Catalaans Hooggerechtshof: schoolexamens moeten in het Spaans aangeboden worden

Catalaans Hooggerechtshof: schoolexamens moeten in het Spaans aangeboden worden
Beeld: 123rf

Catalaans Hooggerechtshof: schoolexamens moeten in het Spaans aangeboden worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse Hooggerechtshof heeft de regionale overheid en de scholen opgedragen dat de toelatingsexamens voor de Universiteit (PAU) niet alleen in het Catalaans maar ook in het Spaans (castellano) en Aranees (aranés) worden aangeboden. Op dit moment worden examens in het Catalaans aangeboden en moet iemand specifiek vragen om een andere taal zoals het Spaans.

Volgens de Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC) moet elke student in Spanje de kans hebben om een van de officieel gesproken talen in Catalonië te kiezen. Daarom moeten de toelatgingsexamens in Catalonië aangeboden worden in het ‘catalán, castellano en aranés’.

De examens moeten in deze drie talen aan elke student worden aangeboden die daarna de vrije keuze heeft om een van de drie talen te kiezen, zo oordeelt het Catalaanse Hooggerechtshof. Hiermee wordt vermeden dat een student specifiek om een andere taal moet vragen zoals nu het geval was.

In de instructies die de regionale Catalaanse overheid heeft verspreid staat in paragraaf 1.2.2 dat eerst de examens in het Catalaans moeten worden verspreid en alleen als een student erom vraagt moet een Spaanse versie van het examen worden afgegeven.  Daarna moet dat alleen voor ‘statistische doeleinden’ vermeld worden in een rapport zodat men weet hoeveel examens in het Spaans zijn uitgegeven.

De Assemblee voor een tweetalige school in Catalonië (Asamblea por una escuela bilingüe de Cataluña) had hierover geklaagd omdat in hun ogen de studenten die een examen in het Spaans vragen minder tijd zouden hebben om het examen te maken. Daarnaast is Spaans een officiële taal in het onderwijs in Catalonië en is het in hun ogen ook logisch dat een examen altijd in andere talen wordt aangeboden.

Het gaat hoofdzakelijk over de toelatingsexamens voor de universiteit die ook wel PAU genoemd worden. Deze beginnen al op 8 juni en zullen vier dagen duren, tot 11 juni. Daarna zijn er ook examens op 7, 8 en 9 september.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.