skip to Main Content
Gebouwen uit de jaren zestig aan de Costa Blanca zijn niet aardbevingsbestendig

Gebouwen uit de jaren zestig aan de Costa Blanca zijn niet aardbevingsbestendig

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Onderzoekers van de Universiteit van Alicante zijn erachter gekomen dat de gebouwen die langs de Costa Blanca gebouwd zijn in de zestiger jaren van de vorige eeuw gemaakt zijn van slechte materialen en zo gebouwd zijn dat deze niet aardbevingsbestendig zijn. Er is bij het onderzoek gekeken naar diverse hoogbouw constructies langs de kust van de provincie Alicante waarbij geconstateerd wordt dat deze een wat zwaardere (en in sommige gevallen een lichte) aardbeving niet zouden overleven.

De afdeling Grupo de Simulación, Modelización y Ensayo de Estructuras (GRESMES) van de Universiteit in Alicante komt tot deze verontrustende conclusie na het onderzoeken van diverse van beton gebouwde flats met tussen de 10 en 15 verdiepingen. Ondanks dat in de jaren zestig er al regels waren voor het aardbevingsbestendig bouwen is daar blijkbaar geen rekening mee gehouden.

Niet alleen heeft men geen rekening gehouden met het aardbevingsbestendig bouwen, er werden blijkbaar ook goedkopere of andere materialen gebruikt die niet geschikt zijn voor aardbevingen. Zo zijn de balken en pilaren van beton volgens de onderzoekers niet van de beste kwaliteit en zouden deze de kracht van een wat zwaardere aardbeving niet weerstaan. Vanaf de zeventiger jaren is het verplicht om met de seismische risico’s rekening te houden in Spanje.

De onderzoekers van de Universiteit zeggen ook dat er bij de bouw van diverse gebouwen langs de Costa Blanca geen rekening is gehouden met de kracht van de wind. Ook met de werking van de zee op beton en staal wat betreft het zoutgehalte is geen rekening gehouden in veel gevallen.

De gebouwen die in de zestiger en zeventiger jaren gebouwd zijn hebben beton wat zo ontworpen is om een levensduur te hebben van 50 jaar waarna er problemen kunnen ontstaan in de constructies. Uiteraard zullen deze gebouwen niet spontaan omvallen maar afhankelijk van de agressieve werking op de bouwmaterialen kan deze levensduur wel verkort worden.

Een groot deel van de gebouwen aan de kust van de provincie Alicante werd gebouwd in de jaren zestig en zeventig met “goede” materialen uit die tijd maar met weinig duurzaamheidseisen en zonder seismische overwegingen waardoor de kwetsbaarheid van al deze gebouwen aanzienlijk is toegenomen.

In de gebouwen bij de zee wordt meestal een aanzienlijke verslechtering waargenomen als gevolg van de corrosie van de versterkingen die in het beton aanwezig zijn. Afhankelijk van de nabijheid van de zee en de blootstelling daaraan kunnen deze niveaus hoger of lager zijn wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de structurele veiligheidsomstandigheden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ach ik denk dat er inderdaad tegenwoordig ook nog altijd gebouwen en huizen neergezet worden die geen aardbeving kunnen doorstaan.
  Laten we wel wezen, de huizen en appartementen die men de afgelopen 20 jaar neer gezet heeft, zijn toch ook van een zeer slechte kwaliteit en heel vaak neergezet op plekken waar je nooit zou moeten willen bouwen.
  Dus het artikel gaat over oudere huizen maar ga eens kijken bij huidige bouwprojecten en je krijgt tranen in de ogen.

  Hoe was de naam ook al weer van dat dorpje paar jaar terug waar het hele centrum plat ging na een relatief kleine aardbeving?
  Hier aan de kust hebben we ze ook regelmatig….kleinere tot de 3de schaal van Richter en dan zie je toch huizen met scheuren en alles hoor….dus mensen…het is echt een groot probleem hier….men moet veel meer met materialen bouwen die tegen een aardbeving kunnen….

  Maar ja, de cement boeren hebben ook een macht heh….maar lichte aluminium constructies zijn het echte antwoord!

 2. Huidige bouwkwaliteit wordt je ook niet vrolijk van. Als je boven ons de wc doorspoelen klinkt het alsof het onze eigen is. Nieuwbouw, 8 jaar oud en een ‘betere buurt’.Moet zeggen dat ik de Spaanse bouwstijl jaren 60, 70 afschuwlijk lelijk vind, door het hele land. Slopen graag.

 3. In de jaren 80/90 tijdens was er een gigantische huizen koopkoorts – “la inversión en Ladrillo – de investering in bakstenen”- veel gemeente ambtenaren, gemeenteraadsleden- openbare werken – van gemeenten aan de Spaans Costas, ontvingen zakken vol met steekpenningen of zwarte geld betaald door bouwondernemers – zo verkregen zij de bouw vergunningen voor hun bouwprojecten. Er werd overal ontzettend gigantisch gebouwd. Hierdoor ontbrak er vaak aan de nodige goede gemeentelijke controle door een bouwopzichter. In sommige gemeenten of Términos Municipales was het vaak één en al belangenverstrengeling.

 4. Slechte materialen??? Ze staan er al 58 jaar !! Oke, dat ze niet aardbevingsbestendig zouden zijn dat is niet zo heel gek. Toen was de techniek en kennis iets minder dan nu.
  Kortom , slecht kan je het niet noemen, maar uptodate is inderdaad niet aan de orde. Kortom langzaam oude gebouwen slopen en vervangen voor nieuwe, maar naar ik hoop wel met een oud (jaren 60 enz) uiterlijk zodat de sfeer wel hetzelfde blijft, want die hypermoderne blokkendozen is ook niet alles.

  1. Dus huis van iemand afpakken slopen en een nieuwe bouwen? De meeste huizen zijn gekocht dus eigendom van iemand, dus als je die wilt gaan slopen zul je zo´n huis moeten kopen, en dan moet de eigenaar dat zelf ook nog maar willen. Zo makkelijk zal het allemaal niet gaan. Maar toch als ik zelf in zo´n huis zou wonen en deze informatie lees ik toch wel enige aktie zou moeten ondernemen want als je onder je eigen huis ligt houd het helemaal op.

   1. Zal heel eenvoudig zijn: veiligheids-inspecteurs aanstellen en alles in een nieuw wetje gieten. Gebouw niet in orde? Dan onbewoonbaar verklaren!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken