Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca

Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca

ALICANTE – Ondanks alle controles bij de uitgangswegen van de grote steden en ondanks de controles overdag en ‘s nachts bij de wegen die leiden naar o.a. de kustplaatsen in de Vega Baja en Marina Alta regio’s aan de Costa Blanca, zijn er toch duizenden mensen die het verplichte thuisisolement achter zich hebben gelaten en met de hele familie naar de kust zijn getrokken voor de Semana Santa vakantie.

Het is te zien op straat omdat er plotsklaps meer auto’s staan in wijken waar normaal gesproken slechts een handjevol inwoners zijn. Dat wil dus zeggen dat er mensen uit de grote steden zoals Madrid naar de Costa Blanca zijn gekomen om, ondanks de noodtoestand en het verplichte thuisisolement, toch de Semana Santa vakantie in de tweede woning door te brengen.

Buiten een toename van auto’s is er ook een toename van bekeuringen want iedereen die niet kan aantonen dat ze in de regio wonen en/of waarom ze daar zijn wordt op de bon geslingerd. Maar het lijkt erop alsof het de onverantwoordelijke personen die naar de kust komen en daar niet alleen zichzelf in gevaar brengen maar hoofdzakelijk de bewoners in gevaar brengen met mogelijke besmettingen niets uitmaakt als ze boetes moeten betalen.

De lichte stijging van nationale toeristen aan de Costa Blanca is te merken in plaatsen als Javea, Dénia, Calpe, Benidorm en verder naar het zuiden in plaatsen zoals Torrevieja, Pilar de la Horadada, Guardamar en Orihuela Costa. Dat is te merken aan de toename van auto’s en aan de toename van klanten in o.a. de supermarkten.

Maar het probleem van de nationale toeristen die het verplichte thuisisolement tijdens de noodtoestand doorbreken is niet iets exclusiefs voor de Costa Blanca. Dat gebeurt ook in andere kustplaatsen zoals Peñiscola in de provincie Castellón waar de gemeente betonblokken op de wegen heeft geplaatst om ervoor te zorgen dat niemand de stad binnen kan komen. Er is slechts een weg open en die wordt 24 uur per dag bewaakt.

Ook aan de Catalaanse kust maakt men zich zorgen over de mogelijk komende stroom van onverantwoordelijke nationale toeristen die naar de vakantiewoning komen. Datzelfde geldt ook voor Murcia waar men op veel plaatsen al maatregelen heeft getroffen. Net zoals in de regio’s Cádiz, Granada en Málaga waar personen die niet in de kustplaatsen wonen nu even niet welkom zijn.

Bergen

Waar men zich ook zorgen maakt is in de bergdorpen waar over het algemeen veel ouderen woonachtig zijn en waar dankzij de inzet van artsen en het isolement het coronavirus nog niet zo erg heeft toegeslagen als op andere dichtbevolkte plaatsen. Maar veel mensen uit de grote steden zullen in plaats van de kust kiezen voor een verblijf in de tweede woning in de bergen en daar maakt men zich grote zorgen om.

Ouderen die in deze regio’s wonen zijn erg vatbaar voor het coronavirus en artsen waarschuwen ervoor dat er in deze regio’s niet genoeg medische middelen zijn om de ouderen te helpen. Men roept dus ook iedereen op om niet naar de bergen te gaan. Veel gemeenten hebben al maatregelen genomen en hebben wegen afgesloten om toeristen te mijden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

26 reacties op “Ondanks alle controles toch veel Madrilenen naar de Costa Blanca”

 1. Piet Paëlla

  Ben dol op dit land, maar weet allang dat vele Spanjaarden de wetten aan hun laars lappen, alleen maar voor je eigen welzijn zorgen zonder enige consideratie voor je medemens.
  Hoe is het hemelsnaam mogelijk dat deze mensen de controles hebben kunnen ontwijken ?
  Discipline in dit land was er niet, is er niet en komt er niet.

  1. Als keurige Nederlander in Spanje houd ik me aan de refels. Ik ben het met een groot deel van je post eens, maar je scheert iets te makkelijk alle Spanjaarden over een kam. Het fenomeen uit het artikel betreft voornamelijk Madrilenen. Madrid is wel een deel van Spanje, maar de arrogantie van de Madrilenen is toch wel bijzonder. Hier in Aragon kom je dat niet zo tegen.

 2. Welkom in de totale politiestaat, een aantal zaken zijn inderdaad niet logisch uit te leggen..wat is er op tegen om een gezond wandelingetje te maken in de bergen..spanje zoveel keer groter dan nederland..nee alleen maar straffen boetes opleggen ,mensen bang maken.
  Woon zelf in een buiten gebied ..en nu komt er nog minder dan niks op een dag voorbij.
  Is toch triest dat in deze gebieden met drones en dergelijke gekeken wordt of er nog ergens een boete te scoren valt.

