Search
menu
Search

De meest gestemde burgemeester van Spanje in La Linea de la Concepción

De meest gestemde burgemeester van Spanje in La Linea de la Concepción
Beeld: Jose Juan Franco Rodriguez / facebook

De meest gestemde burgemeester van Spanje in La Linea de la Concepción

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De onafhankelijke kandidaat Juan Franco won de verkiezingen in zijn thuisstad La Línea de la Concepción met een overdonderende meerderheid. Hij kan nu beslissen of het de PSOE of de PP wordt die over de provincie komt te besturen. En aan die functie is maar liefst 325 miljoen euro overheidsgeld verbonden. Of hoe de meest gekozen burgemeester van Spanje op rozen zit.

“Mijn ouders zijn gescheiden”, vertelt Juan Franco laconiek. “De PP regeert de Junta van Andalucía, de PSOE leidt de regeringscoalitie in Madrid. We zullen elk van hen een brief sturen. Wie mijn stad de meeste beloftes maakt, zal La Línea de la Concepción als lieveling aan zijn kant krijgen. Dankzij mijn stemmers ben ik de baas over het snoepje van 325 miljoen euro dat daaraan vasthangt.”

La Línea de la Concepción is een zuidelijke stad in de provincie Cádiz, die grenst aan het Britse Gibraltar. Juan Franco slaagde er in meer dan 75% van de stemmen achter zich te scharen met zijn onafhankelijke lijst ‘La Línea 100×100’. Hij is daarmee de meest gestemde burgemeester van Spanje. Van de 23.052 inwoners stemden 17.238 voor Juan Franco.

En dankzij die meerderheid heeft Juan Franco nu een beslissende stem in wie de provincie komt te regeren. Tijdens de campagne stuntte Franco onder meer door een bijeenkomst te organiseren in de Metaverse. Mensen konden er luisteren naar zijn voorstellen en een digitale versie van zijn plannen zien. Franco bereikte zo ook een jong publiek. Terwijl La Linea de la Concepción maar 50.000 stemgerechtigden heeft, verzamelden zich 30.000 mensen op het online-evenement.

Er wachten de burgemeester meerdere uitdagingen. Een daarvan is de drugshandel. Volgens de berekeningen leven er in zijn stad zo’n 600 families (van tussen de 3 en 5 mensen) rechtstreeks van de handel in Hasjiesj, meestal afkomstig uit Marokko.

Ga naar de inhoud