Zorgen om gevaarlijke TikTok-spelletjes zoals ‘Wurg je vriend tot hij flauwvalt’ in Spanje

Zorgen om gevaarlijke TikTok-spelletjes zoals ‘Wurg je vriend tot hij flauwvalt’ in Spanje
Beeld: 123rf

Zorgen om gevaarlijke TikTok-spelletjes zoals ‘Wurg je vriend tot hij flauwvalt’ in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De evoluties op sociale media zijn de laatste tijd nauwelijks bij te houden. Op TikTok zijn er de laatste tijd heel wat sociale uitdagingen in de mode. Kinderen zetten elkaar aan tot allerlei spelletjes die vaak niet zonder risico’s zijn. Een van deze ‘challenges’ is bijvoorbeeld ‘Wurg je vriend tot hij flauwvalt’, levensgevaarlijk natuurlijk als dit uit de hand loopt.

Online uitdagingen gaan al een tijdje mee. Het ouderschap brengt sowieso veel zorgen mee, maar wanneer je een E-mail van school ontvangt over gevaarlijke online spelletjes die de ronde doen, wordt die zorg voor ouders angstvallig echt. Marte Ibern, moeder van één kind, kreeg laatst zo een waarschuwing van het schoolbestuur. “Als moeder kun je tot op bepaalde hoogte de schermtijd van het kind beperken, maar je kunt niet alles controleren wat hij of zij daar precies doet.”

Opzoekwerk is bovendien zorgbarend. 22 januari 2021: een Italiaans meisje van tien sterft een verstikkingsdood na een challenge op TikTok. 24 mei 2022: een kind van 13 jaar wordt gewurgd door een vriendje in Valencia. Ook hier is een uit de hand gelopen TikTok spelletje de aanleiding.

Roger Ballescà, coördinator van het Comité van kinderen en adolescenten van het officiële college voor psychologen in Catalonië, wijst op de ernst van de situatie. “Wij volwassenen zijn ons er niet voldoende van bewust hoe schadelijk de sociale netwerken kunnen zijn voor kinderen. We letten er niet genoeg op wat ze te zien krijgen.”

Ballescà geeft een voorbeeld. Beeld je in dat je 12-jarige zoontje de deur uit gaat. Je vraagt hem waar hij heen gaat, met wie, om hoe laat hij weer thuis zal zijn. Gaat dat zoontje echter de deur uit via het internet dan vragen we gewoonlijk niets. En eigenlijk is die deur veel gevaarlijker. Ballescà hamert dan ook op het belang van bewustwording. We moeten enerzijds onze adolescenten leren over de gevaren van het internet, en aan de andere kant ook strengere normen opleggen op internet. De toegang tot een bordeel is bijvoorbeeld verboden voor minderjarigen, terwijl porno heel eenvoudig toegankelijk is.

Ga naar de inhoud