Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje

Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje
Beeld: Freepik

Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Beginnende zelfstandige werknemers ofwel autonomos kunnen in Spanje gedurende de eerste twee jaar gebruik maken van een zogenaamde ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid. Deze maatregel werd ten tijde van de regering-Rajoy in 2013 ingevoerd om meer zelfstandigen en dus werkgelegenheid te creëren maar nu blijkt dat het een hele grote kostenpost is voor de sociale zekerheid.

Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ voor de zelfstandigen (autónomos) in 2013 zijn er 1,6 miljoen personen geweest die gebruik hebben gemaakt van het verlaagde starterstarief dat afgedragen dient te worden aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Er zijn dus heel veel zelfstandigen bijgekomen in Spanje waardoor dit aantal is opgelopen naar meer dan 3,3 miljoen zelfstandige ondernemers.

Maar het probleem is dat van die 1,6 miljoen zelfstandigen er nu nog maar 211.000 zijn overgebleven terwijl de overige 1,4 miljoen na 12, 18 of 24 maanden, dat wil zeggen vanaf dat men het normale tarief dient te betalen, zijn verdwenen.

Men heeft uitgerekend dat de ‘tarife plana’ niet alleen veel mensen heeft doen aanzetten om zelfstandig te gaan werken maar dat het tot nu toe ook een kostenplaatje van meer dan 3 miljard euro is geweest voor de Sociale Zekerheid in Spanje.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Alles over zelfstandig werken in Spanje[/su_note]

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient betaald te worden.

Daarom is men bij het UPTA meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.