Search
menu
Search

Aantal Spanjaarden dat gebruikmaakt van particuliere zorg blijft toenemen

Aantal Spanjaarden dat gebruikmaakt van particuliere zorg blijft toenemen
Beeld: via canva.com

Aantal Spanjaarden dat gebruikmaakt van particuliere zorg blijft toenemen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds 2017 is het aantal inwoners van Spanje dat gebruikmaakt van particuliere verzekeringen gestegen met een jaarlijks percentage van 4%. In dat jaar waren er bijna 10 miljoen verzekerden tegenover 12 miljoen in het afgelopen jaar, volgens het laatste rapport van de Fundación IDIS.

Uit de cijfers blijkt dat in 2022 één op de vier inwoners van Spanje een particuliere verzekering had, waarbij de regio’s Madrid (936 euro), Catalonië (816) en La Rioja (813) voorop liepen in de particuliere gezondheidsuitgaven per capita. Murcia (501 euro), Canarische Eilanden (520 euro) en Castilla-La Mancha (535) stonden onderaan de lijst.

Het rapport belicht ook de activiteiten van de particuliere gezondheidssector. Hier vond 33% van alle chirurgische ingrepen plaats, werden 24,5% van alle spoedeisende hulp behandelingen verleend, vond 17,5% van alle ziekenhuisopnames plaats en werden 22% van alle consulten uitgevoerd. De verslechtering van de publieke gezondheidszorg, met onmogelijke agenda’s en lange wachtlijsten, heeft ook invloed op de particuliere sector, die al langere wachttijden begint te ervaren voor sommige specialiteiten.

“Als stichting zijn we de beste graadmeter voor de werking van de publieke gezondheidszorg” volgens de voorzitter van de Fundación IDIS. “Tot voor kort merkten we dat patiënten die de particuliere sector inschakelden dit meestal deden vanwege een andere gebruikerservaring, maar de groei is de afgelopen maanden en jaren bijzonder hoog geweest”, legde hij uit.

Hetzelfde instituut heeft kortgeleden een ander rapport gepubliceerd waarin werd aangegeven dat slechts 30% van de ziekenhuizen met afdelingen voor geestelijke gezondheid of drugsbehandeling publiek zijn, maar toch 87% van de consulten behandelen. Er zijn interessante bevindingen, zoals het feit dat de meerderheid van de ziekenhuizen (56%) privé is en 31% van de bedden in privéziekenhuizen staan. De 345 openbare centra hebben meer dan 108.000 bedden. Slechts drie regio’s, namelijk Andalusië, Catalonië en Madrid, hebben samen 55% van het totale aantal privéziekenhuizen en 47% van de bedden.

Ongeveer 10% van de totale openbare gezondheidsuitgaven gaat naar privébedrijven, die diensten leveren zoals medisch transport, ademtherapie, hemodialyse of laboratoria. Catalonië (24%) en Madrid (12%) zijn opnieuw de regio’s die het meest aan deze kostenpost uitgeven. Het is opvallend dat juist in deze twee regio’s de afgelopen maanden de meeste conflicten met de openbare gezondheidszorg hebben plaatsgevonden.

In haar laatste rapport met gegevens van 2020 worden de gezondheidsuitgaven op 2.588 euro per inwoner geschat, terwijl het gemiddelde 3.159 euro bedroeg. Toch beweerde de organisatie in datzelfde rapport dat het systeem efficiënter was dan andere systemen dankzij de eerstelijnszorg. Helaas heeft de eerstelijnszorg geleden onder de pandemie en is het nu het belangrijkste aandachtspunt van de recente eisen.

Ga naar de inhoud