Het Spaanse woord of zin van de dag (26)

Het Spaanse woord of zin van de dag (26)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (26)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Maandag 8 juni

El lunes 8 de junio
uitspraak: el loenes otjo de goenio dosmielbeente

Ik krijg ontzettend veel positieve reacties op deze rubriek. Helemaal super. Dit is mooi om je woordenschat uit te breiden, soms weet je het al, soms herhaal je even en soms leer je wat nieuws. 

Vrijdag 12 juni om 10:00 uur geef ik weer een Gratis LIVE Spaanse Les voor iedereen. We nemen weer woorden uit La Palabra española door, want soms is een mondelinge uitleg veel handiger. Sta je nog niet ingeschreven voor een Gratis LIVE Les, dan nodig ik je van harte uit om je hier in te schrijven, ben je verhinderd geen probleem, iedereen die ingeschreven staat ontvangt ook de opname: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Er zijn ook mensen die graag meer uitleg willen over de grammatica, maar dan nodig ik je van harte uit om te starten met de online beginnerscursus, lekker in je eigen tempo, en dan is het stapje voor stapje opgebouwd en leg ik je alles eenvoudig uit en bouw je een steengoede basis op en een enorme woordenschat. En daarna leer ik je makkelijk Spaans praten met de online Semi-Gevorderden. Supermakkelijk, leuk en snel kun je Spaans leren. Geen verdwaal in grammatica, het kan ook heel anders namelijk. Kijk maar eens eerst naar de Gratis Spaanse lessen via: www.supergoedspaansleren.nl

Het familieleven in Spanje is erg belangrijk, Spanjaarden vragen dan ook altijd: ¿Qué tal la familia? Hoe gaat het met de familie? Meestal antwoord je met: muy bien – uitspraak: moei bjen – heel goed.

Maar wat zeg je als je weet dat iemand ziek is: 

Qué te mejores pronto – Uitspraak: kè te megores pronto – Dat je maar gauw beter mag worden.

Mis pensamientos están contigo. Espero que te mejores pronto. – Uitspraak: mis pensamjentos estan contigo (g=zachte k). Espero kè te megores pronto. Ik denk aan je. Ik hoop dat je gauw beter bent.

Dile a tu madre que espero se sienta mejor. – Uitspraak: dile a toe madre kè espero se sjenta megor (harde g) – Zeg tegen je moeder dat ik hoop dat ze zich beter voelt.

Mejórate pronto – Uitspraak: megorate pronto – word snel beter

Me alegro mucho que estás mejor – Uitspraak: me alegro moetjo ke estas megor (harde g) – Ik ben heel blij dat het beter met je gaat.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud