Aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter in Gerona

Aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter in Gerona
Beeld: Pixabay

Aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter in Gerona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Inwoners in de provincie Gerona hebben wellicht de gevolgen van de aardbeving kunnen voelen die vrijdagmiddag de aardbodem in deze Catalaanse provincie liet beven. De ‘terremoto’ vond plaats om 14:47 uur vrijdagmiddag 8 mei en had een kracht van 3,8 op de schaal van Richter met als epicentrum Santa Coloma de Farners in de comarca (regio) La Selva.

De aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter vond plaats op zo’n 2 kilometer diepte en had een kracht van 3,8 op de schaal van Richter volgens het Spaanse Instituto Geográfico Nacional (IGN) terwijl het Catalaanse Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICG) spreekt over een diepte van 5 kilometer en een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Volgens het ICG lag het epicentrum bij Riudarenes terwijl het IGN spreekt over een epicentrum bij Santa Coloma de Farners. Deze aardbeving kon gevoeld worden in de comarca’s (regio’s) La Selva maar ook in de Gironès, Maresme, Vallès Oriental en Osona regio’s. 

De aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter werd voorafgegaan door een kleinere aardbeving van 1,8 op de schaal van Richter om 6:49 uur vrijdagmorgen op 13 kilometer diepte en gevolgd door een aardbeving van tevens 1,5 op de schaal van Richter op 4 kilometer diepte om 15:22 uur.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.