Waarom is de autohuur in Spanje zoveel duurder geworden?

Waarom is de autohuur in Spanje zoveel duurder geworden?
Beeld: 123rf

Waarom is de autohuur in Spanje zoveel duurder geworden?

MADRID – Als je naar Spanje wilt reizen voor een welverdiende vakantie en een auto wilt huren heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de verhuurprijzen veel hoger zijn dan voorheen. Daar zijn diverse redenen voor zoals dat er minder auto’s beschikbaar zijn terwijl het aantal reserveringen is gestegen na de pandemie. Het is niet ongewoon dat voor een auto die voor de pandemie 15 euro kostte nu 30 euro of meer betaald moet worden.

De verhuurprijzen voor huurauto’s zijn in Spanje sinds 2019 minstens 40% hoger geworden en dat is meteen te merken op het moment dat je een auto in Spanje wilt huren. Tijdens de eerste twee corona-jaren 2020 en 2021 werden er veel minder auto’s verhuurd in Spanje omdat men niet mocht reizen of dat dit veel minder werd gedaan.

Daarop besloten veel autoverhuurbedrijven een deel van hun auto’s te verkopen om geen verlies te lijden, ongeveer 40% van de verhuurauto’s in Spanje werd verkocht. Maar naarmate de reserveringen weer stegen in 2021 en helemaal in 2022 wilden dezelfde verhuurbedrijven nieuwe auto’s kopen die vanwege de problemen met de productie en de crisis rondom de halfgeleiders niet te vinden zijn. Daardoor hebben verhuurbedrijven minder auto’s op voorraad waardoor de verhuurprijzen stijgen.

Veel autoverhuurbedrijven hebben op bepaalde drukke data al geen auto’s meer in de verhuur omdat alles is volgeboekt. Omdat er ook geen nieuwe auto’s verwacht worden, zullen de prijzen naarmate er meer vraag is bij die autoverhuurbedrijven die nog wel auto’s beschikbaar hebben stijgen. Tel daar andere problemen bij op zoals de hoge brandstofprijzen en de Oekraïne-oorlog en de situatie is niet rooskleurig voor de verhuursector, maar ook niet voor de klant die dus meer moet betalen voor een huurauto, als die er al is.

Volgens de overkoepelende organisatie van autoverhuurbedrijven ANEVAL zijn er in Spanje 94.000 auto’s voor de verhuur te vinden die gehuurd kunnen worden bij 542 verhuurkantoren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.