Een dorp in Zaragoza straft kinderen die op de boulevard voetballen

Een dorp in Zaragoza straft kinderen die op de boulevard voetballen
Beeld: via canva.com

Een dorp in Zaragoza straft kinderen die op de boulevard voetballen

In een opmerkelijke en controversiële beslissing heeft het dorp Cuarte de Huerva in de Spaanse provincie Zaragoza een verbod ingesteld op voetballen op de hoofdboulevard van de stad. Deze maatregel, die op 15 april 2024 van kracht wordt, zal gelden voor alle kinderen ouder dan 4 jaar en kan leiden tot boetes variërend van 50 tot 720 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Het kleine dorp Cuarte de Huerva, met meer dan 13.000 inwoners en een hoog percentage kinderen jonger dan 15 jaar, heeft besloten om een verbod in te stellen op het voetballen op de hoofdboulevard van de stad. Deze maatregel werd genomen na herhaaldelijke incidenten waarbij voorbijgangers en terrasgasten werden geraakt door rondvliegende ballen.

Volgens de nieuwe regelgeving zal “ballen spelen” worden beschouwd als een lichte overtreding, en afhankelijk van mogelijke schade of letsel, kunnen boetes worden opgelegd variërend van 50 tot 720 euro. De lokale politie, die voorheen geen middelen had om op te treden tegen deze situaties, heeft nu de bevoegdheid om boetes uit te schrijven.

De burgemeester verklaarde dat de politie meerdere keren moest ingrijpen vanwege incidenten met voetballen die voorbijgangers en terrasgasten raakten. De politie had voorheen geen instrumenten om op te treden, maar met de nieuwe regelgeving hebben ze nu de middelen om op te treden.

De kans is groot dat het verbod zal worden uitgebreid naar andere activiteiten, zoals het slaan van een bal tegen de muren van woningen of in specifieke gebieden zoals het Plaza de España en de Replaceta.

Om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen om te spelen en te bewegen, overweegt de gemeente een multifunctioneel speelterrein aan te leggen in het stadspark of de deuren van schoolpleinen open te stellen voor kinderen ouder dan 4 jaar.

Een andere optie die tijdens de gemeenteraadsvergadering werd besproken, is het creëren van een afgebakend speelgebied op de boulevard zelf, omringd door acrylwanden om te voorkomen dat ballen de omgeving in vliegen.

Het is belangrijk op te merken dat Cuarte de Huerva de status van ‘kindervriendeliijke stad’ heeft van Unicef. Het vinden van een effectieve oplossing die de behoeften van kinderen combineert met openbare veiligheid, zou cruciaal kunnen zijn om deze erkenning te behouden.

Ga naar de inhoud