Het dorp Suelves in Aragón heeft slechts 2 (Belgische) inwoners

Het dorp Suelves in Aragón heeft slechts 2 Belgische inwoners
Beeld: despobladosenhuesca.com

Het dorp Suelves in Aragón heeft slechts 2 (Belgische) inwoners

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het dorp Suelves is gelegen in het natuurgebied Sierra de Guara in de comarca Sobrarbe in de provincie Huesca in Aragón. Het is een Spaans dorp maar ook weer niet. Het is een gehucht dat ooit een gigantisch vakantieresort moest worden maar dat door een samenloop van omstandigheden en bouwfraude is uitgegroeid tot een dorpje met slechts twee inwoners, beiden met de Belgische nationaliteit.

In de jaren zestig van de vorige eeuw kocht een Belgische projectontwikkelaar voor slechts 2 miljoen peseta’s (iets meer dan 12.000 euro) het verlaten dorp om er een vakantieresort van te maken voor hoofdzakelijk Belgische, Nederlandse en Duitse toeristen. Het moest een mega complex worden, gelegen middenin de natuur en met woningen die eigendom zouden zijn van Belgen, Nederlanders en Duitsers.

Terwijl de Belgische projectontwikkelaar reeds percelen probeerde te verkopen werd het geheel aan een Duitse investeerder verkocht. De plannen gingen toen nog verder met een complete restauratie van het oude dorp, de bouw van 400 nieuwe woningen, diverse hotels, winkels, tennisbanen, voetbalvelden, golfbanen etc. Veel Belgen, Nederlanders en Duitsers hadden vertrouwen in het megaproject en kochten de woningen. En daar bleef het bij.

De Duitse investeerder verdween met het geld en de nieuwe woningeigenaren bleven met hun niet gebouwde woningen in de maag zitten. De weg naar Suelves werd nooit geasfalteerd, er werden geen waterleidingen en elektriciteit aangelegd en tot op de dag van vandaag is daar geen verandering in gekomen.

Maar ondanks de fraude en de desillusie van de nieuwe woningeigenaren, besloten tientallen families toch gebruik te maken van hun bouwgrond. Er werden in totaal 24 huizen gebouwd waar veel mensen in de zomermaanden en vakantieperiodes gebruik van maken. Sommige woningen hebben elektriciteit, andere hebben alleen zonnepanelen maar geen van de woningen heeft stromend water.

12 van deze woningen zijn eigendom van familie van de oude inwoners van het dorp Suelves die zonder hun familiewoning kwamen te zitten toen het dorp verkocht werd. De rest van de woningen worden gebruikt door Belgische families uit Vlaanderen en Wallonië die in de Sierra de Guara in de Sobrarbe streek in Huesca hun onenigheid vergeten en enkele Nederlanders en Duitsers.

Slechts een woning is permanent bewoond door een Belgisch koppel (zie video onderaan). Zij staan sinds 5 jaar officieel ingeschreven als inwoners van het dorp en wonen er het hele jaar, zonder stromend water en met elektriciteit opgewekt door zonnepanelen.

Elk jaar komen de inwoners en woningeigenaren steevast op twee data naar het dorp om op 30 mei het oude dorpsfeest ‘Día de la Ascensión’ te vieren en op 21 juli de ‘Día de Bélgica’ ofwel de Nationale feestdag van België te vieren. Deze tradities worden in eer gehouden door de vereniging ‘Asociación de Amigos y Vecinos de Suelves’.

Ga naar de inhoud