De hipste sport van Spanje is niet golf of tennis maar Padel

De hipste sport van Spanje is niet golf of tennis maar Padel
Beeld: 123rf

De hipste sport van Spanje is niet golf of tennis maar Padel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Misschien heb je er nog nooit van gehoord en ben je er niet mee bekend maar Padel is in Spanje zeer populair. Je komt overal kleine tennisbanen tegen die geplaatst zijn in een soort glazen kooi. Hierin wordt Padel beoefend. In Spanje is het op voetbal na de populairste sport en dus inmiddels ook populairder dan tennis en het meer relaxte golf.

Padel is een sport en is een soort combinatie van tennis en squash. Er wordt gespeeld met kleine dikke rackets. Het spel kan net als tennis in enkel- of dubbelspel worden gespeeld. Maar het veld is kleiner, de puntentelling eenvoudiger, er bestaat geen uit en de service is onderhands. Net als bij tennis is er midden in het veld een net. Dit net is bij Padel gespannen over de hele breedte van het speelveld en het is 88 centimeter hoog. Het speelveld is rondom helemaal afgesloten door 3 meter hoge wanden, meestal zijn deze transparant. Kenners zeggen dat Padel toegankelijker is voor het grote publiek dan tennis. Reden is dat er minder techniek voor nodig is.

Ontstaan

De sport werd naar Spanje gehaald door Prins Alfonso von Hohenlohe die in 1974 ermee in aanraking kwam toen hij in Mexico verbleef. Hier was het petekind van koning Alfonso XIII en koningin Eugenia op bezoek bij zijn vriend Enrique Corcuera. Deze Enrique speelde een soort minitennis op een ommuurd veld. Dit kleine tennisveld had hij zelf aangelegd omdat zijn tuin te klein was voor een echte tennisbaan. Van Hohenlohe wist de “sport” die Enrique beoefende erg te waarderen en hij legde twee banen aan in de tuinen van zijn Marbella Club Hotel. Hier en daar paste hij de regels wat aan. Vervolgens wist hij een hoop van zijn vrienden én bezoekers te enthousiasmeren om het spel te spelen.

Manolo Santana’s invloed

Toen aan het eind van de jaren zeventig de Spaanse tennislegende Manolo Santana ook bevlogen werd door de sport won Padel nog meer aan populariteit. Santana organiseerde Padeltoernooien en de sport werd populair langs de hele Costa del Sol. Steeds meer clubs plaatsten hun eigen tennisbanen. Padel verspreidde zich vanuit het zuiden van Spanje verder door de rest van het land waarbij er inmiddels veel aan Padel wordt gedaan in heel Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië waar de sport ook zeer populair is geworden de laatste jaren.

Wereld veroveren

De Argentijnse miljonair Menditengui zag bij zijn vriend Von Hohenlohe in Marbella hoe populair Padel was. Hij bracht de sport naar zijn thuisland waar Padel ook een succes werd. De sport wordt vandaag de dag in Zuid-Amerika en op andere continenten veel gespeeld. Wereldwijd beoefenen momenteel ongeveer 6,5 miljoen mensen de sport. Meer dan vier miljoen van de sporters komen uit Spanje.

Tekst: Fransmulder.nl

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.