  Volwassen mensen ..eigen verantwoording.. belonen in plaats van straffen.. afhaalpunten waar de mensen hun dagelijkse mondmaskers kunnen krijgen..als ze dat wensen..en dan niet van die niet goedgekeurde..met schijnveiligheid.. en brillen.. besmetting op de ogen.. denken ook weinig aan.. zo,n beetje hetzelfde als elastieke veiligheidsgordels..

  En het wordt onderhand weer eens tijd om aan het werk te gaan..kun je altijd nog een brilletje . mondmaskertje, en verder maatregelen nemen. in plaats van iemand die met zijn hondje loopt, te checken of er een chip in zit en binnen zijn 250 meter rond zijn woning is

  Of een bonnetje van de supermarkt..die dan net iets verder weg is, als de meest nabije..ja meneer ik kom al jaren in deze winkel, waarom zou dat dan eens anders moeten zijn.
  Ik zeg 5G en chip inplanten, dan hoeven we helemaal zelf niet meer te denken.

  Op termijn gaat het middel vele malen erger worden dan de kwaal..

  1. Niet enkel op termijn Fred, als de mensen hun ” Corona” brilletje straks afgezet hebben blijkt de wereld zoals die was er niet meer te zijn. Buiten dat er per week meer meer aan de economie gesloopt wordt dan dat ze in een jaar kunnen herstellen zullen die duizenden miljarden die de Fed en Ecb er nu inpompen ook terugbetaald moeten worden. De enige reden dat Zuid europa uberhaupt nog draaide met hun enorme sxhulden was al een Ecb die als een malle Staatsobligaties kocht. Links of rechtsom gaat deze enorme schulden ballon knappen binnenkort.
   Daarbij komt nog dat de gevolgen van sociale isolatie zwaar onderschat worden.

  2. Dirk, heb ook mijn bedenkingen. Dat virus is niet te stoppen, of je moet op een eiland gaan wonen. Men creëert volgens mij een vals gevoel van veiligheid. In de statistieken volksgezondheid België , griepseizoen 2017/18 waren er 10.000 extra griepdoden ( ouderen en zwakkere mensen ) . dat het agressief is, zeker. te stoppen, neen iedereen bang van zijn medemens, en gauw die corona app instaleren met 5G. geen cash geld, wat dat is besmettelijk, alles elektronisch , dag zwart circuit waarbij je nog een extra kon bijverdienen. de mensen gaan verschieten wat op hun gaat afkomen , de border collie drijft de kudde dichter en dichter bij elkaar.

 3. Piet Paëlla

  Ben dol op dit land maar weet dat de mensen maling hebben aan de wetten. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat deze mensen de kust hebben kunnen bereiken zonder controle ?….. Absoluut asociaal gedrag voor de medemens.

 4. Begrijp dat achterlijk pamper gedoe niet.Geef die ZWARE straffen en opsluiten.Brengen de mede burger in gevaar en daarmee uit..In belgie zitten ze ook te lullen zware straffen voor overtreders en ze doen juist niets hier en daar een makkelijk prooi uitkiezen voor op het nieuws te laten zien

 5. DUIZENDEN Madrilenen kunnen gewoon naar de Costa Blanca reizen en wellicht ook naar de Costa del Sol.
  Echt te gek voor woorden, maar wel een typische Spaanse mentaliteit.
  Niet alleen zijn deze doodskoeriers van de virus zwaar strafbaar, maar ook de onbenullen die moeten handhaven.
  Hoe simpel is het om de 3 of 4 snelwegen die van Madrid naar de kust gaan volledig af te sluiten.
  Er was dus helemaal geen controle op de snelwegen want anders kunnen er geen duizenden mensen naar de kust komen.
  Jammer dat je niet meer aan het kenteken kunt zien uit welke stad ze komen want anders had ik de autos uit Madrid die ik nu aan de kust zie flink te grazen genomen.

  1. Het is gemakkelijker om iemand 400 euro boete te geven omdat zijn vrouw achterin de wagen zit! In een taxi max 1 client achterin dat mag wel .Vandaag butaan flessen gehaald aan benzinestation met nachtschuif mijn bankkaart werd niet aanvaard er moest cash betaald worden dus eerst naar de bank en terug .Dus ze hebben liever dat ge geld vastpakt dat misschien ook besmet is !( ze dragen daar zelfs geen handschoenen)

   1. Ja Harry, ik heb een gelijkluidende ervaring met de bank. Ik had een document van de bank nodig om te bewijzen dat ik daar een rekening heb. Een simpel standaard briefje waarin mijn naam en rekening nummer vermeld staan. Ik vroeg vriendelijk of ze dat per email konden sturen. Nee meneer onze openings tijden zijn van 08.30 tot 13.00 en u kunt dat briefje hier op kantoor komen afhalen. Silly idiots.

