Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit

Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit
Beeld: Canva

Zo zien de Spaanse bejaardentehuizen van de toekomst eruit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ook in Spanje is de vergrijzing een toenemend probleem. De komende jaren zal dan ook heel wat plaats nodig zijn in de bejaardentehuizen (residencias de ancianos), en om de kwaliteit van de zorg aan ouderen te garanderen neemt Spanje nu het model van de Noordelijke landen over.

“Bejaardentehuizen mogen geen parkings zijn voor ouderen”, met die rauwe woorden maakt de Justicia de Aragón (een belangrijke officiële post) Ángel Dolado het standpunt duidelijk. Het model voor de ouderenzorg moet anders en beter. Sinds een aantal weken discussieert het inter-territoriaal panel voor sociale diensten over een vernieuwend akkoord dat de kwaliteit van die centra moet aan banden leggen. Ook al zijn de meeste regio’s klaar om dat plan goed te keuren, zijn er nog twijfels omtrent de financiering.

De bedoeling is om de bejaardentehuizen om te vormen naar het Noordelijke model. Zo wil men gemeenschappelijke ruimtes invoeren, mensen in groepen van ongeveer 15 personen laten samenleven en meer middelen en personeel vrijmaken.

“De pandemie heeft bewezen dat we niet voorbereid zijn personen op te vangen die erg fragiel, invalide of afhankelijk zijn” zegt Dolado. In totaal zijn er in Spanje 5.500 bejaardentehuizen, waarvan er veel erg groot zijn. Die grootte zorgt er voor dat de sfeer er vaak niet erg huiselijk is, iets wat dankzij de kleinere woongemeenschappen zou kunnen verbeteren. 

Het nieuwe model zou voorzien in gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte, en zou het voor de familie mogelijk maken om zo veel mogelijk op bezoek te komen of aanwezig te zijn. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat kleinkinderen zo nu en dan eten en/of blijven slapen in het tehuis.

Gustavo García, woordvoerder van de Nationale vereniging van directies en besturen van sociale diensten vat het duidelijk samen. “De bejaardentehuizen zijn geen hotels noch ziekenhuizen, het moeten huizen zijn, waar mensen de mogelijkheid hebben volgens hun wensen te leven.”

Ga naar de inhoud