Regelgeving omtrent de bouw van tiny-houses in Spanje

Regelgeving omtrent de bouw van tiny-houses in Spanje
Beeld: 123rf

Regelgeving omtrent de bouw van tiny-houses in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje gaat het proces vaker langzamer dan in het noorden van Europa, maar ook de Spanjaarden gaan steeds meer voor de ’tiny houses’ ofwel in het Spaans ‘mini casas’. Het fenomeen van woonruimtes van minder dan 40 m2 is nu echter ook in Spanje geland en net zoals in andere Europese landen is de regelgeving rondom de bouw van deze kleine woningen verwarrend en in de meeste gevallen niet aanwezig waardoor het succes van de kleine huisjes voorlopig achterwege blijft.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat na thuisblijfplicht in 2020 veel inwoners van Spanje op zoek zijn naar rust, ruimte en de natuur. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat er een enorme impuls is gegeven aan de tiny houses en prefab woningen sector in Spanje. Er worden steeds meer artikelen geplaatst over woningen en er zijn veel fabrikanten of bouwbedrijven bijgekomen die tiny houses in een veelvoud van types, modellen, vormen en kwaliteiten aanbieden.

Onder andere vanwege de lagere constructie- en aanschafprijzen, lagere onderhoudskosten en minder energieverbruik lijkt het veel Spanjaarden wel wat om een tiny house te hebben. Maar net zoals in andere Europese landen is de regelgeving wat betreft de bouw van een ‘mini casa’ verwarrend, als er al duidelijke regels bestaan.

In Spanje worden bijna alle ‘mini casas’ gebruikt als tweede residentie voor de weekenden en vakanties waarbij deze vaak in een landelijke omgeving of nabij de kust gelegen zijn. Er zijn echter steeds meer, vaak jongeren of jonge gezinnen, die een tiny house willen hebben als hoofdwoning.

Er zijn tiny houses met of zonder wielen, modulaire huizen, verplaatsbare huizen, lichte huizen en superecologische mini casas te vinden bij verschillende bedrijven in Spanje, een aantal dat groeiende is in Spanje.

Ondanks de steeds groter wordende populariteit is de regelgeving net zoals in andere Europese landen verwarrend te noemen en het ontbreekt aan duidelijke richtlijnen en eisen wat betreft tiny houses. In de meeste gevallen is het wel of niet toestaan van de bouw van een mini casa de verantwoordelijkheid van de gemeente waar men het huisje wil plaatsen.

Roerend of onroerend goed

Volgens het Spaanse burgerlijk wetboek (código penal articulo 334 y 335) wordt iets als “mueble” ofwel roerend omschreven als het verplaatsbaar/transportabel is en iets als “inmueble” ofwel onroerend als het niet te verplaatsen is en dus vast zit aan de grond. In veel gevallen zijn mini casas te verplaatsen en zitten ze minimaal vast aan de grond (vaak met een kleine fundering die gedemonteerd kan worden) dus rijst de vraag, is het een “mueble” of “inmueble”, iets wat de gemeente vaak moet bepalen bij goedkeuring van de bouw van een tiny house.

In Spanje wordt in de meeste gevallen gekozen voor mini casas die “mueble” ofwel roerend zijn zodat deze gemakkelijk verplaatst kunnen worden en de regelgeving, vergunningen en de administratieve procedures in principe eenvoudiger zijn. Veel Spaanse tiny house bouwers hebben zelf grond maar als een klein huisje ook roerend is en verplaatst kan worden, kan ook gekozen worden voor de huur van een stuk land wat vaak vele malen goedkoper is.

Project- en werkvergunning

Op de vraag of potentiële tiny house eigenaren een project- en bouwvergunning nodig hebben kan bevestigend geantwoord worden. Volgens de Ley de Ordenación de la Edificación (L.O.E) wordt elke constructie op stedelijk (urbano) of rustiek (rústico) land beschouwd als permanent en dus is een bouwvergunning (licencia de obras municipal) nodig. In de meeste gevallen van de bouw van een tiny house dient men deze bouwvergunning dus aan te vragen bij de gemeente waarbij men de leges (tasas) dient te betalen en alle bouw- en technische documenten dient te overhandigen om zo een vergunning te kunnen krijgen. In het geval van een kleine bouw (zoals extra aanbouw) wordt dat ‘licencia de obra menor’ genoemd en in het geval van een uitgebreidere mini casa heeft dat de naam ‘licencia de obra mayor’.

Gemeente

Zoals hierboven al te lezen is worden alle regels en eisen op gemeentelijk of regionaal niveau geregeld en verschillen deze dus ook weer overal in Spanje. Dat maakt het redelijk onoverzichtelijk om te achterhalen wat de regels zijn voor de bouw van een tiny house in Spanje, maar met enig speurwerk en het gebruikmaken van specialisten op dit gebied moet alles duidelijker kunnen worden.

In de meeste gevallen worden in Spanje de mini casas gebruikt als tweede residentie ofwel vakantiewoning, vaak ook omdat de regels in sommige gemeenten permanent wonen in ruimtes kleiner dan bepaalde vierkante meters niet toestaan. Zoals in Madrid waar men als permanente woonruimte minimaal 25 m² moet zijn terwijl dat bij veel andere gemeenten minimaal 36 m² is.

Als een tiny house dus een kleinere oppervlakte heeft dan 36 m² mag deze op veel plaatsen niet dienen als permanente woning. Daarom zijn er veel bedrijven in Spanje die alleen tiny houses fabriceren van minstens 40 m², al zijn er ook modellen tussen de 18 en 45 m² die dus dienst mogen doen als tweede residentie.

NOTA: Wij hebben dit artikel samengesteld aan de hand van meerdere Spaanse artikelen die over de bouw van ‘mini casas’ gaan. Wij zijn geen experts op dit gebied en dit artikel moet als een algemene leidraad gezien worden. Voor specifieke informatie is het altijd aan te raden contact op te nemen met een architect of bouwonderneming.

Ga naar de inhoud