Zonsverduistering op 8 april slechts op twee plaatsen in Spanje te zien

Zonsverduistering op 8 april slechts op twee plaatsen in Spanje te zien
Beeld: via canva.com

Zonsverduistering op 8 april slechts op twee plaatsen in Spanje te zien

Op maandag 8 april 2024 al er een totale zonsverduistering plaatsvinden, die in grote delen van Noord-Amerika volledig te zien zal zijn. Dit spectaculaire natuurverschijnsel zal door miljoenen mensen worden aanschouwd, maar slechts een beperkt aantal mensen in Spanje zal een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen waarnemen.

Hoewel een zonsverduistering (Spaans: eclipse solar) een indrukwekkend natuurverschijnsel is, zal deze in grote delen van Spanje niet goed te zien zijn. De reden hiervoor is de geografische ligging van het land ten opzichte van het pad van de totale zonsverduistering.

De totale zonsverduistering van 8 april 2024 zal een smalle band overschrijden, die loopt van het noordwesten van Mexico, door de Verenigde Staten en Zuidoost-Canada. Dit pad van totaliteit, waar de maan de zon volledig bedekt, is slechts ongeveer 115 kilometer breed.

In Spanje zal de zonsverduistering slechts gedeeltelijk te zien zijn, en dat ook alleen in bepaalde regio’s. De Canarische Eilanden en het uiterste noorden van het Spaanse vasteland in de provincie A Coruña in Galicië zullen een kleine gedeeltelijke zonsverduistering kunnen waarnemen, waarbij de maan een klein deel van de zon bedekt.

Volgens het Observatorio Astronómico Nacional (OAN) zal het maximale verduisteringspercentage in Spanje slechts 15% bedragen. Dit betekent dat slechts een klein deel van de zon zal worden bedekt door de maan. In Galicië zal de gedeeltelijke zonsverduistering beginnen om 21:17 uur en eindigen om 21:44 uur. Op de Canarische Eilanden zal deze beginnen om 20:17 uur en eindigen om 20:44 uur.

De volgende totale zonsverduistering die in Spanje zichtbaar zal zijn, vindt plaats op 12 augustus 2026. Daarna zal er nog een totale zonsverduistering plaatsvinden op 2 augustus 2027. Op 26 januari 2028 zal er een ringvormige zonsverduistering te zien zijn in Spanje.

Een zonsverduistering is een fascinerend natuurverschijnsel dat optreedt wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde komt te staan, waardoor de maan de zon (gedeeltelijk of volledig) verduistert. Er zijn twee soorten zonsverduisteringen:

  1. Totale zonsverduistering: Dit is wanneer de maan precies voor de zon langs beweegt en de zon volledig bedekt. Tijdens een totale zonsverduistering is de maan groot genoeg om de hele zonneSchijf te bedekken, waardoor het op aarde even donker wordt als tijdens een nieuwe maan.
  2. Gedeeltelijke zonsverduistering: Dit is wanneer een deel van de zon wordt bedekt door de maan. De maan is dan niet groot genoeg om de hele zon te bedekken, waardoor een deel van de zon zichtbaar blijft.
Ga naar de inhoud