Gevaar voor het mediterrane dieet in Spanje

Gevaar voor het mediterrane dieet in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het veelgeprezen mediterrane dieet in landen rondom de Middellandse Zee waaronder dus ook Spanje is in gevaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw concludeerde men dat de wijze van eten, leven en de verse ingrediënten die men gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee een positief effect hebben op de gezondheid en levensduur van de mensen. Van de “dieta mediterránea” is in de huidige samenleving van supermarkten en fastfood nog maar weinig te merken.

Volgens onderzoekers eten kinderen uit noord Europese landen tegenwoordig meer fruit en groente dan de kinderen uit de zuid Europese landen. In Spanje wordt het aantal kinderen dat elke dag groente en fruit eet geschat op slechts 10%. Kinderen in het zuiden van Europa hebben daarnaast meer last van obesitas dan kinderen in noord Europa (met uitzondering van Groot Brittannië).

Deze conclusie kan getrokken worden als gekeken wordt naar de onderzoeksresultaten van het Childhood Obesity Surveillance Initiative van de Europese Regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In dat onderzoek werden in meer dan 40 landen gegevens verzameld over 300.000 schoolkinderen tussen de 6 en 9 jaar.

Slechts een paar decennia geleden werden kinderen in de zuid Europese landen gevoed net als hun ouders, dat wil zeggen op basis van de regelmatige inname van fruit, groenten, brood en pasta, olijfolie en vis. Er was niets anders op de traditionele markten of in de voorraadkasten, koelkasten en supermarkten in de buurt.

Tegenwoordig is dat wel anders en is al het eten in grote getalen aanwezig waardoor de traditionele maaltijden en voedingstradities langzaam verdwijnen. Daarnaast neemt men tegenwoordig minder de tijd om rustig te eten en moet alles gehaast waardoor er minder aandacht besteed wordt aan de maaltijden, de bereiding daarvan en de ingrediënten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.