April 2023 was de warmste en droogste maand ooit in Spanje

April 2023 was de warmste en droogste maand ooit in Spanje
Beeld: AEMET / web

April 2023 was de warmste en droogste maand ooit in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het weer in april van dit jaar in Spanje was opmerkelijk. Het was de warmste en droogste april sinds het begin van de registraties, volgens de Spaanse weerdienst AEMET. De gemiddelde temperatuur in het hele land was 14,9 graden, wat 3 graden hoger is dan normaal. Ook viel in april slechts 22 procent van de normale hoeveelheid neerslag voor de periode van 1991 tot 2020.

Met een overschrijding van 0,1 graden vergeleken met het vorige record in 2011, was deze april de warmste sinds het begin van de registraties in 1961, dus in 62 jaar tijd. De gemiddelde maximumtemperatuur was 4,7 graden hoger dan normaal, terwijl de gemiddelde minimumtemperatuur 1,3 graden hoger was dan normaal, wat leidde tot een dagelijkse temperatuurschommeling die 3,4 graden hoger was dan gebruikelijk in deze maand.

April heeft veel temperatuur- en neerslagrecords gebroken. Bij 30 belangrijke weerstations was de gemiddelde temperatuur van de maand de hoogste in april sinds de registratie, terwijl bij 45 andere belangrijke weerstations de gemiddelde maximumtemperatuur de hoogste was voor de maand april sinds de registraties. Op 27 april werden er recordtemperaturen bereikt op de luchthaven van Córdoba met 38,8 graden, in Morón de la Frontera met 37,4 graden en op de luchthavens van Granada en Sevilla werd 36,9 graden gemeten, aldus de AEMET.

Volgens de klimaatbalans was april van dit jaar ook buitengewoon droog, met slechts 14,2 liter neerslag per vierkante meter in het hele land, wat slechts 22 procent is van wat normaal is voor deze vierde maand van het jaar. Dit maakt april 2023 de droogste aprilmaand sinds het begin van de registraties in 1961.

Ga naar de inhoud