Search
menu
Search

Politie in Andalusië is verplicht een Duitse persoon als non-binair te registreren

Politie in Andalusië is verplicht een Duitse persoon als non-binair te registreren
Beeld: via canva.com

Politie in Andalusië is verplicht een Duitse persoon als non-binair te registreren

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De laatste jaren werd het steeds normaler een breder begrip van het menselijk geslacht op te vatten. Steeds meer mensen vinden zich niet meer in de duale categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voelen zich non-binair (noch man, noch vrouw). Het hooggerechtshof van Andalusië verplichtte voor het eerst de politie die categorie te respecteren en registreren.

Andrea Speck, een Duitse persoon die op haar paspoort als non-binair staat geregistreerd, voelt zich binnenkort vast ook beter thuis in Spanje. Ze won afgelopen maandag namelijk een rechtszaak in Sevilla waar Andrea op dit moment woont. De politie zal haar verplicht opnemen als non-binair persoon. Het hooggerechtshof verplicht de dienst namelijk een vakje ‘onbepaald’ op te nemen naast de vakjes voor ‘man’ of ‘vrouw’.

“Ik identificeer mezelf noch als man, noch als vrouw”, vertelde Speck aan de krant El Pais. “Men zegt tegenwoordig dat dat de mode is, maar er zijn effectief culturen met meer dan twee geslachten in Noord-Amerika, Azië en in het prechristelijke Europa.” De nieuwe Spaanse Trans Wet die in februari werd goedgekeurd, voorziet geen middelen om non-binaire personen legaal te erkennen. “Ik ben euforisch door de uitspraak”, zei Speck, “maar tegelijkertijd erken ik dat het politieke en educatieve werk nu pas begint”.

Volgens het gerechtshof kon het niet dat iemand met een Duits paspoort dat de non-binaire identiteit aanduidt in Spanje toch in een van de twee hokjes wordt geduwd. Het derde hokje op officiële papieren werd al erkend in landen als Duitsland, Nederland, Oostenrijk, India of Canada. Het valt nu af te wachten of de zaak Andrea Speck ook de weg effent voor een verdere officiële erkenning van non-binaire personen in Spanje. 

Wat is non-binair?

Non-binaire identiteiten zijn genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn en dus buiten de binaire gendercategorieën vallen. Een non-binair persoon is dus iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit.

Ga naar de inhoud