Search
menu
Search

1,8 miljoen stukjes microplastic in twee uur tijd verzameld op strand van La Pineda

1,8 miljoen stukjes microplastic in twee uur tijd verzameld op strand van La Pineda
Beeld: @goodkarma_org / twitter

1,8 miljoen stukjes microplastic in twee uur tijd verzameld op strand van La Pineda

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Vrijwilligers hebben op zondag 1 mei in slechts twee uur tijd maar liefst 1,8 miljoen stukjes microplastic verzameld op het strand van de kustplaats La Pineda, aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona. Na deze vondst van de vrijwilligers heeft de gemeente aan de regionale overheid van Catalonië gevraagd dat ze hier iets aan doen.

132 vrijwilligers van de niet-gouvernementele organisatie (NGO) Good Karma Project hebben in samenwerking met de stichting Surfrider Foundation en de gemeente Vila-seca, de hoofdgemeente van de kustplaats La Pineda, zondag 1 mei gedurende twee uur tussen het zand gezocht naar microplastic. En die zoektocht heeft helaas veel opgeleverd.

In totaal werden er (naar schatting) 1,8 miljoen stukjes microplastic (pellets) van vijf millimeter groot op een oppervlakte van 200 vierkante meter gevonden. Volgens de organisatoren is dat een absoluut record wat betreft hoeveelheid op een beperkte oppervlakte en vanwege de twee uur tijd.

Men weet dat dit probleem bestaat want enkele jaren geleden in 2018 werden ook al miljoenen stukjes microplastic op de stranden van de Costa Dorada gevonden toen een storm veel rotzooi uit zee terug duwde naar land. Dit jaar is de zoektocht naar microplastic op de Spaanse stranden onderdeel van de campagne #medpellets waarmee de NGO Good Karma Projects aandacht wil vragen voor dit steeds groter wordende milieuprobleem.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?