Krijgt Spanje bij de luchthavens ook te maken met een Schiphol-chaos of is dat anders?

Krijgt Spanje bij de luchthavens ook te maken met een Schiphol-chaos?
Beeld: @aalmodobar / twitter

Krijgt Spanje bij de luchthavens ook te maken met een Schiphol-chaos of is dat anders?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Schiphol is natuurlijk de afgelopen dagen en weken niet al te positief in het nieuws gekomen met alle problemen die ze hebben gehad. Maar het lijkt erop dat ook Spanje te maken krijgt met soortgelijke problemen deze zomer. Zo klaagt de Spaanse luchtvaartmaatschappij IBERIA over een chaos bij de paspoortcontroles op het vliegveld Madrid-Barajas. Verder verwacht men ook problemen deze zomer bij Barcelona-El Prat, Málaga-Costa del Sol, Tenerife-Sud, Palma de Mallorca en Valencia.

Maar wat is er aan de hand in Spanje? Het vliegveld Madrid-Barajas is het grootste en drukste vliegveld van Spanje met daarnaast de meeste vluchten naar landen buiten de EU. Dat betekent dat er veel paspoorten gecontroleerd moeten worden, werk dat uitgevoerd wordt door de Policía Nacional. Klaarblijkelijk zijn er niet genoeg agenten om deze werkzaamheden uit te voeren waardoor er lange rijen wachtende reizigers te zien zijn bij de paspoortcontroles. In tegenstelling tot Schiphol waar de problemen meer te maken hebben met personeelstekort bij de bagageafhandeling, geldt voor Madrid-Barajas dat er niet genoeg politieagenten zijn.

Terwijl de Spaanse regering en de minister van Binnenlandse Zaken zeggen dat er geen noemenswaardige problemen en wachtrijen zijn in de T4 terminal van Madrid-Barajas, spreken anderen dat tegen. Ook IBERIA zegt dat sinds maart minstens 15.000 passagiers hun vluchten hebben gemist vanwege de paspoortcontroles en de lange wachtrijen.

Weliswaar ontkent het Ministerie dus dat er problemen zijn, toch worden er 200 extra agenten naar Madrid-Barajas gestuurd om de reeds aanwezige agenten te ondersteunen. Deze zomer zullen 601 agenten van de Policía Nacional werkzaam zijn bij het vliegveld van de hoofdstad van Spanje. Dat is 40% meer dan in het pre-Covid jaar 2019.

Deze extra agenten moeten dienen om te voldoen aan de prognose van de Spaanse vliegveldbeheerder AENA van 18.725.262 passagiers voor de hele maand juni in Madrid. In 2019 was er in juni een transit van 19.232.735 passagiers en had de luchthaven van Madrid 425 agenten van de Nationale Politie, volgens gegevens van Binnenlandse Zaken.

Maar er gaan in totaal 500 extra agenten naar 12 Spaanse vliegvelden waar in de zomer het meeste verkeer is. Daarbij gaat het dus om onder andere Madrid, Barcelona, Valencia, Málaga, Alicante, Tenerife Sur, Menorca, Palma, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura en Gran Canaria. Zal dat genoeg zijn om problemen op te lossen? Passagiers die binnen de Europese Unie en het Schengengebied reizen zullen niet te maken krijgen met deze paspoortcontroles.

Ga naar de inhoud