Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?

Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?
Beeld: Freepik

Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft in haar herstelplan dat naar Brussel is gestuurd ook informatie staan over een mogelijk in te voeren vliegtaks of ecotaks voor vluchten vanuit Spanje. Reizigers moeten op termijn rekening houden met een extra heffing van vanwege een ‘impuesto ecológico a los billetes de avión’ al zijn deze plannen nog niet definitief en ontbreekt het nog aan informatie.

Volgens de informatie in het Spaanse herstelplan ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia’ dat naar de Europese Commissie is gestuurd, wil de regering een speciale ecotaks of vliegtaks gaan heffen op vliegtickets voor vluchten vanuit Spanje.

Er is niet veel informatie bekend over de mogelijke Spaanse vliegtaks of ecotaks maar Spanje voegt zich met een soortgelijke extra heffing op vliegtickets wel in het rijtje van andere landen zoals Italië, Noorwegen, Zweden binnenkort Frankrijk en ook Nederland waar sinds 1 januari 2021 een tickettaks geldt.

In dit artikel wordt geschreven dat een Spaanse ecotaks mogelijk tussen de 4,47 euro per ticket op korte afstanden, 23,32 euro per ticket op middellange afstanden en 41,99 euro per ticket op langeafstandsvluchten gerekend gaat worden. In totaal zou de Spaanse regering per jaar 1,3 miljard euro aan ecotaks kunnen ophalen.

Het idee van een ecotaks wordt in andere woorden vermeld in het ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia’ (herstel-, transformatie- en veerkrachtplan) waar in ‘Componente 28’ genaamd ‘Adaptación del sistema impositivo a la realidad del siglo XXI’ wordt gesproken over ‘het bevorderen van het gebruik van duurzamere en milieuvriendelijkere vervoermiddelen en het stimuleren van de verkenning van nieuwe technologieën en minder vervuilende brandstoffen’.

Net zoals in Nederland wordt deze ecotaks of tickettaks berekend aan de luchtvaartmaatschappij die uiteindelijk de vervuiler is. Deze luchtvaartmaatschappijen zullen dat echter in de meeste gevallen doorberekenen aan de reiziger. Deze voorwaarden verschillen echter per maatschappij maar met deze voorwaarden gaat de passagier bij aankoop van het ticket akkoord.

Ga naar de inhoud