Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje

Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Beginnende zelfstandige werknemers ofwel autonomos kunnen in Spanje gedurende de eerste twee jaar gebruik maken van een zogenaamde ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid. Deze maatregel werd ten tijde van de regering-Rajoy in 2013 ingevoerd om meer zelfstandigen en dus werkgelegenheid te creëren maar nu blijkt dat het een hele grote kostenpost is voor de sociale zekerheid.

Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ voor de zelfstandigen (autónomos) in 2013 zijn er 1,6 miljoen personen geweest die gebruik hebben gemaakt van het verlaagde starterstarief dat afgedragen dient te worden aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Er zijn dus heel veel zelfstandigen bijgekomen in Spanje waardoor dit aantal is opgelopen naar meer dan 3,3 miljoen zelfstandige ondernemers.

Maar het probleem is dat van die 1,6 miljoen zelfstandigen er nu nog maar 211.000 zijn overgebleven terwijl de overige 1,4 miljoen na 12, 18 of 24 maanden, dat wil zeggen vanaf dat men het normale tarief dient te betalen, zijn verdwenen.

Men heeft uitgerekend dat de ‘tarife plana’ niet alleen veel mensen heeft doen aanzetten om zelfstandig te gaan werken maar dat het tot nu toe ook een kostenplaatje van meer dan 3 miljard euro is geweest voor de Sociale Zekerheid in Spanje.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Alles over zelfstandig werken in Spanje[/su_note]

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient betaald te worden.

Daarom is men bij het UPTA meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Sofieke

Heb sinds augustus mijn autonomo en betaal gedurende de eerste 2 jaar 50 euro per maand. Zonder aankondiging werd dit bedrag sinds januari plots opgetrokken naar 60 euro/maand. Heeft er iemand enig idee hoe het zit voor mindervalide zelfstandigen die een zaak opstarten? Heb vernomen dat mindervaliden na 2 jaar ‘tarifa plana’ de helft dienen te betalen van het normale tarief maar eenmaal 5 jaar zelfstandig dienen mindervaliden ook het volledige bedrag te betalen. Blijkt dat dit sinds de crisis werd toegepast. Dus een mindervalide die 65% fysiek minder kan presteren dient wel evenveel te betalen als iemand die 100%… Lees verder »

Juan74

Sjonge zeg, die worden ook lekker op tijd wakker. Het is toch sowieso van de zotte dat een ondernemer die net het hoofd boven water kan houden en kleine omzetten haalt, net zo veel moet betalen als een ondernemer die per jaar misschien wel tonnen of miljoenen euro´s netto winst maakt? Ja ja, het klinkt bijna als een socialist wat ik nu ga zeggen, maar ik vind het systeem van nu dus helemaal niets. Begin je net dan helpen ze je wel op weg hiermee, dus dat is wel iets beter. Maar daarvoor was het tarief voor een starter net… Lees verder »

Fred

Wel de PP geweest die dat domme gedoe in werking heeft gezet, zelfde als de werk contracten ik ken nu mensen die verplicht thuis moeten zitten totdat ze uiteindelijk weer aangenomen kunnen worden belachelijk, hartelijk dank PP.

Marian

Ja, die ken ik ook. Mensen die tijdelijk ontslagen worden, een uitkering krijgen, en na een paar maanden weer worden aangenomen bij hetzelfde bedrijf. In de tussentijd gaan ze dan maar zwart werken.

Juan74

Ehh je moet denk ik beter lezen. Ik spreek nergens over een ¨dom plan¨ En ik had de anti-PP reactie van jou wel verwacht Fred. De intentie van de PP was dus goed Fred, alleen blijkt het niet te werken. Als het de PSOE was geweest die dit had bedacht, dan had jij voorop gelopen met ze veren in de reet steken. Mijn hele betoog gaat erover dat het HELE plan niet werkt voor startende ondernemers, daarmee bedoel ik dus als je goed hebt gelezen, dat de aanpak zoals die bestond, dus vanaf dag 1 gelijk de volle mep betalen… Lees verder »

Piet Paëlla

Goed plan Juan74 !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.