment.

Het succes van dit huis- en levensmodel in Europa is niet onbelangrijk. Een huis met een aanpasbare uitrusting, dat gemakkelijk te vervoeren en op maat te plaatsen is op elke locatie, kan aantrekkelijk zijn voor iedereen. Op de Instagram-pagina van het Zaragozaanse bedrijf, dat 20 jaar ervaring heeft in de fabricage en ontwerp van aanhangwagens, zijn de meeste opmerkingen: “Wat is de prijs?”.

  • tiny1
  • tiny2
  • tiny3
  • tiny4
  • tiny5
  • tiny6
  • tiny7

Wat kost een tiny house? 

De aanpasbaarheid van het huis betekent dat de prijzen variëren afhankelijk van het model, maar volgens Fernando Llera is het ongeveer 1.500 euro per vierkante meter voor een tiny house met volledig uitgeruste keuken en badkamer, hoewel het goedkoper wordt naarmate het aantal vierkante meters toeneemt. Ze bieden een garantie van 7 jaar op zowel de interne als externe bekleding, zonder de noodzaak van onderhoud.

De mogelijkheid om een eigen ontwerp te hebben, naast de ontwerpen van het bedrijf zelf, maakt deze huizen geschikt voor alle soorten publiek, van jonge stellen met kinderen tot gepensioneerden. Vóór de pandemie werden ’tiny houses’ meestal gekocht als eerste woning, maar nu worden ze meer gekocht voor binnenlands en landelijk toerisme. Men zoekt naar een stuk grond in de bergen en installeert het daar als tweede woning of als recreatieruimte.

Een ander voordeel van tiny houses is dat ze op maat kunnen worden geïnstalleerd en er geen onroerendezaakbelasting (Impuesto sobre Bienes Inmuebles, IBI)) hoeft te worden betaald.

Kun je een tiny house overal plaatsen?

De regelgeving voor het plaatsen van mobiele huizen verschilt per land. Het model in Scandinavische landen is meer “flexibel” in deze kwesties, maar in Spanje is de wetgeving strenger. Toch is er een “juridisch vacuüm” dat ervoor zorgt dat dit type woning op een duurzame manier op elk perceel of landelijk gebied kan worden geïnstalleerd. Tiny houses worden beschouwd als roerende goederen, waardoor ze op elk terrein kunnen worden geplaatst.

Momenteel is er een juridisch vacuüm dat in veel gevallen afhankelijk is van de eigen regelgeving van de autonome regio of in de meeste gevallen van de regelgeving die van toepassing is op normale caravans. Artikel 335 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat roerende goederen die zonder schade aan het onroerend goed waaraan ze zijn verbonden, kunnen worden vervoerd, als zodanig worden beschouwd.

Hoe is het transport?

Om de tiny houses te vervoeren, maakt het bedrijf gebruik van een goedgekeurde aanhanger of een platform om op een vrachtwagen te vervoeren. Ze zijn volledig mobiel en het transport kan binnen enkele minuten worden uitgevoerd omdat er geen fundering of civiel werk nodig is. 

Met rijbewijs B moet het toegestane maximale gewicht (MMA) van de aanhanger gelijk zijn aan of minder dan 750 kg en de MMA van het geheel gelijk aan of minder dan 4.250 kg. Het toegestane maximale gewicht van de aanhanger moet groter zijn dan 750 kg, maar dat van het geheel moet gelijk zijn aan of minder dan 3.500 kg.

Met rijbewijs B96 is het toegestane maximale gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer dan 4.250 kg (de auto kan maximaal 3.500 kg wegen en de aanhanger kan meer dan 750 kg wegen). Met rijbewijs B+E kunnen de auto en caravan samen tussen de 4.250 kg en 7.000 kg wegen.

Op de website van Tiny Houses España (die alleen in het Spaans is), staan veel modellen, zoals de onderstaande tiny houses.

Ga naar de inhoud