De hipste sport van Spanje is niet golf of tennis maar Padel

Oeps ... foto ontbreekt!

De hipste sport van Spanje is niet golf of tennis maar Padel

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Misschien heb je er nog nooit van gehoord en ben je er niet mee bekend maar Padel is in Spanje zeer populair. Je komt overal kleine tennisbanen tegen die geplaatst zijn in een soort glazen kooi. Hierin wordt Padel beoefend. In Spanje is het op voetbal na de populairste sport en dus inmiddels ook populairder dan tennis en het meer relaxte golf.

Padel is een sport en is een soort combinatie van tennis en squash. Er wordt gespeeld met kleine dikke rackets. Het spel kan net als tennis in enkel- of dubbelspel worden gespeeld. Maar het veld is kleiner, de puntentelling eenvoudiger, er bestaat geen uit en de service is onderhands. Net als bij tennis is er midden in het veld een net. Dit net is bij Padel gespannen over de hele breedte van het speelveld en het is 88 centimeter hoog. Het speelveld is rondom helemaal afgesloten door 3 meter hoge wanden, meestal zijn deze transparant. Kenners zeggen dat Padel toegankelijker is voor het grote publiek dan tennis. Reden is dat er minder techniek voor nodig is.

Ontstaan

De sport werd naar Spanje gehaald door Prins Alfonso von Hohenlohe die in 1974 ermee in aanraking kwam toen hij in Mexico verbleef. Hier was het petekind van koning Alfonso XIII en koningin Eugenia op bezoek bij zijn vriend Enrique Corcuera. Deze Enrique speelde een soort minitennis op een ommuurd veld. Dit kleine tennisveld had hij zelf aangelegd omdat zijn tuin te klein was voor een echte tennisbaan. Van Hohenlohe wist de “sport” die Enrique beoefende erg te waarderen en hij legde twee banen aan in de tuinen van zijn Marbella Club Hotel. Hier en daar paste hij de regels wat aan. Vervolgens wist hij een hoop van zijn vrienden én bezoekers te enthousiasmeren om het spel te spelen.

Manolo Santana’s invloed

Toen aan het eind van de jaren zeventig de Spaanse tennislegende Manolo Santana ook bevlogen werd door de sport won Padel nog meer aan populariteit. Santana organiseerde Padeltoernooien en de sport werd populair langs de hele Costa del Sol. Steeds meer clubs plaatsten hun eigen tennisbanen. Padel verspreidde zich vanuit het zuiden van Spanje verder door de rest van het land waarbij er inmiddels veel aan Padel wordt gedaan in heel Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië waar de sport ook zeer populair is geworden de laatste jaren.

Wereld veroveren

De Argentijnse miljonair Menditengui zag bij zijn vriend Von Hohenlohe in Marbella hoe populair Padel was. Hij bracht de sport naar zijn thuisland waar Padel ook een succes werd. De sport wordt vandaag de dag in Zuid-Amerika en op andere continenten veel gespeeld. Wereldwijd beoefenen momenteel ongeveer 6,5 miljoen mensen de sport. Meer dan vier miljoen van de sporters komen uit Spanje.

Tekst: Fransmulder.nl

Ga naar de inhoud