Brandstofprijzen Spanje nog steeds dalende

Brandstofprijzen Spanje nog steeds dalende
Beeld: Pixabay

Brandstofprijzen Spanje nog steeds dalende

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In dezelfde lijn als de afgelopen weken zijn de brandstofprijzen ook deze week in Spanje bij de tankstations weerd gedaald volgens de Weekly oil bulletin van de Europese Unie. De dieselprijs is sinds het begin van dit jaar met meer dan 20% gedaald en de benzineprijs met meer dan 18% en het einde is nog niet in zicht.

Gemiddeld kost een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,072 euro, de laagste prijs sinds maart 2016. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 0,981 euro per liter, de laagste prijs sinds augustus 2016. In een maand tijd is de benzine 1,47% goedkoper geworden terwijl de prijzen voor diesel met 1,8% daalden.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank benzine op dit moment 58,96 euro wat 13,64 euro minder is dan 72,60 euro begin 2020. Het vullen van een 55 liter tank diesel kost nu 53,96 euro wat 14,64 euro minder is dan 68,59 euro begin dit jaar.

Helaas hebben veel mensen in Spanje er nog niet veel aan omdat men tijdens de noodtoestand nog niet overal met de auto naartoe mag rijden. Dat moet vanaf 11 mei gaan veranderen in Fase 1 van het vier fasen-plan tijdens de de-escalatie wanneer men in Spanje binnen de eigen provincie mag rijden.

Met deze prijsdalingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,165 euro en in de eurozone 1,223 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,073 euro en in de eurozone 1,102 euro.

SpanjeFrankrijkNederlandBelgië
Benzine 951,0721,2291,4611,145
Diesel0,9811,1661,2021,181

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

LET OP: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin (PDF). Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.