Warme ‘40e mei’ in Spanje met extreem warm weer tot 40 graden

Warme ‘40e mei’ in Spanje met extreem warm weer tot 40 graden
Beeld: Freepik

Warme ‘40e mei’ in Spanje met extreem warm weer tot 40 graden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De datum 9/10 juni staat in Spanje ook bekend als de 40e dag van de maand mei wat verwijst naar een gezegde. ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ is een populaire Spaanse uitdrukking wat zoveel wil zeggen als ‘tot de 40e mei doe je de jas nog niet uit’ met andere woorden, tot 9/10 juni kan het nog slecht lenteweer zijn.

Dit jaar blijkt echter dat het gezegde door de weergoden niet geëerd wordt want het is over het algemeen in Spanje geen slecht weer, sterker nog op de ‘40e mei’ worden temperaturen verwacht die tegen de 40 graden liggen.

Op maandag 7 juni is de maximumtemperatuur in Spanje tegen de 35 graden gekomen met 34,7 graden in Andujar (Jaén) en 34,2 graden in Sevilla. De autonome regio’s Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Murcia, Valencia regio en delen van Castilië en León en Galicië hebben de hoogste temperaturen gehad op maandag 7 juni.

Maar de rest van de week gaat het volgens de Spaanse weerdienst Aemet ook erg warm worden. De hoogste temperaturen die tot 40 graden kunnen stijgen zullen geregistreerd worden in 5 gebieden, Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Madrid regio en het zuiden van castilië en León. Ook in de Murcia regio en deels in de Valencia regio worden hoge temperaturen verwacht deze week.

Volgens Aemet zullen tenminste 20 provincies te maken krijgen met temperaturen boven de 30 graden. Zo zullen de provincies Madrid, Huesca, Guadalajara en Cádiz 30 graden halen; Zaragoza, Murcia en Albacete zullen maximum 31 graden halen; Zamora, Valladolid, Salamanca, Lerida, Granada en Ciudad Real zullen tegen de 32 graden aankomen; Jaén en Huelva krijgen te maken met 33 graden; Toledo en Cáceres zullen 34 graden bereiken; Córdoba en Badajoz 36 graden; en Sevilla kan zelfs 37 graden bereiken terwijl er in met name Andalusië ook gesproken wordt over maxima van 39 graden.

De Canarische Eilanden krijgen opnieuw te maken met een calima met hoge temperaturen (en fijn saharazand) die kunnen stijgen tot 39 graden op Gran Canaria en eventueel andere eilanden.

Gezegde

Over het algemeen wordt met het gezegde ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ in de media en tijdens gesprekken op straat of in de kroeg aangegeven dat er tot in het eerste weekend van juni nog kans is op slecht weer waarbij de weersomstandigheden slechter zijn dan normaal voor een juni maand. Zoals dit jaar laat zien is dat dus niet altijd het geval.

Mocht de 40-mei uitdrukking gebruikt worden in een gesprek dan volgt er vaak als antwoord ‘Y si eres de Albacete, hasta el 47 (de mayo)’ wat zoveel wil zeggen dat het slechte weer in de stad Albacete zelfs tot de 47e mei kan doorgaan als verwijzing naar de kou in deze stad in de deelstaat Castilla-La Mancha tot halverwege juni.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.