Meer regen zorgt niet voor vollere stuwmeren in Spanje

Meer regen zorgt niet voor vollere stuwmeren in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer regen zorgt niet voor vollere stuwmeren in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ondanks de zware regenval die de afgelopen weken over het hele Spaanse vasteland heeft plaatsgevonden, blijft de droogte aanhouden en zijn de stuwmeren deze week gevuld met 47,42% van hun capaciteit, een afname van 0,1% vergeleken met vorige week, volgens gegevens verstrekt door het ministerie van Ecologische Transitie.

Op deze manier blijft de waterreserve in Spanje voor de negende opeenvolgende week dalen en staat op dit moment op 26.588 kubieke hectometers opgeslagen water. Dit cijfer is lager dan de 27.489 kubieke hectometers die de waterreservoirs vorig jaar in dezelfde week hadden.

Ondanks dat stormen grote delen van het land hebben getroffen en aanzienlijke hoeveelheden regen hebben achtergelaten op verschillende plaatsen in Spanje, blijft de droogte genadeloos toeslaan en verliezen de reservoirs deze week 52 kubieke hectometers water. De gegevens zijn nog alarmerender als ze vergeleken worden met het opgeslagen water in de stuwmeren gedurende de afgelopen 10 jaar. Gemiddeld genomen bedroeg dit 37.939 kubieke hectometers, wat betekent dat de reservoirs op dit moment 30% minder opgeslagen water hebben.

Ondanks dat de maand mei normale neerslag had, met een gemiddelde van 60 liter per vierkante meter dat zelfs zes procent hoger is dan het normale niveau, heeft de woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET, Rubén del Campo, uitgelegd waarom de aanzienlijke en wijdverspreide regenval er niet in is geslaagd om het niveau van het opgeslagen water in de reservoirs te verhogen. Del Campo gaf aan dat, ondanks de regenval, er meer water uitgaat dan binnenkomt, wat leidt tot een verdere afname van de capaciteit.

Bovendien benadrukte hij dat de neerslag in de afgelopen zeven dagen in de vorm van buien is geweest, vooral in de namiddag. Deze buien gingen gepaard met stormen, dus het waren geen aanhoudende regenbuien die gedurende meerdere dagen of weken het hele gebied hebben besproeid, maar eerder kortstondige, maar intense buien die niet diep in de grond zijn doorgedrongen en bovendien niet noodzakelijkerwijs in de bovenloop van de stroomgebieden vallen.

Een andere reden waarom neerslag er niet in slaagt om de waterreserve te vergroten, is verdamping, die nu intensiever is dan in de winter, en vooral de waterbehoefte, die ook is toegenomen. Waarschijnlijk is de hoeveelheid regen die is gevallen niet voldoende geweest om de waterreserve in het algemeen aan te vullen.

serana
Stuwmeren, waar dienen deze voor en wat zijn de grootste van Spanje?
Spanje heeft in totaal circa 350 stuwmeren of ‘embalses’ die erg belangrijk zijn voor de waterhuishouding voor het drinkwater, irrigatie en elektriciteitsop …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud