Baskische ETA heeft zoals beloofd wapens ingeleverd in Frankrijk

Oeps ... foto ontbreekt!

Baskische ETA heeft zoals beloofd wapens ingeleverd in Frankrijk

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Baskische afscheidingsbeweging en terroristische organisatie ETA heeft deze zaterdag haar wapens ingeleverd aan leden van de zogenaamde “burgermaatschappij” in Spanje’s buurland Frankrijk. De inlevering van alle wapens en het bekendmaken van de plaatsen waar wapens verstopt lagen was al weken geleden aangekondigd. Franse autoriteiten hebben zaterdagmorgen bevestigd dat de wapens zijn ingeleverd.

Afgelopen donderdag werd formeel in een brief aangekondigd dat de ETA de wapens op zaterdagmorgen 8 april 2017 zou inleveren. Dit feit was al enkele weken geleden bekend gemaakt maar is nu dus uitgevoerd door de leden van de Baskische afscheidingsbeweging.

In het Franse Bayonne hebben wapenexperts controles uitgevoerd waarbij de leden van de ETA die wapens inleverden gecontroleerd werden. Onder de “experts” bevindt zich ook een voormalig Interpol medewerker die niet wordt erkend door zowel de Franse alsook de Spaanse autoriteiten. Naast het inleveren van de wapens werden er ook 12 verstopplaatsen bekend gemaakt waar wapens liggen.

Baskische terroristen

De baskische afscheidingsbeweging ETA wordt in Europa gezien als een terreurorganisatie waardoor meer dan 800 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn in Spanje tijdens de hoogtijdagen van de afscheidsbeweging. De ETA werd opgericht in 1959 waarna de groep fanatiekelingen gedurende jaren voor terreur zorgde in Spanje. Dat alles uit naam voor een onafhankelijk Baskenland of País Vasco, iets wat ze overigens ondanks de schietpartijen en bomaanslagen niet gelukt is.

Wapenstilstand

Sinds 2011 heeft de ETA een permanente wapenstilstand afgekondigd maar alle wapens inleveren hadden de overgebleven leden nog niet gedaan. Op 8 april moet dat nu dus wel gaan gebeuren maar volgens de premier van Spanje Mariano Rajoy gaat dat nog niet ver genoeg. Volgens hem en zo’n beetje alle politici in het land, moet de ETA ophouden te bestaan en compleet beëindigd worden om geloofwaardig over te komen. Dit hoofdstuk van de Spaanse geschiedenis moet worden afgesloten.

Het is niet zo dat de terroristische organisatie nog wat voorstelt tegenwoordig maar er zijn nog altijd Baskische fanatiekelingen aanwezig in dit deel van Noordwest Spanje. Dankzij veel gerichte politieacties in Spanje en buurland Frankrijk werden de laatste jaren veel wapens in beslag genomen waardoor de ETA praktisch wapenloos is. Ook werden er de laatste jaren nog regelmatig gezochte ETA leden opgespoord en gearresteerd en zitten er in Spanje honderden ETA gevangen in de cel.

Ga naar de inhoud