Hoeveel Nederlanders en Belgen hebben een ‘tarjeta residencia’ in Spanje en wat is dat eigenlijk?

Hoeveel Nederlanders en Belgen hebben een ‘tarjeta residencia’ in Spanje en wat is dat eigenlijk?
Beeld: SpanjeVandaag

Hoeveel Nederlanders en Belgen hebben een ‘tarjeta residencia’ in Spanje en wat is dat eigenlijk?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We houden bij SpanjeVandaag van statistieken en we kijken ook regelmatig naar het aantal Nederlanders en Belgen dat officieel in Spanje als ingeschreven staat en dus woonachtig is. Maar hoeveel Nederlanders en Belgen hebben een ‘Certificado de Registro como residente comunitario’ ook wel ‘tarjeta residencia’ of ‘certificado de registro’ genoemd? LET OP want dit is niet hetzelfde als het aantal inwoners dat ingeschreven staat bij de gemeente (Padrón) of het aantal inwoners dat een NIE heeft.

Aan de hand van de 2021-gegevens van het ‘Observatorio Permanente de la Inmigración’, onderdeel van het Ministerie van Sociale Zekerheid kunnen we achterhalen hoeveel Nederlanders en Belgen een ‘certificado de registro’ (of tarjeta de familiar) hebben in Spanje op 31 december 2021.

In totaal zijn er 3.253.894 buitenlanders die een ‘certificado de registro’ hebben in Spanje waarvan de grootste groep Roemenen (1,09 miljoen), Italianen (377 duizend), Britten (226 duizend), Bulgaren (202 duizend), Fransen (185 duizend), Duitsers (185 duizend) en Portugezen (181 duizend).

Nederlanders en Belgen 

Op DEZE lijst staan 70.267 Nederlanders die een ‘certificado de registro’ hebben wat eind 2021 5% meer was dan een jaar daarvoor, eind 2020. 48% is vrouw en dus 52% is man met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Op de lijst staan 45.690 Belgen die een ‘certificado de registro’ hebben wat eind 2021 6% meer was dan een jaar daarvoor, eind 2020. 48% is vrouw en dus 52% is man met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar.

Wat opvalt is dat als we naar de (voorlopige) cijfers kijken van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) wat betreft de ‘Padrón Continuo’ ofwel het aantal ingeschreven inwoners, dan komen deze bovenstaande cijfers niet overeen met die van het INE. Want volgens het INE staan er op 1 januari 2022 officieel 49.835 Nederlanders en 36.979 Belgen ingeschreven bij de gemeenten. Dat is dus minder dan het aantal Nederlanders en Belgen dat een ‘tarjeta residencia’ of ‘certificado de registro’ heeft.

Maar wat is dit document?

Het ‘Certificado de Registro como residente comunitario’ of ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión’ wordt ook wel omschreven als de ‘tarjeta residencia’ of ‘certificado de registro’ en is het groene kaartje in het formaat van een bankpas of een A4 document (zie voorbeelden onderaan artikel). In bezit van dit document kan een EU-inwoner bevestigen dat hij/zij rechterlijk in Spanje verblijft. Dit document is alleen een bewijs dat een EU-inwoner in Spanje verblijft, het is geen identiteitskaart. De identiteit en nationaliteit kunnen alleen worden bewezen door een identiteitsdocument uit het land van herkomst (geldige ID-kaart of paspoort).

De verklaring van inschrijving bevat de persoonsgegevens, nationaliteit, adres en identificatienummer voor buitenlanders (Número de Identificación de Extranjero – NIE)  van de geïnteresseerde evenals de afleverdatum. Als je langer dan vijf jaar woont in Spanje dan heeft het document géén vervaldatum meer.

Als je als inwoner van een ander EU-land voor een periode van 3 maanden of langer in Spanje gaat wonen is het verplicht om je bij de ‘Oficina de Extranjeros’ in de provincie waar je woonachtig bent of bij de ‘Comisaría de Policía’ in te schrijven in het ‘Registro Central de Extranjeros’.

Na aanvraag en goedkeuring ontvang je een groen papier op A4 formaat wat sinds enkele jaren afgescheurd wordt tot een klein kartonnen kaartje van het formaat van een bankpas. Het is verstandig dat kaartje te laten plastificeren zodat het niet kapot kan gaan (al wordt bewezen dat dit officieel niet mag, in de praktijk gebeurt dat wel). Dat papiertje wordt in de volksmond ‘tarjeta de residencia’ genoemd maar heet officieel ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión’ (zoals ook vermeld op het document).

Vroeger kreeg men een net blauw plastic kaartje met daarop ook een pasfoto waarna dit document in de meeste gevallen ook gebruikt kon worden als identiteitsdocument. Waarom dat is aangepast naar een nutteloos groen kartonnen papiertje is ons onduidelijk.

Ga naar de inhoud