Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?

Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?
Beeld: Freepik

Krijgt Spanje in de toekomst ook een vlieg- of ecotaks op vliegtickets?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft in haar herstelplan dat naar Brussel is gestuurd ook informatie staan over een mogelijk in te voeren vliegtaks of ecotaks voor vluchten vanuit Spanje. Reizigers moeten op termijn rekening houden met een extra heffing van vanwege een ‘impuesto ecológico a los billetes de avión’ al zijn deze plannen nog niet definitief en ontbreekt het nog aan informatie.

Volgens de informatie in het Spaanse herstelplan ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia’ dat naar de Europese Commissie is gestuurd, wil de regering een speciale ecotaks of vliegtaks gaan heffen op vliegtickets voor vluchten vanuit Spanje.

Er is niet veel informatie bekend over de mogelijke Spaanse vliegtaks of ecotaks maar Spanje voegt zich met een soortgelijke extra heffing op vliegtickets wel in het rijtje van andere landen zoals Italië, Noorwegen, Zweden binnenkort Frankrijk en ook Nederland waar sinds 1 januari 2021 een tickettaks geldt.

In dit artikel wordt geschreven dat een Spaanse ecotaks mogelijk tussen de 4,47 euro per ticket op korte afstanden, 23,32 euro per ticket op middellange afstanden en 41,99 euro per ticket op langeafstandsvluchten gerekend gaat worden. In totaal zou de Spaanse regering per jaar 1,3 miljard euro aan ecotaks kunnen ophalen.

Het idee van een ecotaks wordt in andere woorden vermeld in het ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia’ (herstel-, transformatie- en veerkrachtplan) waar in ‘Componente 28’ genaamd ‘Adaptación del sistema impositivo a la realidad del siglo XXI’ wordt gesproken over ‘het bevorderen van het gebruik van duurzamere en milieuvriendelijkere vervoermiddelen en het stimuleren van de verkenning van nieuwe technologieën en minder vervuilende brandstoffen’.

Net zoals in Nederland wordt deze ecotaks of tickettaks berekend aan de luchtvaartmaatschappij die uiteindelijk de vervuiler is. Deze luchtvaartmaatschappijen zullen dat echter in de meeste gevallen doorberekenen aan de reiziger. Deze voorwaarden verschillen echter per maatschappij maar met deze voorwaarden gaat de passagier bij aankoop van het ticket akkoord.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.