214.000 Spanjaarden kunnen niet uit de kraan drinken door vervuiling

214.000 Spanjaarden kunnen niet uit de kraan drinken door vervuiling
Beeld: via canva.com

214.000 Spanjaarden kunnen niet uit de kraan drinken door vervuiling

Schokkend nieuws deze week van de ecologische activisten van Ecologistas en Acción. Volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid legt de groep de omvang van de vervuiling van het drinkwater door de landbouw- en veesector bloot. Vooral in het lege Spanje zorgt die vervuiling ervoor dat velen thuis niet van de kraan kunnen drinken.

“Veertien maanden al drinken we niet uit de kraan”, vertelt Miguel Angel Pérez, de burgemeester van Humilladero (Málaga) aan de krant El País. Het dorp van 3.300 inwoners heeft vier varkenskwekerijen en een oliefabriek op haar grondgebied. De vervuiling van die spelers heeft het kraantjeswater ondrinkbaar gemaakt. De tijdelijke oplossing? Twee keer in de week doet een vrachtwagen met water de ronde door het dorp, zo deelt de gemeente gratis drinkwater uit. Zoals de inwoners van Humilladero zijn er op dit moment 214.000 mensen verspreid over het hele land.

De Spaanse wet schrijft voor dat water niet drinkbaar is wanneer het meer dan 50 miligram stikstof per liter bevat. Minstens 171 Spaanse gemeenten overschrijden die norm. Het merendeel van die dorpen ligt in het lege Spanje, in Castilië en León, Castilla-La Mancha, Aragón en Andalusië. Het is vaak net daar dat macrogranjas (gigaboerderijen) en intensieve veehouders zich vestigen.

“Door de droogte is er ook nog eens minder grondwater”, vertelt burgemeester Miguel Ángel Pérez. “En dus is de concentratie nog hoger. Het is alsof je drie lepels suiker in een klein tasje koffie gooit”. Het niveau in Humilladero staat op 100 mg per liter. Ongeschikt om te drinken en mee te koken. Alleen jezelf er in wassen is nog toegestaan. 

De verdeling van het water per vrachtwagen kost de gemeente nu een monsterlijk bedrag van 85.000 euro per jaar. Effecten van consumptie van met nitraten vervuild water zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en een verhoogd risico op darmkanker.

Ecologistas en Acción vraagt de overheid om meer controles uit te voeren. Ook raadt zij een dringende afname van minstens 20% aan van meststoffen die stikstof bevatten.

Ga naar de inhoud