Welke Portugese tolwegen die Spanje verbinden worden tolvrij?

Welke Portugese tolwegen die Spanje verbinden worden tolvrij?
Beeld: via canva.com

Welke Portugese tolwegen die Spanje verbinden worden tolvrij?

Portugal heeft besloten om verschillende tolwegen die verbinding maken met Spanje, af te schaffen. Deze maatregel zal in 2025 in werking treden en heeft tot doel de verkeersveiligheid te verhogen en het reizen voor grensoverschrijdende reizigers te vergemakkelijken.

Vorige week heeft het Portugese parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat de afschaffing van verschillende tolheffingen tegen 2025 omvat, waaronder die op bepaalde snelwegen die direct naar Spanje leiden. Deze maatregel zal gelden voor wegen met een hoge capaciteit waar geen veilig alternatief beschikbaar is. Het doel is om de verkeersveiligheid op dit soort wegen te verbeteren.

Aan de andere kant zullen honderden Spaanse chauffeurs profiteren van dit wetsvoorstel doordat ze regelmatig naar het buurland reizen en geen tolkosten hoeven te betalen. Dit opent ook de mogelijkheid voor veel Spanjaarden om goedkopere huisvesting in Portugal te zoeken.

De nieuwe regelgeving uit Portugal heeft impact op de snelweg A-4 (Trasmontana) die van Porto naar de provincie Zamora (Castilië en León) loopt. Daarnaast wordt de tol op de snelweg A-22, die het Portugese Algarve-gebied verbindt met de provincie Huelva (Andalusië), afgeschaft.

In 2025 zullen ook de A-24 die Portugal verbindt met Ourense (Galicië) en A-25 die van Portugal verbindt met Salamanca (Castilië en León) snelwegen gratis zijn, evenals de A-28 die Porto met Vigo (Galicië) verbindt. Dit betekent dat er geen tol meer zal worden geheven op deze wegen. 

Ga naar de inhoud