Search
menu
Search

Spanje is het derde Europese land met meer obesitas bij kinderen

Spanje is het derde Europese land met meer obesitas bij kinderen
Beeld: Canva

Spanje is het derde Europese land met meer obesitas bij kinderen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 32,5% van de kinderen van 4 tot 16 jaar die in huishoudens met een laag inkomen leven, heeft overgewicht of obesitas. Een percentage dat stijgt tot 19% in gezinnen met een hoog inkomen, waarschuwt het rapport ‘Adios a la dieta mediterranea’ van Save The Children. Uit dat rapport blijkt dat 1 op de 3 kinderen in huishoudens met een laag inkomen overgewicht of obesitas heeft.

Volgens het rapport, waar 2.000 ouders aan mee hebben gedaan, hebben kinderen uit gezinnen met een laag inkomen meer kans op obesitas of overgewicht. Dat komt omdat deze huishoudens minder snel toegang hebben tot voedsel dat nodig is voor een evenwichtige voeding in de kindertijd. Deze situatie wordt alleen maar erger omdat de prijzen van groente en fruit en andere gezonde producten als gevolg van de inflatie enorm gestegen zijn.

Naast de kwaliteit van het eten spelen de fysieke activiteit en het aantal slaapuren ook belangrijke rollen. Maar zoals het rapport laat zien, is het vooral het sociaal-economische niveau dat bepalend is voor de voedingsgezondheid en gezonde gewoonten van het kind.

Uit het rapport blijkt dat 18% van de kinderen uit huishoudens met lagere inkomens dagelijks snoep consumeren. Dat is 10% bij de kinderen uit gezinnen met hogere inkomens. Daarnaast doet 71% van de kinderen uit huishoudens met een hoger inkomen regelmatig aan lichaamsbeweging of sport terwijl dat 41% is bij kinderen uit gezinnen met lagere inkomens.

De ongelijkheid tussen de huishoudens met lagere en hogere inkomens is ook te merken bij de hoeveelheid tijd dat kinderen achter een scherm (telefoon, tablet, computer en TV) doorbrengen. Dat is bij kinderen van huishoudens met lagere inkomens hoger dan bij kinderen uit huishoudens met hogere inkomens. Over het algemeen zit 46% van alle kinderen echter meer dan vijf uur per dag achter een scherm wat ruim boven de 2 uur ligt wat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen.

Spanje staat samen met Cyprus en Italië bovenaan de Europese ranglijst van obesitas bij kinderen. In de Europese Unie heeft gemiddeld ongeveer een op de acht jongens en meisjes tussen 7 en 8 jaar obesitas. In Spanje is dat bijna één op de vijf wat 18% is.

Ga naar de inhoud