Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje

Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Beginnende zelfstandige werknemers ofwel autonomos kunnen in Spanje gedurende de eerste twee jaar gebruik maken van een zogenaamde ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid. Deze maatregel werd ten tijde van de regering-Rajoy in 2013 ingevoerd om meer zelfstandigen en dus werkgelegenheid te creëren maar nu blijkt dat het een hele grote kostenpost is voor de sociale zekerheid.

Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ voor de zelfstandigen (autónomos) in 2013 zijn er 1,6 miljoen personen geweest die gebruik hebben gemaakt van het verlaagde starterstarief dat afgedragen dient te worden aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Er zijn dus heel veel zelfstandigen bijgekomen in Spanje waardoor dit aantal is opgelopen naar meer dan 3,3 miljoen zelfstandige ondernemers.

Maar het probleem is dat van die 1,6 miljoen zelfstandigen er nu nog maar 211.000 zijn overgebleven terwijl de overige 1,4 miljoen na 12, 18 of 24 maanden, dat wil zeggen vanaf dat men het normale tarief dient te betalen, zijn verdwenen.

Men heeft uitgerekend dat de ‘tarife plana’ niet alleen veel mensen heeft doen aanzetten om zelfstandig te gaan werken maar dat het tot nu toe ook een kostenplaatje van meer dan 3 miljard euro is geweest voor de Sociale Zekerheid in Spanje.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Alles over zelfstandig werken in Spanje[/su_note]

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient betaald te worden.

Daarom is men bij het UPTA meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Heb sinds augustus mijn autonomo en betaal gedurende de eerste 2 jaar 50 euro per maand. Zonder aankondiging werd dit bedrag sinds januari plots opgetrokken naar 60 euro/maand.
Heeft er iemand enig idee hoe het zit voor mindervalide zelfstandigen die een zaak opstarten? Heb vernomen dat mindervaliden na 2 jaar ‘tarifa plana’ de helft dienen te betalen van het normale tarief maar eenmaal 5 jaar zelfstandig dienen mindervaliden ook het volledige bedrag te betalen. Blijkt dat dit sinds de crisis werd toegepast. Dus een mindervalide die 65% fysiek minder kan presteren dient wel evenveel te betalen als iemand die 100% kan presteren. Graag jullie feedback. Dank.

Sjonge zeg, die worden ook lekker op tijd wakker. Het is toch sowieso van de zotte dat een ondernemer die net het hoofd boven water kan houden en kleine omzetten haalt, net zo veel moet betalen als een ondernemer die per jaar misschien wel tonnen of miljoenen euro´s netto winst maakt? Ja ja, het klinkt bijna als een socialist wat ik nu ga zeggen, maar ik vind het systeem van nu dus helemaal niets. Begin je net dan helpen ze je wel op weg hiermee, dus dat is wel iets beter. Maar daarvoor was het tarief voor een starter net… Lees verder »

Wel de PP geweest die dat domme gedoe in werking heeft gezet, zelfde als de werk contracten ik ken nu mensen die verplicht thuis moeten zitten totdat ze uiteindelijk weer aangenomen kunnen worden belachelijk, hartelijk dank PP.

Ja, die ken ik ook. Mensen die tijdelijk ontslagen worden, een uitkering krijgen, en na een paar maanden weer worden aangenomen bij hetzelfde bedrijf. In de tussentijd gaan ze dan maar zwart werken.

Ehh je moet denk ik beter lezen. Ik spreek nergens over een ¨dom plan¨ En ik had de anti-PP reactie van jou wel verwacht Fred. De intentie van de PP was dus goed Fred, alleen blijkt het niet te werken. Als het de PSOE was geweest die dit had bedacht, dan had jij voorop gelopen met ze veren in de reet steken. Mijn hele betoog gaat erover dat het HELE plan niet werkt voor startende ondernemers, daarmee bedoel ik dus als je goed hebt gelezen, dat de aanpak zoals die bestond, dus vanaf dag 1 gelijk de volle mep betalen… Lees verder »

Goed plan Juan74 !

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.