Meer muggen, kriebelmuggen, kakkerlakken en knaagdieren verwacht in Spanje

Meer muggen, kriebelmuggen, kakkerlakken en knaagdieren verwacht in Spanje
Beeld: 123rf

Meer muggen, kriebelmuggen, kakkerlakken en knaagdieren verwacht in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens diverse bedrijven en instellingen die zich bezighouden met ongedierte en insectenbestrijding moet men zich op veel plaatsen deze lente en zomer voorbereiden op maanden met meer muggen, kriebelmuggen, kakkerlakken en knaagdieren. De reden daarvoor zijn de hoge temperaturen en overvloedige regens waar Spanje dit voorjaar mee te maken heeft. 

Op veel plaatsen in Spanje heeft men er al last van, de vervelende en soms pijnlijke tijgermuggen die naast de normale muggen het leven van veel mensen zuur maken wanneer men in de tuin wilt zitten. Maar volgens diverse instellingen en bedrijven die zich bezighouden met de bestrijding van dit soort insecten zal er deze zomer meer overlast zijn dan normaal.

Maar dat geldt niet alleen voor de tijgermuggen (mosquitos tigre) en normale muggen (mosquitos) maar ook voor de kriebelmuggen (moscas negras), de altijd vervelende kakkerlakken (cucarachas) en verschillende knaagdieren (roedores).

Het voordeel van de corona-crisis en de daarbij horende hygiënische- en schoonmaakmaatregelen is dat er minder kans zal zijn op bedwantsen (chinches).

Wat betreft de knaagdieren (roedores) heeft men op diverse plaatsen al meer bruine ratten (ratas grises), zwarte ratten (ratas negras) en andere kleine knaagdieren in stedelijke gebieden gevonden.

Tegen het einde van de zomer komen daar ook nog de stijging van nesten van de Aziatische hoornaar (avispas asiáticas) bij die dodelijk kunnen zijn en waaraan dit jaar in Galicië al twee personen zijn overleden. 

tijgermug
Beeld: 123rf

Muggen (mosquitos en mosquitos tigres)

Je hebt in Spanje de gewone zoemende mug en de vervelende stille maar veel pijnlijkere tijgermug. Op zich zijn deze insecten niet dodelijk of slecht voor de gezondheid (al kan de tijgermug virussen meedragen) maar het lekker buiten zitten op een terras tijdens de barbecue of een boek lezen onder het maanlicht kan flink verziekt worden door muggen.

Tijgermuggen leven hoofdzakelijk overdag en steken zelfs door de broeken heen waarbij sommige mensen flink last kunnen krijgen van een tijgermuggenbeet. De gewone muggen komen vaak ‘s avonds tevoorschijn en naast dat je flink jeuk kunt krijgen is het gezoem in je oor al genoeg om geen oog dicht te kunnen doen.

LEESTIP: Tijgermuggen in Spanje

kriebelmuggen
Beeld: Wikimedia

Kriebelmug (mosca negra)

De kriebelmug ofwel de simuliidae is een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen. De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar maar de vrouwtjes zuigen onder andere bij mensen en dieren bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden. Bezoek aan een arts is dan het beste wat men kan doen.

LEESTIP: Kriebelmuggen in Spanje

kakkerlak
Beeld: 123rf

Kakkerlakken (cucarachas)

Waarschijnlijk de insecten die men tijdens een vakantie in Spanje liever niet tegen wilt komen. De kakkerlak ziet er niet zo leuk uit en wordt door veel mensen als eng ervaren, dit terwijl de kakkerlak niet bijt, aanvalt of de mens fysiek lastig valt. Wel kunnen kakkerlakken eventueel bacteriën en ziektes overbrengen door van voedsel te eten, er hun behoefte op te doen of er overheen te lopen.

Als er ergens kakkerlakken zijn geeft dat meestal (maar niet altijd) aan dat er een slechte hygiëne is, dat het niet schoon is of dat er ergens eten ligt waar de beestjes op af komen. Kakkerlakken kunnen soms in plagen voorkomen waarbij er tientallen tot honderden ergens kunnen samenscholen. Kakkerlakken planten zich namelijk makkelijk voort en zijn lastig uit te roeien. Daarnaast zijn de kakkerlakken in Spanje veel groter dan in Nederland en België waarbij deze soms wel 5 centimeter groot kunnen zijn.

LEESTIP: Kakkerlakken in Spanje

bedwantsen
Beeld: Wikimedia

Bedwantsen (chinches)

De bedwants (chinche of chinche de las camas) is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin en het lichaam is breed en sterk afgeplat. De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis/hotel waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden; in en rond het bed.

De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit die bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede buisje dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg ‘gegeten’ heeft.

De ‘chinche’ kan in principe overal prikken maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten en zien eruit als kleine, rode bultjes. De wondjes genezen over het algemeen snel. Soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen.

LEESTIP: Bedwantsen in Spanje

Ga naar de inhoud