Het aantal atheïsten is in Spanje tijdens de pandemie vermenigvuldigd

Het aantal atheïsten in Spanje is in Spanje tijdens de pandemie vermenigvuldigt
Beeld: Canva

Het aantal atheïsten is in Spanje tijdens de pandemie vermenigvuldigd

MADRID – Volgens de laatste cijfers van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) is het aantal niet-gelovigen of atheïsten sinds de start van de pandemie met circa 10% toegenomen. Het aantal niet-gelovigen is tijdens de pandemie van 27,7% naar 37,1% gestegen. In 2000 verklaarde slechts 13,2% van de inwoners van Spanje zichzelf atheïst (ateo), agnost (agnóstica) of niet-gelovig (no creyente).

De daling gelovigen heeft dus niet alleen te maken met de pandemie maar met een trend waarbij steeds meer inwoners van Spanje niet-gelovig worden. Op dit moment zegt 58,8% van de inwoners van Spanje gelovig (creyente) te zijn tegenover 37,1% die zegt niet-gelovig (no creyente) te zijn. Maar van het aantal gelovigen geeft slechts 17,5% aan praktiserend te zijn. 2,5% is aanhanger van een andere godsdienst in Spanje.

Met name de jongere inwoners geloven niet meer in God en de kerk. 63,5% van de inwoners van Spanje tussen 18 en 24 jaar zegt niet-gelovig te zijn terwijl dit bij de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar 56,2% is. 21,1% van de 65-plussers geeft echter ook aan niet-gelovig te zijn.

Gelovig wil niet meteen zeggen dat het om praktiserende gelovigen gaat. Want als gevraagd wordt naar de frequentie dat iemand naar de kerk gaat dan zegt 33,8% nooit naar een kerk te gaan en 19,7% geeft aan bijna nooit naar een kerk te gaan terwijl 21,2% aangeeft meerdere keren per jaar naar een kerk te gaan. 7% zegt een of twee keer, 13,1% zegt elke zondag en feestdagen en 4,6% geeft aan diverse keren per week naar de kerk te gaan.

Op het Spaanse belastingformulier staat een kruisje waarop je als belastingbetaler kunt aangeven of je een klein deel wilt geven aan de kerk in Spanje. In veel gevallen staat dat vinkje er al automatisch en moet je dat dus zelf weghalen. Het aantal belastingbetalers dat het vinkje wel laat staan is elk jaar aan het dalen. De kerk ontvangt sinds 2007 een 0,7% van de loonbelasting (IRPF). In 2020 was dat goed voor 295,5 miljoen euro wat door 7,3 miljoen belastingbetalers werd geschonken aan de kerk. In 2019 was dat bedrag nog 301 miljoen euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.