Search
menu
Search

Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca

Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca

Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Ondanks alle controles bij de uitgangswegen van de grote steden en ondanks de controles overdag en ‘s nachts bij de wegen die leiden naar o.a. de kustplaatsen in de Vega Baja en Marina Alta regio’s aan de Costa Blanca, zijn er toch duizenden mensen die het verplichte thuisisolement achter zich hebben gelaten en met de hele familie naar de kust zijn getrokken voor de Semana Santa vakantie.

Het is te zien op straat omdat er plotsklaps meer auto’s staan in wijken waar normaal gesproken slechts een handjevol inwoners zijn. Dat wil dus zeggen dat er mensen uit de grote steden zoals Madrid naar de Costa Blanca zijn gekomen om, ondanks de noodtoestand en het verplichte thuisisolement, toch de Semana Santa vakantie in de tweede woning door te brengen.

Buiten een toename van auto’s is er ook een toename van bekeuringen want iedereen die niet kan aantonen dat ze in de regio wonen en/of waarom ze daar zijn wordt op de bon geslingerd. Maar het lijkt erop alsof het de onverantwoordelijke personen die naar de kust komen en daar niet alleen zichzelf in gevaar brengen maar hoofdzakelijk de bewoners in gevaar brengen met mogelijke besmettingen niets uitmaakt als ze boetes moeten betalen.

De lichte stijging van nationale toeristen aan de Costa Blanca is te merken in plaatsen als Javea, Dénia, Calpe, Benidorm en verder naar het zuiden in plaatsen zoals Torrevieja, Pilar de la Horadada, Guardamar en Orihuela Costa. Dat is te merken aan de toename van auto’s en aan de toename van klanten in o.a. de supermarkten.

Maar het probleem van de nationale toeristen die het verplichte thuisisolement tijdens de noodtoestand doorbreken is niet iets exclusiefs voor de Costa Blanca. Dat gebeurt ook in andere kustplaatsen zoals Peñiscola in de provincie Castellón waar de gemeente betonblokken op de wegen heeft geplaatst om ervoor te zorgen dat niemand de stad binnen kan komen. Er is slechts een weg open en die wordt 24 uur per dag bewaakt.

Ook aan de Catalaanse kust maakt men zich zorgen over de mogelijk komende stroom van onverantwoordelijke nationale toeristen die naar de vakantiewoning komen. Datzelfde geldt ook voor Murcia waar men op veel plaatsen al maatregelen heeft getroffen. Net zoals in de regio’s Cádiz, Granada en Málaga waar personen die niet in de kustplaatsen wonen nu even niet welkom zijn.

Bergen

Waar men zich ook zorgen maakt is in de bergdorpen waar over het algemeen veel ouderen woonachtig zijn en waar dankzij de inzet van artsen en het isolement het coronavirus nog niet zo erg heeft toegeslagen als op andere dichtbevolkte plaatsen. Maar veel mensen uit de grote steden zullen in plaats van de kust kiezen voor een verblijf in de tweede woning in de bergen en daar maakt men zich grote zorgen om.

Ouderen die in deze regio’s wonen zijn erg vatbaar voor het coronavirus en artsen waarschuwen ervoor dat er in deze regio’s niet genoeg medische middelen zijn om de ouderen te helpen. Men roept dus ook iedereen op om niet naar de bergen te gaan. Veel gemeenten hebben al maatregelen genomen en hebben wegen afgesloten om toeristen te mijden.

Ga naar de inhoud