Polaire luchtmassa en storm Pierrick zorgen opnieuw voor sneeuw in Spanje

Polaire luchtmassa en storm Pierrick zorgen opnieuw voor sneeuw in Spanje
Beeld: via canva.com

Polaire luchtmassa en storm Pierrick zorgen opnieuw voor sneeuw in Spanje

Delen van Spanje staan op het punt om een opmerkelijke daling van de temperaturen te ervaren. Een koude luchtstroom afkomstig van de Noordpool, gekoppeld aan de komst van storm Pierrick, zorgt voor een korte periode van sneeuwval, maar waar dalen de temperaturen en is de kans op sneeuw groot de komende dagen?

De naderende koude luchtstroom, afkomstig van het poolgebied, zorgt voor een significante daling van de temperaturen in Spanje. De temperatuurdaling zal op dinsdag duidelijk merkbaar zijn in het oosten van het Spaanse vasteland en op de Balearen, met dalingen tussen de 6 en 8 graden in regio’s als Navarra, Aragón en de Balearen.

Op dinsdag wordt de koudste dag van de week verwacht, met maxima die niet boven de 20 zullen uitkomen, behalve in sommige delen van Andalusië, Murcia, de Middellandse Zeekust en op de Canarische Eilanden, waar de temperaturen wat hoger zullen zijn.

Deze klimaatverandering is het gevolg van de aankomst van de koude polaire luchtmassa nadat storm Pierrick over Spanje is getrokken, wat een aanzienlijke daling van de temperaturen zal veroorzaken. Er wordt verwacht dat de sneeuwgrens tot op ongeveer 800 meter zal dalen, waardoor er sneeuwval mogelijk is in de hogere delen van het noorden van het vasteland, vooral in de Cantabrische bergen en de Pyreneeën. Er worden sneeuwaccumulaties verwacht tussen de 800 en 1200 meter hoogte.

Met het oog op deze omstandigheden zijn er gele waarschuwingen uitgegeven voor dinsdag, waarbij wordt gewaarschuwd voor de mogelijkheid van meer dan 5 cm verse sneeuw in de meest westelijke delen van de Cantabrische regio en in de Vall d’Aran, boven de 1100 meter.

Naast de koude luchtstroom is ook de komst van storm Pierrick een belangrijke factor in deze plotselinge temperatuurdaling en sneeuwval in Spanje. Storm Pierrick is een krachtige depressie die over het Spaanse vasteland trekt, waarbij deze lage temperaturen, wind en neerslag met zich meebrengt. De storm zorgt voor een abrupte overgang van de relatief milde winter naar een koude, winderige periode.

Ga naar de inhoud