skip to Main Content
Het vrijdag en maandag effect op de Spaanse arbeidsmarkt
Freepik

Het vrijdag en maandag effect op de Spaanse arbeidsmarkt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vrijdag/maandag effect bij het werk in Spanje

Freepik

MADRID – Al geruime tijd vindt in Spanje het zogenaamde “efecto viernes” en het “efecto lunes” plaats als het gaat over banen voor veel Spanjaarden. Dat wil zeggen op vrijdag worden mensen ontslagen en na het weekend op maandag worden ze weer aangenomen met een nieuw contract, dit noemt men in het Nederlands het vrijdag en maandag effect.

Volgens de gegevens van de arbeidssector in Spanje blijkt dat er op de vrijdag meer dan normaal contracten beëindigd worden terwijl er op maandag veel meer contracten beginnen. Het “efecto viernes” of vrijdag effect is dus het ontslaan van mensen vóór het weekend om ze daarna op “efecto lunes” of het maandag effect weer aan te nemen maar met een nieuw contract.

Hierdoor kan dus voorkomen dat werkers in Spanje per maand vier tot vijf contracten moeten tekenen, iets wat men dan maar doet want werk is werk. Als voorbeeld kan maandag 3 juli 2017 worden aangehaald waarop maar liefst 520.301 nieuwe contracten werden ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid, vele malen meer dan op elke willekeurige doordeweekse dag dat jaar.

Voorbeeld april

De krant La Información heeft verschillende officiële data bekeken en geconcludeerd dat er veel sprake is van het vrijdag en maandag effect op de Spaanse arbeidsmarkt. Gekeken naar de maand april van dit jaar kan geconcludeerd worden dat er op maandag 2 april bij de Sociale Zekerheid (Seguridad Social) 332.963 nieuwe contracten geregistreerd werden, het hoogste cijfer van de hele maand april. Gedurende de rest van de maand lag dat aantal tussen de 65.000 en 80.000 contracten tussen dinsdag en vrijdag.

Op maandag 9 april werden er 207.196 contracten en op maandag 16 april 229.794 contracten, op maandag 23 april 200.317 en op maandag 30 april 179.289 contracten ingeschreven in de registers. Dit patroon is echter niet iets wat alleen geldt voor de maand april van dit jaar maar iets wat zich elke keer weer herhaald waardoor er dus gesproken wordt van het maandag effect of “efecto lunes”. Daartegenover staat dat op de vrijdagen tussen de 20% en 30% van contracten beëindigd wordt.

Waarom

Een van de redenen is dat werkgevers door personeel te ontslaan of het contract te ontbinden op een vrijdag en later op maandag weer een nieuw contract uit te schrijven veel geld besparen door de extra salariskosten zoals voor de sociale zekerheid en belastingen niet te hoeven betalen gedurende de weekenden. Werknemers worden dus van maandag tot en met vrijdag aangenomen en hebben in de weekenden geen contract waarna de cyclus weer opnieuw begint.

Volgens de krant is het maandag en vrijdag effect het gevolg van de onzekerheden en onduidelijkheden die de Spaanse regering heeft veroorzaakt met de hervormingen van de arbeidswetgeving. Hierdoor is de dualiteit tussen goed beschermde vaste medewerkers en slecht beschermde tijdelijke werknemers verstoord. Dit is met name te merken in de seizoensgebonden banen zoals in het toerisme en horeca maar ook de landbouw en constructie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Dit heeft niets met corruptie te maken, maar het is een legale manier om personeel in dienst te nemen en daar als ondernemer zo min mogelijk voor te hoeven te betalen en vooral ook geen oprot-premies achteraf bij ontslag.
  Echt gemotiveerd personeel krijg je daar natuurlijk niet mee.
  Jonge Spanjaarden hebben daardoor vaak al meer dan 20 jobs gehad en worstelen met dit “knecht-en-dienaar” fenomeen.
  De contractvorm heet dan “obra y servicio”, je kan dan op elk moment worden ontslagen.

  1. Wat is er mis om vele verschillende werkgevers te hebben? Ik kwam van school en heb 18 bazen gekend in verschillende sectoren vooaraleer ik bij mijn werkgever ben gebleven waar ik … 35j bij gebleven ben. Als jonge werkzoekende doe je zo enorm veel ervaring op wat me later ook geholpen heeft, zo was het toch bij mij.

  1. En wie zijn dan die ‘ratten’ best Joop? En over de rug van ‘de mensen’? Er zijn bijna net zo veel ‘bazen’ in Spanje als werknemers. En het zijn allemaal mensen. Dat ‘bazen’ gebruikmaken van de mazen in de wet om geld te verdienen is hun goed recht. En dat werknemers er dan genoegen mee nemen is weer hun eigen beslissing.
   Ik ben zelf werkgever met 5 werknemers en die krijgen gewoon een maandloon (14 stuks per jaar!) maar zij zijn tevreden en lopen niet zo maar weg en ik ben dus ook tevreden. Het neemt niet weg dat ik bij tijden wel een tijdelijke kracht erbij neem om pieken op te vangen en die ga ik geen volledig contract geven. Dat is simpelweg weer te duur. Werkgevers zijn ook maar mensen die een boterham proberen te verdienen. Als jij dat ‘ratten’ vind, tja… en wie bent U dan wel niet?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken