Extremadura is de eerste regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat

Extremadura is de eerste regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat
Beeld: via canva.com

Extremadura is de eerste regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat

In een poging om schade aan de veeteelt en/of voor de bescherming van andere wilde diersoorten te voorkomen, is Extremadura de eerste regio in Spanje geworden die de jacht op de Egyptische mangoest, (Meloncillas) heeft toegestaan. Dit werd eind februari aangekondigd door het regionale Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Duurzame Ontwikkeling.

De Egyptische mangoest, ook wel ichneumon genoemd, is een roofdier dat van oorsprong in Afrika voorkomt. De soort is echter ook in andere delen van de wereld geïntroduceerd, waaronder Spanje. In Spanje is de mangoest te vinden in het zuiden, met name in de regio Extremadura. De dieren leven hier in verschillende habitats, zoals bossen, struikgewas, en landbouwgebieden.

De introductie van de mangoest in Spanje heeft geleid tot controverse. Sommige mensen zien de dieren als een bedreiging voor de inheemse fauna, terwijl anderen ze juist waarderen om hun rol in de bestrijding van plaagdieren. De mangoest staat er namelijk om bekend dat ze slangen, ratten, en andere kleine dieren eten.

De regionale overheid van Extremadura wil de verspreiding van de Egyptische mangoest tegengaan en verklaart in een aankondiging dat geïnteresseerden een vergunning voor de populatiecontrole van de Egyptische mangoest. Deze toestemming wordt verleend om schade aan de veehouderij en/of voor de bescherming van andere wilde diersoorten te voorkomen.

De Jachtfederatie in Extremadura heeft deze beslissing toegejuicht in een verklaring waarin ze eraan herinnerde dat ze had geëist dat de Egyptische mangoest onder controle zou worden gehouden om de schade aan wilde dieren, beschermde soorten en de veehouderij te voorkomen. Deze marterachtige heeft zich in de afgelopen decennia aanzienlijk verspreid over Extremadura en het hele grondgebied bezet zonder enige controle.

In het buurland Portugal wordt de Egyptische mangoest beschouwd als een jachtsoort, waardoor het nog onbegrijpelijker was dat in Extremadura geen controle kon worden uitgeoefend, aldus de Extremadura Jachtfederatie.

Ga naar de inhoud