Salou wil het hele jaar toeristen hebben

Oeps ... foto ontbreekt!

Salou wil het hele jaar toeristen hebben

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De populairste badplaats aan de Costa Dorada in het zuiden van Catalonië is zonder twijfel Salou. Maar waar de hotels propvol zitten en de stranden gevuld zijn met duizenden zonzoekers in de zomermaanden, is het stil, rustig en verlaten in de wintermaanden. Daar moet volgens velen verandering in komen.

Salou is druk in de zomer tussen mei en oktober maar de rest van het jaar is er bijna niets te doen. Hotels zijn gesloten, winkels gaan alleen ‘s-morgens open als ze al opengaan, bars en restaurants zijn dicht, stranden liggen er verlaten bij en op straat zijn maar weinig mensen te zien.

Salou kan net zoals veel andere badplaatsen die het van het zomertoerisme moeten hebben omschreven worden als een uitgestorven en verlaten kustplaats in de winter, althans in dat deel waar het toerisme over het algemeen te vinden is in de zomer.

Maar er zijn steeds meer mensen, verenigingen en belangengroeperingen die willen dat het toeristenseizoen langer wordt en dat er het hele jaar door bezoekers komen genieten van Salou. Wat betreft het weer mag Salou niet klagen en is het ook in de winter over het algemeen goed vertoeven met aangename temperaturen en zonnige dagen.

De lokale ondernemersvereniging Associació Empresarial de la Zona Turística de Salou (ASETS) en de winkeliersvereniging Associació de Comerciants 365 dies zijn al druk bezig om winkeliers en ondernemers te overtuigen van het belang voor het dorp en het toerisme om het hele jaar open te blijven.

Ook de vereniging van toeristische appartementen eigenaren Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre heeft belang bij een lang toeristenseizoen, sterker nog deze vereniging geeft aan dat de gemiddelde bezetting langs de Costa Dorada vorig jaar 41,1% was en in Salou, Cambrils en La Pineda 43,6%. Gedurende de maanden januari, februari en maart was dat 27,1% in de populairste kustplaatsen.

De vereniging Associació Empresarial d’Hostaleria de Salou (AEH) geeft aan dat 80% van de leden (bars, restaurants) al het hele jaar open is in de wintermaanden.

Maar men is zich ook bewust dat zolang de hotels, winkels en horeca niet het hele jaar open gaan er ook geen bezoekers/toeristen komen. Het moet voor de belanghebbenden immers ook economisch gunstig zijn. Daarom wil men voorlopig de aandacht vestigen op het toerisme in de weekenden en dat later uitbreiden tot de hele week in de wintermaanden.

Voorlopig blijft Salou echter een typische zomer-vakantieplaats voor zowel de buitenlandse bezoekers alsook de Spaanse toeristen die op dit moment liever kiezen voor plaatsen langs de Spaanse kust waar de winkels, hotels en horeca wel open zijn.

Ga naar de inhoud