Protesten bij Spaanse universiteiten voor Palestina

Protesten bij Spaanse universiteiten voor Palestina
Beeld: @MonleonCarla / X

Protesten bij Spaanse universiteiten voor Palestina

Universiteiten in Spanje zijn het toneel geworden van protesten uit solidariteit met het Palestijnse volk. Studenten van verschillende universiteiten hebben zich verenigd om hun steun te betuigen aan de Palestijnen en druk uit te oefenen op de Spaanse regering om actie te ondernemen tegen de Israëlische bezetting en de humanitaire crisis in Gaza.

De protesten vonden plaats op verschillende universiteitscampussen in heel Spanje. Het begon allemaal bij de Universitst de València en verspreidde zich daarna naar de Universitat de Barcelona, de Euskal Herriko Unibertsitatea en de Universidad Complutense de Madrid. Verwacht wordt dat deze week de studenten van universiteiten in Málaga en Sevilla zich bij de protesten voegen, iets wat studenten van de universiteit in Alicante woensdag al deden.

Studenten organiseerden sit-ins, demonstraties en bijeenkomsten om hun solidariteit te tonen met de Palestijnen en om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen waar ze mee te maken hebben. Bij diverse universiteiten slapen studenten in tenten en vinden zogenaamde ‘acampadas’ plaats.

De studenten wilden hun steun betuigen aan de Palestijnse bevolking en hun recht op zelfbeschikking en vrijheid verdedigen. De studenten eisten dat de Spaanse regering actie onderneemt tegen de Israëlische bezetting en de humanitaire crisis in Gaza. Zij riepen de regering op om de schendingen van het internationaal recht door Israël te veroordelen, economische sancties tegen Israël in te stellen en humanitaire hulp te verlenen aan de Palestijnen.

De studenten willen ook het bewustzijn vergroten over de situatie in Palestina en de aandacht vestigen op de mensenrechtenschendingen die daar plaatsvinden. Zij organiseerden informatiesessies, screenings van documentaires en andere activiteiten om het publiek te informeren over het conflict.

Ga naar de inhoud