skip to Main Content
Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje
Freepik

Laag vast tarief zelfstandigen strop voor Sociale Zekerheid Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Beginnende zelfstandige werknemers ofwel autonomos kunnen in Spanje gedurende de eerste twee jaar gebruik maken van een zogenaamde ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid. Deze maatregel werd ten tijde van de regering-Rajoy in 2013 ingevoerd om meer zelfstandigen en dus werkgelegenheid te creëren maar nu blijkt dat het een hele grote kostenpost is voor de sociale zekerheid.

Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ voor de zelfstandigen (autónomos) in 2013 zijn er 1,6 miljoen personen geweest die gebruik hebben gemaakt van het verlaagde starterstarief dat afgedragen dient te worden aan de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Er zijn dus heel veel zelfstandigen bijgekomen in Spanje waardoor dit aantal is opgelopen naar meer dan 3,3 miljoen zelfstandige ondernemers.

Maar het probleem is dat van die 1,6 miljoen zelfstandigen er nu nog maar 211.000 zijn overgebleven terwijl de overige 1,4 miljoen na 12, 18 of 24 maanden, dat wil zeggen vanaf dat men het normale tarief dient te betalen, zijn verdwenen.

Men heeft uitgerekend dat de ‘tarife plana’ niet alleen veel mensen heeft doen aanzetten om zelfstandig te gaan werken maar dat het tot nu toe ook een kostenplaatje van meer dan 3 miljard euro is geweest voor de Sociale Zekerheid in Spanje.

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient betaald te worden.

Daarom is men bij het UPTA meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Heb sinds augustus mijn autonomo en betaal gedurende de eerste 2 jaar 50 euro per maand. Zonder aankondiging werd dit bedrag sinds januari plots opgetrokken naar 60 euro/maand.
  Heeft er iemand enig idee hoe het zit voor mindervalide zelfstandigen die een zaak opstarten? Heb vernomen dat mindervaliden na 2 jaar ‘tarifa plana’ de helft dienen te betalen van het normale tarief maar eenmaal 5 jaar zelfstandig dienen mindervaliden ook het volledige bedrag te betalen. Blijkt dat dit sinds de crisis werd toegepast. Dus een mindervalide die 65% fysiek minder kan presteren dient wel evenveel te betalen als iemand die 100% kan presteren. Graag jullie feedback. Dank.

 2. Sjonge zeg, die worden ook lekker op tijd wakker.
  Het is toch sowieso van de zotte dat een ondernemer die net het hoofd boven water kan houden en kleine omzetten haalt, net zo veel moet betalen als een ondernemer die per jaar misschien wel tonnen of miljoenen euro´s netto winst maakt?
  Ja ja, het klinkt bijna als een socialist wat ik nu ga zeggen, maar ik vind het systeem van nu dus helemaal niets. Begin je net dan helpen ze je wel op weg hiermee, dus dat is wel iets beter. Maar daarvoor was het tarief voor een starter net zo hoog als voor iemand die al jaren ondernemer is.

  Wat overigens wel opvalt is dat er dus veel ondernemers zijn gestart die het kennelijk niet gered hebben. Deze hebben het dus nog geen 3 jaar volgehouden en de meesten nog korter. Anders gezegd, stel dat ze vanaf dag 1 gewoon de normale bijdragen zouden moeten betalen aan de Seguridad Social, dan zouden ze nog veel eerder kopje onder zijn gegaan.

  Gemeenten kunnen hier ook wat aan doen, er zijn zat plaatsen waar veel leegstand is. Laat beginnende ondernemers voor wie locatie wellicht minder belangrijk is, gewoon toe in panden in die leegstand wijken. Tegen een lagere huur en laat de huurkosten meestijgen met de omzet tot een vooraf vast gesteld maximum.
  Op deze manier kan de ondernemer en zijn onderneming eerst groeien en blijven bestaan. Nu zijn er vaak torenhoge huren die het voor menig kleinere ondernemer lastig maakt om een goed bestaan op te bouwen.

  Al met al, is er nog best een hoop winst te behalen door starters net iets meer en iets structureler te helpen. De middenstand is toch de motor van de lokale en dus landelijke economie. Help deze mensen door ze bestaansrecht te geven.

  1. Wel de PP geweest die dat domme gedoe in werking heeft gezet, zelfde als de werk contracten ik ken nu mensen die verplicht thuis moeten zitten totdat ze uiteindelijk weer aangenomen kunnen worden belachelijk, hartelijk dank PP.

   1. Ja, die ken ik ook. Mensen die tijdelijk ontslagen worden, een uitkering krijgen, en na een paar maanden weer worden aangenomen bij hetzelfde bedrijf. In de tussentijd gaan ze dan maar zwart werken.

   2. Ehh je moet denk ik beter lezen.
    Ik spreek nergens over een ¨dom plan¨
    En ik had de anti-PP reactie van jou wel verwacht Fred.
    De intentie van de PP was dus goed Fred, alleen blijkt het niet te werken.
    Als het de PSOE was geweest die dit had bedacht, dan had jij voorop gelopen met ze veren in de reet steken.
    Mijn hele betoog gaat erover dat het HELE plan niet werkt voor startende ondernemers, daarmee bedoel ik dus als je goed hebt gelezen, dat de aanpak zoals die bestond, dus vanaf dag 1 gelijk de volle mep betalen als ondernemer, dat dit dus nergens over gaat.
    Dat Rajoy op zijn manier heeft gepoogd de startende ondernemers te helpen is alleen maar te prijzen, alleen blijkt nu achteraf dat de meeste starters dus domweg niet in staat blijken te zijn om het hoofd boven water te houden.
    De Seguridad Social bijdrage is slechts een klein onderdeel van dat probleem.
    Andere zaken zijn te hoge huren, te weinig voorbereiding en veel te weinig steun van lokale overheden om starters een kans te geven.
    Mijn idee is dat men langs meerdere kanten moet zorgen dat vooral kleinere ondernemers in de eerste jaren structureel lagere lasten moeten hebben, om zo te kunnen groeien, een klanten bestand op te bouwen en kunnen blijven bestaan.
    Wat je niet moet vergeten, als die ondernemers wel succesvol zijn en zichzelf kunnen bedruipen heb je dus minder werklozen en minder geld voor de paro etc. nodig.

    En voor je opmerking over de contracten, deze mensen worden tijdelijk naar de WW gestuurd en daarna weer aangenomen, zou die flexibiliteit er niet zijn, waar zouden deze mensen dan terecht komen? Juist volledig en vast in de WW zonder kans op terug keren naar de oude baas.
    Zeker in Spanje waar veel banen in het toerisme en de landbouw zijn, is het toch niet zo gek deze regeling? Als een hotel sluit in de winter, moet je die mensen dan in dienst houden? Zelfde geld voor landbouw, in oogsttijden heb je meer mensen nodig dan in de winter.
    Dus tja, als je alleen maar kijkt naar het negatieve, dan kan je altijd wel een stok vinden. Veel ondernemers kunnen zich domweg niet veroorloven om mensen in dienst te houden in tijden dat ze geen inkomsten hebben.
    Beetje meer denken vanuit dat standpunt dan vanuit het Socialisten-Communisten standpunt, dat iedereen maar op papier moet werken, zonder af te vragen wie dat dan gaat betalen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken