9 op 10 nieuwe zelfstandigen in Spanje zijn vrouwen

9 op 10 nieuwe zelfstandigen in Spanje zijn vrouwen
Beeld: via canva.com

9 op 10 nieuwe zelfstandigen in Spanje zijn vrouwen

Op 8 maart is het ook in Spanje een bijzondere dag voor vrouwenrechten. Een beetje goed nieuws over vrouwen is dan ook meer dan op zijn plaats. 9 op de 10 nieuwe Spaanse autónomas (zelfstandigen) zijn vrouwen. Zij zijn het die de teugels van het ondernemerschap in handen lijken te nemen.

Het nieuwste ondernemerschap in Spanje lijkt in handen van de vrouw te komen. Het overgrote deel van de mensen die zich aan die sprong naar economische autonomie te wagen in een moeilijke economische context blijken vrouwen te zijn. Van de 15.797 nieuwe zelfstandigen vorig jaar was maar liefst 92,3% vrouw. Slechts 1.213 onder hen zijn mannen.

En zelfs wie naar het afgelopen decennium kijkt, ziet dat de vrouw de leiding neemt. Sinds 2013 nam het aantal zelfstandige vrouwen met 15,4% toe, terwijl het aantal mannen slechts met 6,2% groeide. Van de 288.050 nieuwe zelfstandigen sinds 2012, waren 163.867 vrouwen.

Die tendens is een reflectie van de sociale en economische verandering die zich in Spanje voltrekt. De zelfstandige vrouw is een revolutie op de arbeidsmarkt, maar toont ook dat het traditionele rollenpatroon een beetje minder sterk wordt. Economische zelfstandigheid is een belangrijke pilaar voor een sterkere vrouw in een maatschappij die nog steeds onder veel machismo kreunt. 

Ondanks de sterke toename in vrouwelijke zelfstandigen, vormen zij nog steeds slechts 36,8% van alle Spaanse zelfstandigen. Er is dus nog veel werk aan de winkel om de situatie helemaal recht te trekken.

Ga naar de inhoud