Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit

Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit
Beeld: Canva

Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit

MADRID – Ook in Spanje is de vergrijzing een toenemend probleem. De komende jaren zal dan ook heel wat plaats nodig zijn in de bejaardentehuizen (residencias de ancianos), en om de kwaliteit van de zorg aan ouderen te garanderen neemt Spanje nu het model van de Noordelijke landen over.

“Bejaardentehuizen mogen geen parkings zijn voor ouderen”, met die rauwe woorden maakt de Justicia de Aragón (een belangrijke officiële post) Ángel Dolado het standpunt duidelijk. Het model voor de ouderenzorg moet anders en beter. Sinds een aantal weken discussieert het inter-territoriaal panel voor sociale diensten over een vernieuwend akkoord dat de kwaliteit van die centra moet aan banden leggen. Ook al zijn de meeste regio’s klaar om dat plan goed te keuren, zijn er nog twijfels omtrent de financiering.

De bedoeling is om de bejaardentehuizen om te vormen naar het Noordelijke model. Zo wil men gemeenschappelijke ruimtes invoeren, mensen in groepen van ongeveer 15 personen laten samenleven en meer middelen en personeel vrijmaken.

“De pandemie heeft bewezen dat we niet voorbereid zijn personen op te vangen die erg fragiel, invalide of afhankelijk zijn” zegt Dolado. In totaal zijn er in Spanje 5.500 bejaardentehuizen, waarvan er veel erg groot zijn. Die grootte zorgt er voor dat de sfeer er vaak niet erg huiselijk is, iets wat dankzij de kleinere woongemeenschappen zou kunnen verbeteren. 

Het nieuwe model zou voorzien in gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte, en zou het voor de familie mogelijk maken om zo veel mogelijk op bezoek te komen of aanwezig te zijn. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat kleinkinderen zo nu en dan eten en/of blijven slapen in het tehuis.

Gustavo García, woordvoerder van de Nationale vereniging van directies en besturen van sociale diensten vat het duidelijk samen. “De bejaardentehuizen zijn geen hotels noch ziekenhuizen, het moeten huizen zijn, waar mensen de mogelijkheid hebben volgens hun wensen te leven.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.