 6. Marcel Geerts

  Spanjaarden kunnen niet kordaat zijn. Het liefst stellen ze altijd alles maar uit en zelfs nu nog in deze crisis tijd. Ik ben al 4 jaar vast wonende in Torrevieja, in het gebouw waar ik woon zijn 96 app, er is een President en een Vice- President die zelf niet in het gebouw wonen, dus al meer dan 3 weken geen controle. Persoonlijk heb ik op vraag van bewoners en ikzelf dus aan onze administratie gevraagt om in te grijpen in een app, er komt daar meermaals per week een man van buiten af op bezoek en blijft meerdere uren….wat doet de administratie : NADA ,maar de bewoners en ikzelf willen wel graag het virus buiten houden. Medewerking van administratie + President + Vice-President nada, wel jaarlijks hun commissie opstrijken. SCHANDE !!!

 7. Sorry hoor. Maar dit is toch te gek voor woorden. Als ik naar de supermarkt rij, 1 keer per week, wordt ik aangehouden en moet ik mijn bonnetje van de supermarkt laten zien. Zit alleen in de auto, hier geen- of vrijwel geen besmettingen. En dan zouden mensen uit Madrid, de brandhaard van het virus, met meerdere personen in de auto zo maar de stad uit kunnen komen. Dan is er toch wel iets goed mis met de controle daar. En begint ik mij af te vragen, waar offer ik mij dan voor op.

 8. Als je vooraf weet dat je 10.000 euro boete aftikt als je niet op je geregistreerde woonadres bent maar overnacht op een vakantieadres is het feest gauw afgelopen. Hetzelfde met legitimatie bij een supermarkt. Het is zo simpel allemaal.

 9. De arrogantie. In de bron van de besmetting wonen en dan achteloos toch op vakantie gaan. Celstraf moeten ze krijgen.

 10. Persoonlijk hou ik me strikt aan de regels. Tweemaal per week boodschappen doen en voor de rest rustig thuis: in de tuin wandelen, TV-kijken, internetten, muziek luisteren en last but not least ‘samen zijn’. Ik heb al moeilijker periodes gekend in mijn leven. Toch moet ik zeggen dat ik wel vragen heb bij sommige maatregelen. Zo ondermeer het verbod om met een volledig gezin in de wagen te zitten, of de beperking van de afstand die je mag rijden, of het regelmatig wassen van je handen als je thuis bent, …
  Ook het verbod om met je gezin een weekje naar je tweede verblijf aan kust te trekken vind ik overtrokken. Welk risico houdt dat in als verder alle regels van social distancy en het dragen van handschoenen strikt worden nageleefd? De mogelijkheid dat je besmet wordt of dat je anderen besmet lijkt me veel groter in Madrid dan in de tuin van een tweede verblijf in Calpe of Javea. De :kans dat maatregelen die zinloos lijken niet worden nageleefd is voor de hand liggend. Zoals blijkt !!

  1. Miel….dus jij blijft netjes thuis, wast je handen 10 x op een dag, leeft alle regels na en dan???? Dan vind jij het overtrokken dat 1 van de belangrijkste regels, thuis blijven, niet moet gelden voor gezinnen uit bijvoorbeeld Madrid, de brandhaard van het covid19 virus. En gezellig in de auto mogen stappen om naar hun 2e huis in bijvoorbeeld Denia mogen rijden. Waar ze andere mensen kunnen besmetten met het door hun meegebrachte virus.
   Zit er een schroefje los in je bovenkamer?

   1. Anton, wie zich aan de regels houdt heeft m.i. weinig te vrezen van die Madrilenen maar de richtlijnen zijn er en moeten worden gevolgd. Ze moeten dus inderdaad tussen de vier muren van hun flat in die virusrijke grootstad blijven en mogen niet hier in onze omgeving komen zonnen, zelfs al is dat dan in hun eigen tuin en wars van enig besmettingsgevaar. Zo is dat! Ik vind dat overdreven en zinloos wat in Nederland waarschijnlijk een ‘intelligent’ standpunt zou worden genoemd.

  2. Beetje jammer deze kortzichtigheid. Madrilenen moeten in Madrid blijven geldt trouwens voor iedereen.

 11. En met dank aan deze lui, mag de rest langer in ‘huisarrest’ zitten. Krijgen ze misschien een te lage boete?

  1. hun auto moeten laten staan aan de controles en op de trein allemaal terug van waar ze komen ze zullen het wel leren

  2. Ik ben het met de meeste opmerkingen eens. Als de Spaanse regering bepaalde maatregelen besluit, moet je je er aan houden.. Maar je kunt mensen niet 6 weken opsluiten. In de buitengebieden, waar veel mensen een tuintje hebben is de situatie anders dan in de steden waar gezinnen in een klein kamertje zitten. . De Spanjaarden zien ook dat in andere landen, waar de mensen op hun eigen verantwoording wordt gewezen, 1,5 meter afstand houden , de maatregelen ook werken. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Goed is het dus zeker niet, maar begrijpen doe ik het wel. Je kunt maatregelen ook overdrijven. Zie de resultaten van landen met “intelligente” maatregelen…..

   1. Ben het met je eens. Het wordt wel heel benauwend op deze manier. Ik las dat iemand een boete heeft gekregen omdat ze een selfie maakte tijdens het uitlaten van haar honden. En zo zijn er nog legio meer voorbeelden waarbij ik me afvraag wat het doel is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.